Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира 05/11/2019

До списку новин
Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира

Поняття «апартаменти» прийшло до нас з американського ринку нерухомості. За океаном апартаментами прийнято вважати варіант з окремою кухнею та санвузлом, який міститься в будинку з іншими житловими об'єктами. Так апартаменти – це звичайна квартира або є якісь відмінності?

У північноамериканському регіоні нерухомість розміщується в Apartments Buildings. Найчастіше об'єкти на поверхах здаються в оренду. Будинками може володіти як приватна особа, так і компанія або інвестиційний фонд. Отже, подібні будинки можна віднести до дохідних. За цим кожні апартаменти належать різним людям. Бізнесмени часто передають права на управління своєю нерухомістю третім особам. У підсумку, пошуком орендарів і обслуговуванням комунікацій займається керівна компанія.

В Україні під апартаментами передбачається щось інше. Згідно із законодавством, до такого типу нерухомості відносяться квартири для тимчасового проживання з високим рівнем сервісу. А Цивільний кодекс розуміє під поняттям «квартира» ізольоване приміщення в житловому будинку, яке призначено для постійного проживання.

Отже, апартаменти призначені для тимчасового проживання та мають статус нежитлового приміщення. Місце проживання, згідно з українським законом, у цьому типі нерухомості зареєструвати неможливо.

Забудовникам вигідно продавати апартаменти?

Житлова та комерційна нерухомість оцінюється з погляду вкладених грошей зовсім по-різному. Тому будівельні компанії досить часто реалізують апартаменти замість квартир. Для продажу багатоквартирного житлового будинку потрібно щоб земля для нього належила до житлової зони. Водночас не кожна зона дозволяє будівництво висоток від 10 до 16 поверхів. Деякі зовсім призначені для будинків не вище 3 поверхів. Нерідко в прибережних районх будують нерухомість з апартаментами, тому що житлові будинки будувати тут заборонено.

Варто уважно придивлятися до споруджуваних об'єктів, у яких планують продавати за паперами саме апартаменти. Під час проектування та будівництва житлового будинку забудовник повинен дотримуватися регламенту. Не можна реалізувати новобудову з недостатнім рівнем освітленості або занадто тонкими зовнішніми стінками. Крім того, завжди враховується щільність забудови в районі. Дотримуватися подібних правил під час будівництва апартаментів не потрібно.

Також нежитлових будинків варто побоюватися тим, хто не готовий переплачувати за комунальні послуги. Уся справа в тому, що ціна за водопостачання, електроенергію та газ в апартаментах розраховується як для нежитлової нерухомості.

Ще один мінус – покупці апартаментів погано захищені законодавством. Якщо забудовник збанкрутує або почне затримувати строки здачі нерухомості, отримати компенсацію навряд чи вдасться.

Апартаменти варто розглядати з погляду інвестиції. Їх вигідно здавати в оренду та отримувати пасивний дохід.

 

Вас також может заинтересовать:

Норми житлової нерухомості в Україні

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Плюси та мінуси дворівневих квартир

Як оформити право власності на квартиру в новобудові? 2 простих кроки

Переваги і недоліки життя у центрі міста

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.