Розбір класів житла 15/11/2019

До списку новин
Розбір класів житла

Правильна класифікація житла в новобудовах – проблема для українського ринку нерухомості. Кожна будівельна компанія трактує клас по-своєму. Плюс наш ринок помітно відрізняється від ЄС, США та навіть Росії, де з термінами майже не виникає складнощів.

У нашій країні нерідко спостерігаються ситуації, у яких навіть однакові будинки в районі мають різний клас. Усе може залежати від невеликого нюансу, наприклад, наявності підземного або наземного паркінгу.

Законодавча база теж не на стороні покупців. Нормативні документи із закріпленими поняттями не мінялися десятиліттями. Вони морально застаріли та не відповідають сьогоднішнім тенденціям будівництва. Подібна ситуація вносить плутанину в ціноутворення та ускладнює відносини покупців та продавців квадратних метрів.

Основні моменти класифікації

Елітне житло від економ-варіантів відрізняється не тільки поверховістю і висотою стель, але й ціною квадратного метра. Також враховується безліч чинників, включно наявність безшумних ліфтів, консьєрж-сервісу, дорогого оздоблення. Але якщо з дуже дорогими квартирами та дешевими різниця очевидна, то як бути із проміжними варіантами? Як відрізнити комфорт від бізнес-класу? Чому деякі девелопери продають квадрати бізнес-класу за ціною нижче середньої? Наша команда намагається дати відповіді на ці питання.

Головний фактор ціноутворення – місцерозташування будівельного об'єкта. Чим ближче до історичного центру, тим дорожче квадратні метри. Чим далі від центральної частини, тим дешевше. Спальні райони мають усе необхідне для комфортного життя, але житло тут традиційно дешеве. Транспортна доступність і наявність поблизу інфраструктури для ведення бізнесу теж впливає на клас житла.

Початковий клас нерухомості

Нерухомість для переселенців, що постраждали від воєнних дій, погодних явищ і інших катаклізмів можна віднести до соціального. Девелопери такими об'єктами не займаються й не продають. Звичайно держава зводить об'єкти дуже швидко, так що про який-небудь комфорт не йдеться. Висота стель може бути мінімальної (аж до 2,3 метра). За якістю будівельних і опоряджувальних робіт ніхто не стежить.

Поліпшене соціальне житло будували в період активного росту СРСР. «Хрущовки» та «гостинки» вважаються найдешевшими та малокомфортними. Нерідко використовувалася панельна технологія будівництва, яка має мінуси. Будинки відразу ж після закінчення будівництва погано зберігали тепло та в них була відсутня шумоізоляція між квартирами. Зараз їх важко утеплити, є проблеми з конденсатом та ін. Зараз з допомогою панелей усе ще будують нове житло, але, зазвичай, воно дешеве та знаходиться на околицях мегаполісів або обласних центрів.

Економ-клас

Житла такого класу дуже багато у всіх містах на території Україні. Квадратні метри в порівнянні з іншими варіантами вкрай недорогі. З'являються в спальних районах, на місцях колишніх пустирів, на околицях столиці та мільйонників. Зазвичай, будинки мають понад 10 поверхів, кількість квартир на поверсі не регламентоване. На майданчику може бути від 4 до 7 варіантів і більше. Такі будинки швидко заселяються і часто молодими родинами з дітьми.

У житла класу економ купа недоліків. Величезні будинки включають безліч мешканців з автомобілями, тому дороги поруч із ЖК максимально завантажені. Нерідко в годинни пік ліфти в секціях не справляються з потоком людей. Дитячих майданчиків і об'єктів інфраструктури катастрофічно не вистачає. Про підземні або наземні паркінги говорити не варто. Машини паркують на гостьових стоянках поруч із будинками.

Квадратура нерухомості абсолютно різна й залежить від девелопера, а також конкретного об'єкта. Трапляються непогані варіанти, де на кожного члена родини виділяється 20-25 квадратів. Квартири обов'язково мають засклену лоджію або балкон. У будівництві використовується монолітно-каркасна й цегельна технологія. Девелопер озеленює територію, монтує дитячі майданчики, освітлення, прокладає нові асфальтовані дороги. На під'їздах можуть бути встановлені домофони. Консьєрж-сервіс, як такий відсутній.

Внутрішнє оздоблення квартири включає стяжку підлоги та штукатурку стін. Усі комунікації підводять до житлового об'єкта, а інвестори самостійно розводять їх у квартирі.

Комфорт-клас

Цей клас представлений висотними будинками у всіх районах столиці. Має найбільшу цінність для тих, хто готовий інвестувати. Краще співвідношення ціни і якості доповнена опціями. Клієнти вивчають таке житло дуже уважно, тому важливо відрізняти його від інших типів.

Локація грає вирішальне значення. Будинки класу комфорт, зазвичай, будують поруч із метро або зупинками громадського транспорту. У межах пішої прогулянки є необхідна інфраструктура для дорослих і дітей. Недалеко працюють школи та садки, а ще є корисні об'єкти для автомобілістів.

Основний матеріал будівництва – силікатна або керамічна цегла та газобетон. Панельна технологія не використовується. Кількість будинків у проекті не обмежена, поверховість теж може бути різною.

Житловий фонд включає не тільки розповсюджені 1-3-х кімнатні об'єкти, але й нетипові пентхауси. Квартири великої площі мають декілька засклених балконів або лоджій. Також представлене багаторівневе житло.

Квадратні метри передаються клієнтові зі стяжкою підлоги та штукатуркою стін, а ще виконаною звукоізоляцією та гідроізоляційним матеріалом у ванній кімнаті. Комунікації заздалегідь підводять до квартир, монтують лічильники, радіатори у кімнатах. Завжди виконують заскління з використанням металопластикових та алюмінієвих систем.

Кількість місць для паркування становить до 40% від загального числа квартир. Девелопери будують криті стоянки та багаторівневі надземні паркінги. В обов'язковому порядку облагороджується прибудинкова територія.

Клієнти платять за комфорт клас на 20-30% менше, ніж за бізнес. Вони отримують відмінні варіанти з масою опцій. Нерідко забудовники реалізують концепцію «двір без машин», готують торгівельну та побутову інфраструктуру, монтують цікаві дитячі майданчики та спортивні зони.

Бізнес-клас

Розповсюджене житло для тих, кому вже недостатньо комфорту й тих, у кого немає бажання купувати економ. Це поки ще не елітні квадратні метри, тому будинки, зазвичай, розташовані не в історичному центрі.

Клас порадує покупців різноманітністю планувальних рішень, панорамними вікнами, великими кухнями та спальнями. Використовується цегельна технологія будівництва та високоякісні оздоблювальні матеріали. Висота стель становить 3 метри. Кількість квартир на поверсі обмежена чотирма. На кожний варіант передбачене місце на наземному або підземному паркінгу. Автомобілі не створюють незручностей і не займають простір поруч із будинком, адже для них передбачені спеціально відведені майданчики.

Оздоблення міжсходового простору виконане з використанням європейських матеріалів. У кожній секції встановлені безшумні ліфти із широкими дверима. У будинках є візочні для зберігання особистих речей мешканців.

Нерідко є відеоспостереження на території та охорона. Інфраструктура поруч розвинена й задовольняє запити вимогливих клієнтів. Обов’язково поруч є магазини та спортивний зал.

Еліт-клас

Будинків такого класу менш на все на ринку нерухомості України. Вони розташовані вдалині від гучних доріг і виробництв, а також усієї необхідної інфраструктури. Часто елітне житло з'являється за межею міста. Це можуть бути як котеджні містечка, так і малоповерхове будівництво. Особлива категорія еліт, навпаки, перебуває поруч з історичними пам'ятниками столиці.

Будівельні компанії залучають до розробки проектів іменитих архітекторів і дизайнерів. Частина житлового фонду продається із уже підготовленими інтер'єрами, меблями та освітленням.

У середньому квартири в дорогих будинках мають площу від 150 квадратів. Висота стель може бути понад 3 метри. Передбачені такі рішення як друге світло та панорамне заскління.

Житло класу еліт перебуває на повністю закритій території та постійно охороняється. Потрапити на територію без спеціального дозволу неможливо.

 

Вас також може зацікавити:

Кращі елітні новобудови Печерського району

Що таке смарт-квартира та у чому її особливості

Нові новобудови Києва: огляд ЖК (осінь 2019 рік)

Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира

Наскільки вигідно купувати квартиру у новобудові з готовим оздобленням

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.