Ринок нерухомості у 2020 році: на що сподіватися забудовникам та інвесторам 11/02/2020

До списку новин
Ринок нерухомості у 2020 році: на що сподіватися забудовникам та інвесторам

2019 рік був нелегким для українського ринку нерухомості. У газетах та інтернеті регулярно з'являлася інформація щодо заморожених проектів, скандалів між девелоперами та інвесторами, конфліктів із міською владою та ін. Хоча без приємних новин у 2019 році теж не обійшлося.

За даними Мінфіну, майже за 10 місяців минулого року в українське будівництво було вкладено 131,5 млрд грн інвестицій. Це величезна сума для нашої невеликої країни. Чого ж у такому випадку чекати покупцям нерухомого майна та девелоперам від нового 2020 року?

У цій статті розглянемо: можливі варіанти розвитку ситуації з ринком нерухомості в країні, поговоримо щодо пайових внесків, «електронного кабінету забудовника», захисту права власності та будівельних норм.

Прогнози аналітиків щодо ринку нерухомості України у 2020 році

Українська влада готує законопроект, згідно з яким, інвестори будуть більш захищені від інвестицій у довгобуди. Планується, що новий закон зможе врегулювати складну ситуацію між покупцем та девелопером. Передбачається, що компанії більше не зможуть продавати квартири в об'єктах, які перебувають у стадії будівництва роками. Нащо це потрібно?

Парадоксально, але дотепер на ринку нерухомості можна знайти в продажу житло в деяких недобудовах. У подібній ситуації недосвідчені люди вкладають гроші в порожнечу та потрапляють у вкрай невигідну позицію.

Після ж виходу законопроекту з'явиться єдиний реєстр. Саме в нього будуть вноситися недобудовані або заморожені проекти. Покупець зможе в будь-який момент переглянути реєстр та зрозуміти, чи входить об'єкт у «чорний список».

Ще один плюс від нового законопроекту – тепер місцеві чиновники не зможуть відмовити девелоперам у дозволі на будівництво. Відповідні органи не зможуть відписуватися формальними відмовами та зможуть відмовити забудовнику лише в тих ситуаціях, коли для заборони будівництва є реально вагомі причини.

Також цього року збережеться тренд на будівництво бізнес-центрів. Недостатня кількість саме офісних площ відчувалася ще у 2019 році. От чому у 2020 високий попит на подібну нерухомість збережеться. В іншому разі, через недолік офіс-центрів зросте вартість орендної плати за приміщення в БЦ. За підрахунками підвищення ренти офісу очікується на 10-15%.

Крім того, Мінрегіон оновив будівельні норми для регулювання будівництва житлової та бізнес-нерухомості. Нововведення повинні будуть поліпшити якість життя городян та забезпечать їм максимальний комфорт.

Ще на вигляді столиці позитивно позначиться інвентаризація старого житлового фонду. У 2020 збережеться тенденція на модернізацію та реконструкцію будинків, історичних будівель та ін. Практично половина житлового фонду нашої країни сильно застаріла. Ось чому рішення Київської міської ради щодо оцінки енергоощадності та надійності будинків цього року допоможе ринку нерухомості відновитися.

За допомогою інвентаризації фахівці зможуть знайти проблемні об'єкти та усунути їх недоліки. Поки що ніхто не знає, чи можуть старі будинки простояти ще хоча б 20-25 років та який у них клас енергоощадності. Законопроект Мінрегіону щодо реконструкції старих будинків дозволить оцінити реальний відсоток застарілих будівель та відновити значну кількість багатоквартирних об'єктів різної поверховості.

Також саме у 2020 році вперше за 17 років столиця отримає оновлений генплан. Це дозволить зупинити неконтрольовану забудову Києва та поліпшить старі житлові будівлі.

Додатково влада подбала про забудовників. Тепер для них скасовані пайові внески, з'явилися e-кабінети, прийнятий ряд антирейдерських законів. Усе перераховане допоможе будівельним компаніям швидше вводити в експлуатацію новобудови, оперативно отримувати дозволи для початку робіт та уникнути корупції з боку чиновників.

Що потрібно знати про пайові внески у 2020 році

Раніше девелоперам необхідно було виплачувати фіксовану суму внесків для розвитку міської інфраструктури в населених пунктах, де ведеться будівництво ЖК або БЦ. Сума внеску становила від 4 до 10%. Причому розмір платежу для житлових об'єктів був трохи менший, ніж для комерційної нерухомості. У теорії все це повинно було поліпшити міську інфраструктуру та розширити місто. Однак на практиці пайові внески осідали в кишенях чиновників та майже не доходили до безпосереднього розвитку інфраструктури.

Добре, що вже з 2021 року подібні внески скасовані. 2020 рік стане перехідним для нової системи роботи та дозволить перейти від старого режиму роботи до нового. Тепер забудовникам промзон взагалі не потрібно буде платити за нові об'єкти, а за комерційну (нежитлову) нерухомість доведеться платити всього до 4% внеску. Однак найвигідніші умови створені для девелоперів, які займаються будівництвом житлових будинків. Вони будуть платити всього 2% внеску.

E-кабінет будівельної компанії

Ще кілька місяців тому ВР прийняла закон, згідно з яким усі процедури, що стосуються дозволів та інших будівельних процесів будуть регулюватися в спеціальному e-кабінеті забудовника. Отже, новий закон передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва в складі містобудівного кадастру. Єдиний реєстр об'єднає абсолютно всю необхідну інформацію щодо українського будівельного ринку та скасує бюрократію.

Таке нововведення допоможе знизити корупцію між органами держархбудконтролю та особою, яка замовила будівництво об'єкта. Ще це гарантує прозорість дій усіх учасників будівництва та знизить корупцію на «нижніх» рівнях. Додатково це зменшить час на надання адміністративних послуг, а ще підвищить якість роботи багатьох держструктур, пов'язаних із ринком нерухомості.

Інформація щодо захисту права власності

Протягом останніх декількох років шахраї та недобросовісні реєстратори права власності користувалися деякими лазівками в системі права на власність. Зловмисники спочатку реєстрували комунальне підприємство, а після отримання ключів доступу до реєстру переоформляли нерухомість на своє ім'я. Зазвичай махінації спрацьовували саме з нерухомим майном у селах.

З осені минулого року набув чинності антирейдерський закон, який зможе захистити інвесторів та їх гроші. Новий закон повинен збільшити об'єм іноземних інвестицій в Україну.

Вдосконалені норми будівництва

Зайвий контроль на будівельному майданчику гальмував використання нових будівельних технологій. Також надмірна регуляція унеможливлювала застосування прогресивних рішень із боку архітекторів та забудовників. Однак у жовтні 2019 року був підписаний закон, у якому прописувалося вдосконалювання норм у сфері будівництва.

 

Вас також може зацікавити: 

Можливі ризики при інвестуванні в новобудов

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Інвестиції у нерухомість

Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Як прорахувати реальні строки будівництва новобудов

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.