Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів 12/07/2019

До списку новин
Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Покупка нерухомості на первинному ринку і так пов’язана з великою кількістю ризиків. Молодим людям і родинам доводиться довго підшукувати підходящий район, оцінювати інфраструктуру, сусідні ЖК, розташування промзон і багато чого іншого. Також покупцям важливо заздалегідь оцінити вартість майбутнього ремонту, знайти оптимальні будматеріали, підрядників, а ще самостійно або за допомогою дизайнера продумати розташування речей у будинку.

Однак найсерйозніше перерахованого – вибір девелопера, зайнятого зведенням новобудови. Якщо людина довіриться ненадійній або несумлінній компанії-забудовнику, то вона серйозно ризикує розпрощатися із вкладеними грошима. Або ж будівництво будинку розтягнеться на кілька років і навіть після здачі будівельна фірма продовжить облаштовувати прилягаючу територію.

У цій статті ви дізнаєтеся, які документи вимагати у забудовника в першу чергу та на що слід звертати увагу. Так можна значно знизити ризики на укладення договору з шахраями і зберегти власні нерви.

Порада 1: Перевіряйте репутацію компанії-забудовника

Якщо покупець не прагне поповнити ряди ошуканих пайовиків, то в першу чергу повинен турбуватися про надійність фірми. Звичайно, всім хочеться знайти відповідальну компанію з бездоганною репутацією. Але із чого почати?

Із цим пунктом допоможуть розібратися відкриті джерела: вивчайте тематичні форуми, групи і сторінки в соціальних мережах, цікавтеся думкою у знайомих. У століття комп'ютерних технологій і відгуків нікому не вдасться повністю вилучити негативні коментарі або факти про себе.

На форумах взагалі море інформації про девелоперів. Повідомлення від інших пайовиків дозволить швидко відмести підозрілі компанії або тих, хто використовує хитромудрі схеми. І після цього слідує другий етап відсівання забудовників і ЖК, де можна безпечно купити квартиру.

Порада 2: Обов'язково вимагайте і перевіряйте документи будівельної компанії

За придбання нерухомості доводиться викладати чималі суми. От чому не слід соромитися та перевіряти все до єдиного документа забудовника. Нижче представлений мінімальний список паперів для моніторингу:

  • ліцензія девелопера;
  • дозвіл на зведення новобудови;
  • установча документація;
  • фінансові папери;
  • проектна документація;
  • папери з отриманням права на земельну ділянку.

Якщо вам відмовлено в праві ознайомитися з оригінальними або нотаріально засвідченими копіями перерахованих документів, сміливо забувайте про девелопера. А якщо папери вам все-таки показали, візьміть із собою в офіс експерта. Він вивчить документацію і дасть експертний висновок.

Порада 3: Дотримуйтеся букви закону і перевіряйте установчі документи

У надійної компанії обов’язково повинен бути статут, просіть свідчення про державну реєстрацію і постановку на облік у податковій службі України. Ще завжди звіряйте те, чи правильно зазначена назва забудовника, збіг юридичної і фактичної адреси. Якщо виявите нестиковки, то це привід замислитися. Навіть відмінність в одному символі стане приводом для того, щоб покупець залишився ні із чим.

При можливості огляньте 2-3 останніх об'єкта будівельної фірми і уточніть їх адреси. Однієї розмови з мешканцями буде досить, щоб уточнити відповідність строків здачі об'єкта і якість забудови.

Порада 4: Дивіться на терміни дії ліцензії і дозволу на будівництво

Далеко не всі покупці знають, що у компанії-забудовника зобов'язана бути відповідна ліцензія і дозвіл на зведення ЖК. У першому документі уточніть дату, номер, вид і орган, що видав відповідний документ Потрібно на 100% переконатися у тому, що строки ліцензії не минули, і фірма легально веде власну діяльність.

У другому документі зазначена інформація, що девелопер може займатися проектом і дозвіл виданий саме на той об'єкт, де ви плануєте придбати житло. Часто фірми паралельно займаються декількома новобудовами і періодично компанії оформляють папір лише на один будинок. Час видачі і термін дії дозволів теж не повинні бути простроченими. Інакше у випадку форс-мажорів довести власну правоту буде нелегко.

Не забувайте також вивчати проектну декларацію. Саме тут зазначені властивості і характеристики майбутнього ЖК. Звичайно компанія-забудовник викладає папір у вільний доступ, що дозволяє інвесторам у будь-який момент переглянути документацію. Також декларація повинна пройти спеціальну будівельну експертизу та відповідати нормативам нашої країни.

От, що зазначено у проектній декларації:

  • адреса ЖК;
  • строки, ціль і етапи зведення будинку;
  • число і технічні якості житла;
  • дозвіл на землю та будівництво;
  • склад спільного майна мешканців;
  • передбачувана вартість і фінансові ризики;
  • можливий строк введення ЖК в експлуатацію;
  • призначення і функція приміщень, які не відносяться до приватної власності;
  • список підрядних фірм, відповідальних за різні етапи роботи і т.д.

Порада 5: Перевіряйте документи на землю

Перед покупкою ви зобов'язані знати, кому належить земля, зайнята під будівництво. Не завжди забудовник володіє земельною ділянкою, а бере її у довгострокову оренду. Завжди звіряйте, коли закінчується строк оренди. Якщо він минає до закінчення будівництва, то це перший тривожний дзвіночок. По можливості уточніть дані власника та самостійно дізнайтеся, який період дії договору на довгострокову оренду ділянки землі.

Також не соромтеся запитувати про фінансову стійкість компанії-забудовника. Для цього досить звірити річні звіти і бухгалтерський баланс фірми. Краще залучати до роботи гарного ріелтора і юриста, які легко розберуться у тонкощах документації.

Перераховані поради – мінімальний список дій, що дозволяє позбутися багатьох проблем у майбутньому. За допомогою нехитрих дій інвестори зможуть знайти дійсно вигідний варіант для покупки.

 

Вас також може зацікавити:

Інвестиції у нерухомість

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.