10 помилок при покупці квартири у новобудові 13/08/2019

До списку новин
10 помилок при покупці квартири у новобудові

Більшість покупців дуже відповідально підходить до підбору та покупці нерухомості на первинному ринку. Адже найчастіше гарна квартира у новобудові обходиться в круглу суму, яку ніхто не хоче втратити. Однак педантичний підхід до перевірки документів і пошуку надійного забудовника не рятує від деяких помилок. У сьогоднішній статті розглянемо найпоширеніші помилки покупців.

Помилка 1. Покупка житла навмання

Найпоширеніша ситуація, яка трапляється, як у досвідчених покупців, так і у новачків. Наприклад, клієнти часто не прораховують ліквідності житла, не враховують інфраструктуру поблизу, не бачать картину у цілому, а тільки її окремі частини. Через відсутність досвіду та аналітичних здібностей, вони вибирають такі варіанти, які згодом не ростуть у ціні. Подібна ситуація також стосується і підбору забудовників. Агресивна реклама створює навколо девелоперів ореол надійності, тому покупці не перевіряють документи, не читають договір, вірять на слово відділу продажу і т.д.

Помилка 2. Вибір квартири не по кишені

Ще одна неприємна ситуація – покупка житлових квадратів, які власники не можуть забезпечити. Наприклад, щоб придбати 1-3-х кімнатну квартиру в новобудові родини беруть кредити під великі відсотки, займають занадто багато у друзів і знайомих і не враховують власні фінансові можливості. Замість гарного однокімнатного варіанта в центрі або спальному районі, вони вибирають просторі апартаменти на 80-100 квадратів вдалині від основної інфраструктури. А про вартість утримання великих квартир і зовсім забуває кожний другий покупець.

Помилка 3. Робота без ріелторів або юристів

Які б жахливі і меркантильні не були фахівці на ринку нерухомості, без них не обійтися. Особливо якщо справа стосується суттєвих сум. Краще переплатити за послуги спеціально навчених людей, ніж потім потрапити на несумлінного забудовника, вкласти гроші у недобуд або придбати проблемний об'єкт. Також багато хто заощаджує на нотаріальних послугах, не укладають попередні договори, а обмежуються розписками, довіряють юристам забудовника і т.д. Усе це може привести до того, що покупець просто втратить свої гроші.

Помилка 4. Не звертати увагу на планування

Дуже розповсюджена помилка. Клієнти віддають перевагу великим варіантам, але начисто забувають про планування. Наприклад, гарна квартира на 100 квадратів може мати коридор 8-12 метрів, 1 санвузол, кілька непотрібних балконів або лоджій, маленьку кухню. Також зустрічаються об'єкти з колонами у житлових кімнатах, які теж крадуть простір. Аналогічно покупці недооцінюють компактні планування на 40-50 квадратів. Навіть таку маленьку квартиру можна вдало розділити на кілька кімнат за допомогою простих конструкцій (дерево або алюміній) або ж побудувати стіну з пінобетону. З умовної однокімнатної квартири просто зробити двокімнатну тільки завдяки наявності декількох вікон і перегородок.

Помилка 5. Чекати знижку або гнатися за низькою ціною

Якщо девелопер продає варіант по дуже невисокій вартості, то це привід замислитися. Можливо, з апартаментів відкривається не найкращий вид з вікна, квартира перебуває на 5 поверсі (є мансарда), вона кутова або максимально незручна. Девелопери можуть надавати знижку на гарні варіанти, але вона звичайно не перевищує більше 10%. 

Помилка 6. Погоджуватися на «сіру» схему фінансування

Потрібно пам'ятати, що фактично клієнт не купує квартиру у забудовника, а інвестує власні кошти у майбутнє будівництво. От чому на квартиру в споруджуваному будинку неможливо оформити договір купівлі-продажу. Адже об'єкт ще не готовий і не введений в експлуатацію, так що про виникнення права власності на нього не може бути і мови. Законами України передбачені тільки чотири способи фінансування будівництва. Це може бути укладання договору на інвестування через фонд фінансування будівництва, фонд операцій з нерухомістю, інститут спільного інвестування та емісію цільових облігацій. Усі інші способи є занадто ризиковими для потенційного власника житла.

Помилка 7. Застрягти у своїй зоні комфорту

Якщо мова йде про інвестицію, необхідно тверезо оцінювати ситуацію. Квартиру під здачу або перепродаж необхідно купувати не в улюбленому та обжитому районі, а там, де планується будівництво нової інфраструктури. Близькість до метро, наявність магазинів поруч, гарна автомобільна транспортна розв'язка теж грають на руку інвестору. Навіть якщо район перебуває на відшибі, але поруч є все необхідне – це непоганий варіант для інвестицій. Також помилкою буде відмовитися від потенційно прибуткових квартир через технології будівництва (тільки цегла) або відсутності індивідуального опалення.

Помилка 8. Переоцінити кількість паркомісць поруч із новобудовою

Транспортна проблема для більшості киян стоїть дуже гостро. Нову квартиру варто вибирати там, де є досить місця для паркування транспорту. Покупці наївно вважають, що до, наприклад, на 30 квартир буде 15-20 автомобілів і погоджуються на покупку. По факту багато забувають, що мешканці новобудов – це зовсім не бідні люди, так що цілком реальна ситуація, коли на кожну квартиру буде по одній, а то й дві машини. У такому випадку на паркуванні буде хаос вранці та ввечері. Тому слід вибирати об'єкти, поруч із якими є хоча б платні стоянки, а краще гаражні кооперативи.

Помилка 9. Вибір густонаселеного району

На перший погляд може здатися, що житло у розвиненому районі представляє собою оптимальний вибір. Але по факту тут є маса підводних каменів. Наприклад, постійні черги у магазинах, товкучки на майданчиках та у ліфтах, відсутність місць у школах і садках, транспортні затори. Перед покупкою квартири в дуже забудованому районі слід кілька разів подумати та заздалегідь визначити для себе важливі критерії. Бажано зняти квартиру поблизу і пожити там 2-3 місяця, щоб знати напевно про можливі проблеми.

Помилка 10. Вірити всім розповідям забудовника

У відділі продажу клієнту розповідають те, що він звичайно хоче почути. Показують гарні картинки, відео, вказують на кількість вже проданих квартир, використовують різні психологічні виверти. Усе це робиться для того, щоб змусити покупця підписати договір та інвестувати гроші. У підсумку, генеральний план через пару років може повністю змінитися. Замість підземного паркінга побудують двоповерховий наземний, заберуть школу і відкриють замість неї торгівельний центр для всього району і т.д. Звичайно ж, можна купити квартиру у вже введеному і побудованому будинку з потрібною інфраструктурою, але вартість такого житла звичайно на 50-150% дорожче, ніж інвестування на етапі будівництва. Просто потрібно пропускати всі слова девелопера через фільтр і не сподіватися на появу супутньої інфраструктури поруч.

 

Вас також може зацікавити:

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Як вибрати підходящий момент для придбання квартири

Інвестиції у нерухомість

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.