Розумний ремонт в малогабаритній однокімнатній квартирі 07/06/2019

До списку новин
Розумний ремонт в малогабаритній однокімнатній квартирі

Перше власне житло – епохальна подія. Тільки у більшості випадків самостійне життя починається не з покупки пентхауса, а із придбання компактної квартири 25-35 м2. Так що доводиться грамотно розділяти квадратні метри на функціональні зони і продумувати оптимальне зберігання речей.

План дій для ремонту невеликої квартири

Оформлення однокімнатної квартири завжди залежить від того, скільки людей у родині, чи є діти і домашні тварина, а також звичного розпорядку життя домочадців. Але в цілому алгоритм залишається єдиним і має певні етапи.

Як діяти:

  • Скласти обмірювальне креслення (дозволить краще розподілити доступний простір);
  • Перелічити та розпланувати функціональні зони житла (сюди ж при необхідності віднесіть план демонтажу/монтажу перегородок);
  • Продумати розташування меблів, сантехники і побутової техніки;
  • Розробити варіант плану покриття підлоги (з підігрівом, шумо-, тепло- і гідроізоляцією) і стелі (шумоізоляція, утеплення та інше);
  • Вибрати краще колірне рішення;
  • Створити 3D-модель квартири самостійно або за допомогою дизайнера.

Лайфхак: можна розкреслити дизайн-проект на міліметровому папері, розставляючи меблі і техніку, вирізану з каталогів, журналів і рекламних проспектів.

Основні моменти: колірна гама, план меблювання та розміщення сантехники

  • Колірна гама

Яскраві і складні кольори виглядають незвичайно, але нещадно з'їдають простір. У малогабаритному житлі недоцільно використовувати чорні, насичені сині, червоні, зелені або будь-які інші відтінки. Віддавайте перевагу світлій колірний гамі, яка візуально розширить простір.

Всупереч переконанням деяких людей, на світлих меблях менше видно плями, пил та інші забруднення. Виключенням є тільки білі м'які меблі. На них відразу ж помітна шерсть тварин, сліди від висохлої води, потертості та інші дефекти.

Дизайнери радять урізноманітнити спокійні кольори і додати яскравості житлу за допомогою барвистих декоративних елементів. Сюди відносять: картинні рамки, годинник, фотографії, світильники, подушки, килими та інші дрібниці.

  • Місця для зберіганнята шафи

Також варто відмовитися від громіздких шаф, двоспального ліжка, меблевих стінок, об'ємних крісел. Замість цього використовуйте вбудовані шафи, де багато полиць і кілька штанг для розвішування речей (нагорі та у середині). Завжди вибирайте пуфики, столи та дивани з порожнечами, де можна ховати постільну білизну, дрібні предмети, книги. Ще уникайте відкритих полиць, де будуть накопичуватися непотрібні речі.

  • Кухня та обідня зона

Аналогічним чином дійте з кухонними шафами. По можливості встановіть пральну машинку у ванній, а простір, що звільнився, віддайте під зберігання продуктів. Також вибирайте меблі до самої стелі, щоб всередині було вдосталь місця для посуди, спецій і кухонної техніки. Вам доведеться підставляти табуретку або стілець, щоб дотягтися до верхньої полиці, проте все необхідне легко поміститься на кухні і не буде валятися.

Замість традиційного кухонного стола можна використовувати підвіконня. Досить продовжити стільницю до підвіконня і вивести його вперед на 20-30 см. Так з'явиться просторий куточок для приймання їжі та не потрібно купувати традиційний обідній стіл або ставити барну стійку. Ще підвіконня можна використовувати замість робочого місця і стола для навчання. Досить поставити туди ноутбук, встановити поруч розетку і додаткове освітлення.

  • Коридор/передпокій

У коридорі теж краще позбутися комодів або вбудованих шаф-купе. Краще замість них повісити не стіні кілька гачків для верхнього одягу, сумок і парасольок, а для взуття поставити вузький комод. Залежно від висоти та кількості відсіків туди можна помістити всі тапочки, босоніжки, кросівки та черевики.

  • Ванна кімната

Відмовтеся від громіздкої ванної та замініть її душем. Краще навіть не душовою кабіною, а зливом зі скляною перегородкою або невисоким порогом в 5-7 см висотою. Для зберігання побутової хімії, косметики і засобів гігієни використовуйте шафу під раковиною. Це куди зручніше вбудованих металевих або пластикових полиць, звідки все падає.

За туалетом можна зробити вбудовану шафу, куди помістяться сухі рушники для обличчя і тіла. А над пральною машинкою можна зробити начіпний кошик або сітку для брудної білизни, що теж заощаджує купу місця.

Розробка плану підлоги, стель і місця для розеток

Підлога і стеля – одні з найпростіших пунктів ремонтних витрат. Вам досить вибрати матеріал з оптимальною комбінацією ціни і якості, а потім змонтувати його. Гарний варіант покриття для малогабаритного житла – ламінат. Матеріал легко очищається та вкрай невибагливий в обслуговуванні. Потрібно тільки залишити невеликі зазори у стіні, щоб панелі не спучилися, прокласти гідро- і теплоізоляцію. Для квартири на першому поверсі можна встановити електричну теплу підлогу, щоб прогрівати кімнату взимку. Для стелі можна вибрати гіпсокартон або натяжну французьку стелю. Так вам не прийдеться вирівнювати або знімати попередній шар матеріалу.

Перед розподілом розеток обов'язково визначитися з розташуванням меблів і техніки. Інакше буде недостатньо місць для підключення ТВ, комп'ютера, пилососа, світильників та іншого встаткування. Краще встановлювати подвійні або навіть потрійні розетки, щоб залишався запас для непередбачених електронних приладів.

Речі, на яких можна і не можна заощаджувати

Можна заощадити:

  • Оздоблювальні матеріали для спальні;
  • Побутова техніка, що не вбудовується;
  • Матеріали для оздоблення підлоги та стелі;
  • Міжкімнатні двері;
  • Шпалери і декоративна штукатурка;
  • Тепла підлога;
  • Плитка;
  • Елементи декору.

Не можна заощаджувати:

  • Проводка;
  • Комунікації;
  • Фурнітура кухонних меблів і стільниці;
  • Вікна та євроблок на балкон;
  • Сантехніка та змішувачі;
  • Стояк і труби;
  • Лічильники.

 

Вас також може зацікавити:

Як вибрати підрядника для ремонту: кращі поради від виконроба

Наскільки вигідно купувати квартиру у новобудові з готовим оздобленням

Ремонт однокімнатної квартири своїми руками

Недорогий ремонт: можливо чи ні

Корисні поради при ремонті та облаштуванні кухні: ТОП-8 лайфхаків

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.