Переваги і недоліки життя у центрі міста 22/08/2019

До списку новин
Переваги і недоліки життя у центрі міста

Останнім часом покупці нерухомості розділилися на два табори. Одні пропагують життя замістом, в оточенні природи, тиші і свіжого повітря. А інші, навпаки, вибирають новобудови розташовані ближче до центру. І в першому, і у другому випадку є свої позитивні та негативні сторони. Але якщо з життям в оточенні мальовничої природи прагнення інвесторів більш-менш зрозумілі, особливо при наявності дітей, то прагнення знаходитися у самому серці міста деяким залишається незрозумілим.

У сьогоднішній статті поговоримо про те, наскільки зручно або незручно проживати у центральному районі. Причому тут розглядається проживання не тільки в столиці, наведені нижче аргументи застосовні навіть до маленьких провінційних населених пунктів. Відмінності між мегаполісом і смт у такому разі мінімальні.

Основні плюси життя в серці міста

  • Розвинена інфраструктура

Мешканці великих і маленьких міст витрачають купу часу на переміщення між районами. Однак володіння квартирою у самому центрі дозволяє швидко дістатися до роботи, спортзалу, школи, дитсадка, супермаркету та інших об'єктів соціально-побутового призначення. Це сильно полегшує повсякденне життя, адже не потрібно їхати 30-40 хвилин до продуктового ринку або відділення банку. Усе необхідне перебуває під рукою і вирішити більшість справ можна в межах 30 хвилин. Мешканці центральних районів відзначають, що більше часу витрачають на збори, ніж на похід до аптеки, навчальної установи або фітнес-центру.

  • Близьке розташування ТЦ і розважальних комплексів

У тих, хто проживає у центрі, у кілька раз більше варіантів розваг на вихідні або після роботи. Досить вийти з будинку і поруч будуть магазини брендового або масс-маркет одягу, кінотеатри, закусочні, ресторани, бари або місця відпочинку для всієї родини.

  • Вдосталь парків, скверів і місць для відпочинку

Саме у центрі міська влада облаштовує громадські місця для відпочинку, висаджує клумби, дерева, встановлює цікаві лавочки та усіляко облагороджує ландшафт. Як правило, центр більш «зелений» у порівнянні з іншими районами, і місцеві жителі легко сховаються у тіні дерев влітку. Також саме у центрі організують безліч ігрових майданчиків, дитячих зон, місць для занять спортом, скейт-парки або роллер-дроми.

  • Швидкий доступ до історичних будинків і культурних центрів

Прямо з вікон вашого житла відкривається неймовірний вид на історичний центр міста, стародавні вулички і будинки з віковою історією. Також у центральних районах звичайно зосереджене культурне життя міста. Саме тут перебувають музеї, театри, опера, планетарій і багато чого іншого.

  • Близькість метро (актуально для Києва та Харкова) і зупинок громадського транспорту

До зупинок маршрутних таксі або метрополітену не потрібно добиратися 15-20 хвилин. Часто вони перебувають у межах 2-3 хвилин ходьби, що особливо зручно для людей без особистого автомобіля.

  • Задоволення від самого факту проживання у центрі

Оскільки новобудови у центрі коштують помітно дорожче, ніж житло на окраїні або в більш віддалених куточках, то власники почувають максимальне задоволення від квартири. Не має значення, дісталося житло у спадщину або було придбано за особисті гроші, сам факт володіння навіть однокімнатною квартирою у центрі викликає заздрість навколишніх. Соціальний статус власника житлових приміщень у центральній частині міста набагато вищий, ніж в інших.

Головні мінуси життя у центрі міста

  • Висока вартість житла

Перший мінус життя у центрі виходить безпосередньо із плюсів. Далеко не кожний готовий витрачати на 30-50% більше грошей, щоб жити в місці з розвитою інфраструктурою і розширеними можливостями. Деякі віддають перевагу 2-3 квартирам на окраїні або котеджу у передмісті, ніж витрачатися на сталінку або хрущівку у центрі ті ж гроші. Якщо не готові переплачувати, тоді життя у самому серці міста не для вас.

  • Погане повітря і забруднення

Велика кількість транспортних засобів, пробки і щільність населення негативно позначається на екології. Повітря у центрі завжди гірше, ніж у зелених зонах і на вулицях усі урни переповнені, сміття буквально вивалюється на тротуар.

  • Складно паркуватися

Вдосталь магазинів, навчальних і державних установ, кафе і ресторанів значно ускладнює водіям життя. Автомобілістам доводиться платити колосальні гроші за паркомісце у центрі або ж купувати дороге місце на стоянці. Тільки є ще одна проблема – у старих будинках не передбачений критий паркінг і можна використовувати тільки гостьовий паркінг або ж прийдеться відкочувати машину на найближчу стоянку. При цьому в новобудовах ціна одного паркомісця досягає 5-10 тисяч доларів залежно від класу ЖК.

  • Шум і метушня

Величезне число перехожих, транспортних засобів і домашніх тварин не зменшується навіть у нічний час. Власникам майна у центрі доводиться оснащувати квартири додатковою шумоізоляцією і ставити кондиціонер, оскільки через відкрите вікно в будинок вривається постійний гул. Відпочити спокійно в подібній атмосфері не вийде.

  • Завантажені дороги

Численний громадський транспорт і особисті авто ранком, днем і ввечері створюють кілометрові пробки. Швидко виїхати у такий час на своїй машині жителям центру неможливо. Доводиться спускатися в метро, якщо воно є в місті, або ж серйозно дисциплінуватися і виходити з будинку завчасно.

 

Вас також може зацікавити:

Інфраструктура в новобудові: на що звернути увагу

Інвестиції у нерухомість

Які фактори впливають на формування ціни за 1 м2 у ЖК і КМ

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Які квартири краще – на першому або останньому поверсі

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.