Інвестиції у нерухомість 29/08/2019

До списку новин
Інвестиції у нерухомість

Інвестиції у нерухомість – можливість заробити 5-7% річних при середніх вкладеннях. Такий варіант вважається одним із класичних способів вигідного вкладення коштів. Інвестори з невеликою сумою (15-20 тисяч доларів) часто вибирають саме такий спосіб примножити свій капітал. По-перше, подібне рішення користується популярністю десятиліттями. А по-друге, воно практично позбавлене ризиків.

Чи так це насправді ми розглянемо в сьогоднішній статті. Також відзначимо для себе всі плюси і мінуси інвестування у квадратні метри.

Визначаємо головні цілі

Інвестувати в будівництво нового багатоквартирного будинку або купити вже готове житло вирішує кожний клієнт самостійно. Тут потрібно враховувати особливості ринку нерухомості міста, обсяг інвестицій, кількість варіантів для заробітку і т.д. Перша покупка квартири для життя – це не інвестиція і такої ніколи не була.

Головне завдання – це отримання прибутку. Причому відбити гроші можна декількома способами. Можна здавати квадратні метри в оренду (строк окупності становить 15-20 років). Також можна купити варіант і продати через деякий час (прибутковість варіюється на відмітці 15-20% річних і більше при спекулятивному підході). Нерідко інвестиції стосуються комерційних об'єктів, офісів та торгівельних майданчиків. Тут прибутковість передбачити не просто, адже практично неможливо вгадати купівельний попит. Аналогічно справи йдуть із заміською нерухомістю, наприклад, у Грузії, Болгарії, Румунії. Хоча останній варіант часто розглядають інвестори з суттєвим бюджетом.

Основні плюси інвестиції у нерухомість:

  • Надійність. В інвестуванні практично немає підводних каменів, з таким способом впорається навіть людина без особливої фінансової освіти. Нерідко саме нерухомість розглядають люди без особливого досвіду у сфері інвестицій. У порівнянні із класичним бізнесом, покупка квартири або офісу є більш прийнятним варіантом. Ризик втратити гроші при запуску своєї справи становить порядку 90-95%. У випадку із квадратними метрами ризики мінімальні. Нерухомість не може знецінитися, але може впасти у ціні на 40-50% і більше. Цінні папери та акції цілком можуть впасти до нульової відмітки, а реальний бізнес закритися через роботу в нуль або навіть мінус. При цьому у квартирі або офісі можна завжди почати робити свій бізнес, тим самим заощадивши суттєву суму на оренді. 
  • Пасивний дохід. Про отримання грошей без будь-яких зусиль мріє кожний інвестор. На практиці цього добитися вкрай складно, хоча можна наблизитися до своєї мрії. Наприклад, найняти керуючу компанію (за 20% від вартості оренди на місяць), яка буде стежити за квадратними метрами і вирішувати всі проблеми. Правда, у такому випадку строк окупності зросте. До того ж, нерухомість завжди можна використовувати в якості застави, щоб почати власну справу.

Основні мінуси інвестиції у нерухомість:

  • Тривалий строк окупності. Звичайно інвесторів запевняють, що квадратні метри окупляться вже через 12-15 років. Але по факту до цього терміну потрібно додавати ще мінімум 3-5 років. Адже відбувається природнє старіння ремонту, може трапитися лихо з комунікаціями і буде потрібно дороге відновлення. Не завжди є можливість здавати апартаменти або офіс цілий рік, можуть бути періоди простою, які інвестор буде оплачувати зі своєї кишені. Також не враховуються різні екстремальні ситуації, наприклад, природні катаклізми, несумлінні мешканці, які можуть легко винести меблі або залишити величезний борг по комунальним послугам. 
  • Нерухомість буває складно продати. Проблеми з пошуком покупця завжди спостерігаються у періоди економічного спаду або світових фінансових криз. В екстреному випадку буває неймовірно складно реалізувати квадратні метри, тому багато інвесторів скидають на них ціни та втрачають власні гроші. Перед вибором житла для покупки варто зважити всі за та проти, а потім підібрати підходящий об'єкт. Безпрограшний варіант – однокімнатна квартира у центрі міста або в розвиненому спальному районі, а також офісне приміщення поруч із бізнес-центром або великим торгівельним майданчиком. 
  • Проект можуть не завершити. Це стосується тільки тих об'єктів, які перебувають у стадії будівництва. Будівництво житлових і комерційних варіантів завжди затримується по строках до 12-24 місяців і більше. Але деякі забудовники зовсім припиняють будь-які роботи і звертають свою діяльність. Тому ризик втратити гроші при роботі з девелоперськими компаніями дуже високий. Слід підбирати фірму з бездоганною репутацією на ринку та уважно перевіряти всі документи на землю, а ще будівельний об'єкт.

Як заробити на нерухомості найбільше

Для кожного інвестора буде свій набір правил і рекомендацій. Хтось готовий спекулювати і робити до 20% річних, інших же приваблює інвестиції у житлові будинки та будівництво супутньої інфраструктури. Але найбільш популярний спосіб примножити свій капітал при роботі з нерухомістю є покупка новобудови на етапі будівництва. Заробіток у цьому випадку становить від 10% до 40% річних залежно від регіону та стану ринку. Потрібно вибирати житло середнього класу, яке користується меншим попитом, ніж економ, але на нього можна поставити ціну вище. Також можна вибрати варіант із готовим ремонтом. Це дозволить заощадити свій час і гроші, а різницю завжди можна покрити за рахунок покупця.

Які країни вибрати для інвестицій

Якщо не хочеться витрачати гроші в Україні, можна розглянути список інших країн. Благо більшість європейських країн позитивно відноситься до інвесторів із-за кордону. Ринки нерухомості відкриті для всіх покупців, які готові вкласти власні гроші у будівництво або готове житло. Тільки перед оформленням необхідно враховувати місцеві закони, нерідко податки для нерезидентів вищі, ніж для резидентів.

  • У Болгарію є сенс інвестувати тим, хто буде використовувати квадратні метри самостійно. Наприклад, із сезону у 90 днів можна 15 днів жити в купленій квартирі, а далі здавати її відпочиваючим. Тут зберігаються низькі ціни на нерухомість останні кілька років.
  • Іспанія. Інтерес інвесторів тут викликає недороге житло на узбережжі. Країна переживає бум будівництва, але при цьому вартість квадрата залишається на прийнятному рівні.
  • Єгипет. Непоганий варіант – це купити житло для здачі подобово через популярні сервіси в інтернеті. Постійний потік туристів забезпечить непоганий пасивний дохід у будь-який сезон.

 

Вас також може зацікавити:

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Інфраструктура в новобудові: на що звернути увагу

Розбір класів житла

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.