Що таке смарт-квартира та у чому її особливості 11/10/2019

До списку новин
Що таке смарт-квартира та у чому її особливості

В останні кілька років в Україні набирають оберти популярності житлові об'єкти малої площі. Ріст тренда на міні-квартири легко пояснюється високою вартістю квартир у країні, низькою купівельною спроможністю серед молодих родин і нестабільною економічною ситуацією.

Усе більше людей замість оренди за кілька тисяч гривень і величезних комунальних платежів придивляються до смарт-квартир. Об'єкти невеликого розміру коштують дешевше, ніж одно-, двох- або трикімнатні варіанти на вторинному ринку. Вони мають усе необхідне для комфортного проживання 2-3 людей і відрізняються простим утриманням.

У цій статті поговоримо про новий популярний вид нерухомості, виділимо його плюси і мінуси. Також наша команда експертів поділиться секретами підбору смарт-житла та розповість про вигоди подібного вкладення грошей.

Переваги і недоліки smart-квартири

Криза у нашій країні розтяглася на кілька років, через що девелоперам довелося підлаштовуватися під існуючі реалії. Одним зі способів збільшити заробітки стало проектування житла, орієнтованого на покупців з мінімальним бюджетом.

Смарт-квартира – це тип компактної нерухомості, де кожний закуток має функціональне призначення. Особливістю вважається відсутність великих або незручних коридорів, перегородок і часто навіть балконів. Місця для зберігання і побутова техніка ховаються у шафи, а загальна площа розділяється на функціональні зони.

Подібний тип об'єктів прийшов в Україну із Заходу. У США і Європі вже десятки років у густонаселених районах або в центральній частині зустрічаються мікро-житло, де є все необхідне для комфортного проживання. Причому планування житлових приміщень продумане таким чином, щоб мешканці не відчували незручностей і могли комфортно проводити час вдома.

Висока популярність smart-квартир дозволила навіть молодятам обзавестися власним кутом на вигідних умовах. Деякі девелопери не тільки пропонують різноманітні варіанти розстрочки, але й надають можливість викупу у рахунок орендної плати. Ви щомісяця платите за оренду квартири та десь 40-60% від суми йде у рахунок викупу житла.

Плюси смарт-об'єктів:

  • Функціональне використання доступних квадратних метрів – будівельні компанії заздалегідь і ретельно продумують планування. У деяких випадках фірми перед покупкою пропонують власникам розташування меблів і побутової техніки або ж надають макети дизайнерів за додаткову плату; 
  • Чітке зонування простору – у міні-житло обов'язково передбачений простір для готування їжі, роботи або навчання, відпочинку, хобі і т.д.; 
  • Розвинена інфраструктура – оскільки будинки з компактними об'єктами зводять тільки останні 4-5 років, мешканцям доступні сучасні дитячі і спортивні майданчики, іноді комерційна нерухомість на перших поверхах і охоронювана прибудинкова територія;
  • Відсутність несучих стін всередині – власник зможе легко міняти планування під себе і організувати простір за власним розсудом; 
  • Використання мінімалістічних і корисних меблів – за рахунок правильного підбору шаф, стільців і столів не створюється відчуття духоти та тісноти. Часто для візуального розширення простору смарт-квартири оснащені панорамними вікнами; 
  • Мінімальна ціна утримання – невелику площу будинку простіше обігріти і ремонтувати, так що комунальні рахунки нижче звичайного; 
  • Доступна вартість – у середньому ціна подібного об'єкта починається з 9-10 тисяч доларів. Залежно від регіону і класу житлового комплексу 1 м2 обійдеться в 8-26 тисяч гривень.

Тепер поговоримо про слабкі сторони даного типу нерухомості.

Мінуси смарт-квартир:

  • Поки у законодавстві не прописаний клас житла типу smart. І всі житлові об'єкти площею менше 25 м2 не можуть вважатися повноцінною однокімнатною квартирою. Уважно читайте договір купівлі-продажу, щоб не потрапити у складну ситуацію. Наприклад, не мати проблем із пропискою і т.д.; 
  • Обов'язково звіряйте площу кухні, санвузла і житлового приміщення. У санітарних нормах чітко прописані рекомендовані розміри об'єктів. І якщо раптом девелопер відходить від рекомендацій санітарної служби, те повинен обов'язково це погодити і прописати. Якщо раптом зміни не погоджені, то приміщення не визнають житловим і там теж не можна буде прописатися; 
  • Придатні smart-об'єкти тільки для проживання 1-2 дорослих. З дітьми тут буде незручно і некомфортно. Маленький простір відповідає тільки нинішнім потребам власника і не розрахований на майбутнє.

Як підбирати смарт-квартиру та коли слід купувати

При підборі будь-якої нерухомості покупцю слід заздалегідь визначитися із цілями покупки. Якщо жилплоща підбирається для здачі або як інвестиція, то важливо приділити увагу лише плануванню і близькому розташуванню до ЖК об'єктів соціально-побутового призначення. Студентам важлива відстань до навчальної установи, молодим фахівцям – наявність поблизу зупинок громадського транспорту. Якість будматеріалів, використовуваних технологій будівництва або меблювання від забудовника особливого значення не мають.

А от для себе smart-житло краще вибирати у тому районі, де подобається і хочеться прожити мінімум 5-10 років. Ідеально звертати увагу на варіанти з дизайн-проектом від забудовника, охороною, комерційною нерухомістю на перших поверхах і продуманими комунікаціями. У багатоповерхівках із загальним стояком і трубами навантаження на системи колосальні, тому важливо дивитися на якість і вартість матеріалів для водопроводу, каналізації, електрики.

Також дивіться на строк здачі новобудови в експлуатацію. Чекати об'єкт за 10 тисяч доларів 2-3 року вкрай невигідно, більше грошей піде на оренду та утримання орендованого житла у розвиненому районі Києва. Підбирайте такі житлові комплекси, які здаються у найближчі 6-9 місяців або вже введені в експлуатацію. Так, вартість смарт-квартири буде трохи більше, зате можна швидше приступити до ремонту і почати окупати вкладення.

Чи вигідно купувати smart-житло і на кого воно розраховане

Купувати малогабаритні квартири вигідно. Вони швидше окупаються і потім можна здавати приміщення в оренду студентами або інший молодій парі. У людей у віці 20-30 років не так багато грошей і купити навіть дуже стару жилплощу на вторинному ринку можуть одиниці.

Але якщо підшукати варіант за межами міста і знайти девелопера, що надає розстрочку, можна обзавестися власним кутом за 220-260 тисяч гривень. У столиці середній розмір оренди однокімнатної квартири обійдеться в 8-10 тисяч гривень. Тобто, в ідеалі окупити гроші можна за 3-4 роки. Далі смарт-квартира почне приносити прибуток і перейде в актив.

 

Вас також може зацікавити:

Смарт чи однокімнатна: що вибрати?

Розумний ремонт в малогабаритній однокімнатній квартирі

Ремонт однокімнатної квартири своїми руками

Норми житлової нерухомості в Україні

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.