Норми житлової нерухомості в Україні 17/12/2019

До списку новин
Норми житлової нерухомості в Україні

Санітарні, соціальні та будівельні норми – це зовсім різні поняття, які й законом трактуються по-різному. Щоб з'ясувати для себе основні моменти, необхідно не тільки розбиратися в нормативно-правових актах, але й аналізувати пропозиції забудовників. Адже деякі несумлінні будівельні компанії пропонують квадратні метри, які неможливо оформити як житлове приміщення та прописатися.

Наша команда спробувала зібрати воєдино всю інформацію з теми для тих, хто замислюється про покупку свого житла.

Довгий час в Україні діяли старі санітарні норми. Мінімальна площа для 1 людини, згідно з такими нормами, становила 6 квадратних метрів. З 2017 року застаріле радянське законодавство перестало діяти.

Соціальні норми – це норми, згідно з якими мешканці можуть претендувати на грошову допомогу з боку держави. Вони міняються досить часто (останні зміни були у 2016 і 2019 роках). Згідно з останньою редакцією закону, на 1 людину виділяється 13,65 квадрата + 35,22 квадрата на родину. Однак потрібно пам'ятати, що у разі нарахування субсидії враховується кількість людей, які працюють та заробітна плата кожного члена родини.

Мінімальна житлова площа згідно з Житловим кодексом України, становить 13,65 м2. Крім того, законом передбачені спеціальні вимоги до окремих елементів будівлі. Так висота від підлоги до стелі повинна становити мінімум 2,5 метра (від підлоги до підлоги – 2,8 метра). Усе що нижче цієї норми зарахувати до житлового приміщення не можна. Мінімальна площа спальні на 1 людину повинна бути 10 квадратів, а для 2 людей – 14 квадратів. Робоча кімната або кабінет теж повинні мати мінімум 10 квадратів.

Заборонено вважати об'єкт житловим фондом, якщо кухня в однокімнатній квартирі становить менше ніж 7 м2. Для двокімнатних варіантів закон вимагає кухню не менше 8 м2.

Об'єднаний санвузол разом з унітазом і ванною (душовою) повинен бути не менше 3,8 квадрата. Якщо в кімнаті встановлений тільки унітаз та умивальник допускається кімната розміром 1,5 квадрата. Якщо встановлений тільки унітаз без умивальника, можна обійтися 1,2 м2.

Важливий нюанс – в однокімнатних квартирах допускається об'єднаний санвузол, але під час будівництва варіантів із двома та трьома спальнями потрібно розносити ванну кімнату та туалет по різних кімнатах. Якщо плануваннями передбачено 4 спальні, то буде потрібно вже 2 санвузли з 2 унітазами.

Державні містобудівні норми теж постійно оновлюються. У даний момент нормами закріплені певні вимоги до споруджуваного житла.

Мінімальна межа:

  • Однокімнатна – 30 м2;
  • Двокімнатна – 48 м2;
  • Трикімнатна – 60 м2;
  • Чотирикімнатна – 74 м2;
  • П'ятикімнатна – 92 м2.

Під час підписання договору з девелопером слід уважно вивчати документи. Нерідко використовуються різні хитрощі, щоб продати квадратні метри, які не належать до житлового фонду. Наприклад, можуть фігурувати такі поняття як «творча майстерня» або «квартира малосімейного типу». Отримуючи в розпорядження такий тип нерухомості, інвестори можуть зіткнутися з дуже великими проблемами. Для нежитлового фонду передбачені збільшені тарифи на комунальні послуги. Також у такій «квартирі» неможливо буде оформити реєстрацію місця проживання.

 

Вас також може зацікавити:

Що таке смарт-квартира та у чому її особливості

Плюси та мінуси дворівневих квартир

Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира

Розбір класів житла

Смарт чи однокімнатна: що вибрати?

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.