Смарт чи однокімнатна: що вибрати? 10/12/2019

До списку новин
Смарт чи однокімнатна: що вибрати?

Нерухомість із приставкою smart з'явилася не дуже давно, але вже активно пропагується девелоперами як житло майбутнього. У всьому світі під «смарт» розуміють грамотне розташування предметів інтер'єру, меблів та побутової техніки, незалежно від розмірів самої жилплощі. Нерідко смарт-квартири мають достатню квадратуру (45-55 м2).

Однак в Україні ситуація інша. Smart – це завжди маленьке житло, яке не дотягує до стандартів однокімнатної квартири. Зазвичай площа стартує від 18 квадратів і рідко коли перевищує 30 м2.

Плюси та мінуси smart-нерухомості

Усі позитивні та негативні сторони житла випливають із маленької корисної площі:

  • Низька вартість за квадратний метр. Житло такого класу можна купити в 1,5-2 рази дешевше, ніж однокімнатну квартиру.
  • Великий вибір варіантів. Сьогодні в столиці та містах-мільйонниках варіанти типу смарт пропонують десятки девелоперів.
  • Часто житло будується в дуже гарних районах. Інвестори отримують квадратні метри поруч із транспортною, соціальною та торгівельною інфраструктурою.

  • Низькі комунальні послуги. Мешканці не переплачують за послуги з причини маленької квадратури. Вигода стає особливо очевидною в зимові місяці.
  • Можна швидко знайти орендаря. Інвестор заощаджує час та починає відразу ж відбивати вкладені кошти.
  • Невеликі початкові вкладення в ремонт. У середньому оздоблення обходиться в невелику суму, але власники житла все ж багато платять за меблі, що трансформуються, маленькі кухонні гарнітури, компактну побутову техніку та ін.
  • Під час оформлення іпотеки можна швидше її виплатити. Це важливий чинник для тих, хто купує житло для себе та планує впоратися із платежами за 3-5 років.

  • Додаткові витрати на облаштування. Маленьку квартиру в кілька разів складніше облаштувати, ніж просторий варіант. Буде потрібна допомога дизайнера та оформлювача. Спеціальні меблі під замовлення теж обійдуться дорого.
  • Бруд та пил розноситься в квартирі швидше звичайного. Через те що в смарт-квартирі відділена тільки ванна кімната, доводити її до ладу буде потрібно частіше. Щоправда, витрачати багато часу на прибирання не потрібно.
  • Аромати швидше поширюються в приміщенні. Кухня не відділена від житлової зони, тому постійно готувати не зовсім комфортно. Через кілька років запах може в'їстися в меблі або особисті речі.

Кому підійде таке житло

Насамперед, невелика кількість квадратних метрів – це вибір бізнесменів. Крихітні квартири можна легко здати в оренду студенту або парубкові без родини. У великих містах у смарт заїжджають навіть молодята або просто пари, яка тільки починають будувати відносини. Якщо нерухомість перебуває поруч із метро, основною інфраструктурою, стоянкою авто, тоді з пошуком квартиронаймачів проблем не виникне.

Малюсінькі квартири часто винаймають люди творчих професій, наприклад, письменники, музиканти, художники, архітектори. Невелику доступну площу легко перетворити в кабінет для роботи або домашню майстерню. Ще смарт-об'єкти подобаються фрілансерам та тим, хто працює віддалено з будинку. Молоді фахівці, які постійно зайняті на роботі, теж звертають увагу на смарт-варіанти. Зазвичай житло такого класу відмінно підходить для невимогливої молоді.

Окрема категорія людей – пенсіонери. Людей старшого покоління, які готові орендувати квартиру не занадто багато, але і про недолік говорити не доводиться. У літніх немає потреби у великій площі та їм цілком вистачає 20-25 квадратів для комфортного життя.

Плюси та мінуси однокімнатної квартири

  • Однокімнатний варіант – золотий стандарт для молодої родини. Таку нерухомість частенько обирають пари, які вже мають дитину або тільки планують вагітність. До певного віку втрьох у квартирі площею до 45 квадратів буде цілком комфортно. А коли маля підросте, можна придбати житло трохи більше.
  • Об'єкти з однією спальнею мають попит незалежно від розташування, технологій будівництва, внутрішнього облаштування. Це найбільш ліквідний варіант під час продажу. Знайти покупця на однокімнатну квартиру в кілька разів простіше, ніж на двокімнатну.
  • Під здачу дана жилплоща теж відмінно підходить. Без проблем можна заселити в нерухомість 2-3 студента та отримувати пасивний дохід.
  • Однокімнатні квартири в нових будинках включають величезну кількість планувань. Деякі проекти пропонують у 20 цікавих рішеннях. Для смарт-варіантів подібної різноманітності не передбачається.
  • Коли досить місця, можна реалізувати будь-який дизайнерський проект, використовувати предмети інтер'єру, якісні меблі та не обмежувати себе ні в чому.

Що можна порадити

Під час пошуку малогабаритного житла потрібно уважно читати пропонований договір. Часто девелопери пропонують смарт-нерухомість без можливості прописатися в ньому. Такі варіанти є нежитловими приміщеннями. У цьому випадку комунальні послуги будуть нараховуватися за підвищеним тарифом. Також варто пам'ятати, що згідно з законодавством, прописати в смарт-квартирі можна тільки 1 людину.

Необхідно враховувати той факт, що смарт-квартири іноді продаються за ціною не нижче однокімнатних. Це пов'язано з високим попитом на подібну нерухомість. Тому під час підбору житла не варто відкидати фінансовий момент та орієнтуватися тільки на клас.

В однокімнатного варіанта немає проблеми із шумоізоляцією, чого не скажеш про смарт-варіанти. Крім того, маленькі варіанти часто здають подобово, що теж створює певні проблеми у разі постійного проживання. Слід заздалегідь подбати про якісну шумоізоляцію, щоб не чути сусідів.

Любителям тварин у тісній квартирі на 18-30 квадратів просто не ужитися. Навіть з одним котом або маленьким собакою тут буде вкрай некомфортно.

 

Вас також може зацікавити:

Що таке смарт-квартира та у чому її особливості

Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира

Як заощадити на комунальних послугах у квартирі: 4 лайфхака для власників

Розумний ремонт в малогабаритній однокімнатній квартирі

Ремонт однокімнатної квартири своїми руками

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.