Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші? 29/10/2019

До списку новин
Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Звичайно ж, від ринку нерухомості 90-х і початку нульових практично нічого не залишилося. Будівельна сфера в Україні очистилася від несумлінних девелоперів і вже не представляє загрозу для рядового інвестора. В 95% випадків нерухомість у столиці та інших містах здається в експлуатацію. Із затримками, судами та проблемними квартирами, але все-таки здається.

А що робити, якщо покупцеві не пощастило вкласти власні гроші в інші 5% проблемних висоток? Спробуємо розібратися разом.

Порада 1. Не панікувати

У стресовій ситуації, коли на кону стоїть сума в 30-50 тисяч доларів, будь-яка людина може впасти у ступор або, навпаки, наробити багато дурниць. Тому якщо за збігом обставин або через власну дурість ви вже вклалися в незаконне будівництво, слід залишити ситуацію без уваги мінімум на 7-10 днів. За цей період краще подумати про всі можливі способи розв’язання проблем та як слід охолонути. І тільки після цього приступати до активних дій.

Порада 2. Розірвання договору про інвестування

Відносини між інвестором і будівельною компанією регулюється Цивільним кодексом України. Законодавчий акт захищає обидві сторони договору, а також визначає обов'язки та штрафні санкції. Саме у ЦК України передбачається кілька приводів для розірвання документа.

  • Обманні дії з боку будівельної компанії. Сюди можна сміливо віднести відсутність дозвільної документації, махінації із проектними паперами, ліцензіями і т.д.
  • Невиконання забудовником умов, які зазначені у договорі. Припустимо, клієнту пообіцяли будівництво підземного паркінгу, а замість цього зробили гостьовий. Або планували побудувати торгівельно-розважальний центр, а звели ще одну новобудову, яка закрила вид на зелену зону з вікон. Також невиконання умов договору – це зрив термінів введення будинку в експлуатацію, а ще самовільна зміна генерального плану.

На жаль, більшість забудовників страхуються і прописують свідомо невигідні умови для клієнта. Іноді до основного договору йде додатковий на кілька десятків сторінок, які ніхто не читає. А іноді і зовсім несумлінні представники девелопера підсовують відверто липовий договір.

Ще одна проблема – відсутність нормального законодавства для того, щоб притягати до відповідальності забудовників. Навіть якщо суд буде на боці інвестора, це ніяк не гарантує повернення коштів. Бувають випадки, коли договір підписується з юридичною особою, але фактично відповідальними за будівництво виступають фізичні особи. Юркомпанія не має майна, тому стягнути з неї гроші не виходить.

Порада 3. Розглянути варіант про визнання права власності на майнові права

Незаконне будівництво – це завжди судові позови та робота грамотних юристів з боку забудовника. У випадку, якщо з девелопером не вдається домовитися на початковому етапі, слід підключати громадськість і влаштовувати резонанс. Потрібно звертатися до усіх можливих інстанцій, писати відгуки та статті в інтернеті, виступати на провідних телеканалах країни, залучати засоби масової інформації.

Порада 4. Залучаємо державну будівельну компанію або створюємо свою

Далі необхідно переходити до більш рішучих дій. Щоб закінчити будівництво і не втратити свої гроші, можна організувати незалежну будівельну фірму. Також непоганим виходом із ситуації буде звернення до державної будівельної фірми.

Далі слід звернутися до суду і визнати право власності на майнові права на квартиру. Вказати, що даний об'єкт є або довгобудом, або проблемним. У деталях описати ситуацію з використанням доступних документів. Залучити юристів для захисту своїх інтересів. Після отримання судового рішення на руки (якщо воно позитивне), можна почати шукати інших обманутих інвесторів та об'єднуватися з ними. Після цього потрібно створити юридичну особу, яка буде завершувати об'єкт.

Варто пам'ятати, що такий успішний результат можливий у рідких випадках. Звичайно будівництво просто заморожують, а вкладені гроші залишаються «висіти». Добудовувати об'єкт забороняють з декількох причин. Головна з них – невідповідність будівельним нормам і небезпека для майбутніх мешканців. Наприклад, у будинку можуть бути проблеми з фундаментом, вентиляцією, водовідводом. Нерідко будівництво ведеться на непридатному майданчику з підземними водами і т.д.

Як вберегтися від шахраїв?

  • Не потрібно звертати увагу на дуже дешеві метри

Зараз, щоб перевірити актуальні ціни на квартири, досить зайти на декілька сайтів і вибрати потрібний проект. Аналітичні компанії та ЗМІ створюють інфографіку та щорічно публікують звіти про вартість квадрата. При цьому враховуються навіть райони міста, що робить пошук об'єкта ще простішим. Потрібно пам’ятати, що нетипово низька вартість – це привід бути дуже обережним.

  • Квартира зі знижкою може бути проблемною

Девелопери нерідко надають знижки на об'єкти напередодні свят. Але суттєве зниження ціни або знижка 30-40% на квартиру повинна викликати підозру. Можливо поруч будують інший висотний об'єкт, в окрузі галасливо через злітно-посадкову смугу, є пункт очищення каналізаційних стоків та інше.

  • Перевіряйте документи забудовника

На етапі підбору нерухомості від дорогих послуг юриста можна відмовитися. Але під час підписання попереднього договору ми рекомендуємо залучати фахівця для аналізу документів.

  • Перевірити репутацію всіх причетних до будівництва

Потрібно уважно ознайомитися з усіма підрядниками та субпідрядниками, почитати про них відгуки в інтернеті, знайти профільні форуми. Звичайно про несумлінні компанії є згадування в інтернеті.

Для власного спокою можна поспілкуватися з інвесторами забудовника, які заселилися в інші будинки. Якщо компанія досвідчена, вона повинна здати не менше 5 будинків.

 

Вас також може зацікавити:

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.