Як заощадити на комунальних послугах у квартирі: 4 лайфхака для власників 16/07/2019

До списку новин
Як заощадити на комунальних послугах у квартирі: 4 лайфхака для власників

Щорічне підвищення тарифів на комунальні послуги серйозно б'є по кишені українців. От чому власники нерухомості на первинному і вторинному ринку все частіше шукають ефективні способи для економії грошей.

Зараз серед забудовників з'явився тренд оснащувати будинки різноманітними технологіями і гаджетами, які мінімізують витрати ресурсів і знижують рахунки за комунальні послуги. Компанії оснащують житло сонячними панелями на даху, підводять індивідуальне опалення, бурять власні свердловини і т.д. Однак далеко не у всіх містах і ЖК девелопери подбали про те, щоб власники платили менше. Звичайно новобудови економ класу позбавлені всього перерахованого, а інвесторам доводиться самостійно знаходити рішення для збереження бюджету.

У статті описано 4 лайфхака для тих, хто прагне заощаджувати гроші і при цьому не відчувати дискомфорту. Причому наші поради допоможуть як мешканцям новеньких будинків, так і власникам об'єктів на вторинному ринку.

Установка двотарифного лічильника на світло

Електрика – це та річ, яка робить повсякденне життя людини максимально комфортним та зручним. Від нього живляться всі гаджети, воно забезпечує у житловому приміщенні досить світла, у холодну погоду мешканці можуть підключати електронагрівники, а в спеку – систему кондиціювання.

Знизити витрати власники квартир можуть 2 способами: перестати включати електроприлади і використовувати їх по мінімуму або встановити двотарифний лічильник на електроенергію. У першому випадку життя навряд чи стане краще і приємніше, а у другому – можна за 1-2 року окупити монтаж лічильника та щорічно заощаджувати значну суму коштів. Особливо якщо в будинку встановлене застаріле обладнання.

Залежно від щомісячного споживання ресурсу родина з 1-3-х людей може заощаджувати в рік 1-2 тисячі гривень. Вартість лічильника на світло починається з 1,2-1,5 тисяч гривень. Якщо перевести використання деяких приладів на ранковий і нічний час, то це мінімум на 10-30% знизить суму за світло. Доповнити ефект можна за допомогою енергоефективної побутової та кухонної техніки.

Холодильник, пральна і посудомийна машина, мікрохвильовка та інші прилади із класом енергоефективності A+++ заощадять ще 10-30% бюджету на електрику. Тільки відразу ж прийдеться викласти кругленьку суму, що не по кишені пенсіонерам, багатодітним і молодим родинам.

Монтаж лічильника на газ і воду

У деяких будинках все ще практикується оплата за газ і воду, виходячи з кількості проживаючих у будинку людей. Це не завжди вигідно. У квартирі бувають прописані навіть ті члени родини, які переїхали в інше місто або на власну квартиру. У такому випадку власникам прийдеться заморочитися з випискою членів родини або ж переплачувати за комунальні послуги. Куди простіше придбати лічильники на газ і воду, поставити їх на облік у відповідних організаціях і платити винятково за фактичне споживання ресурсу.

Однак тут вся складність полягає у тому, що власникам необхідно відразу виплатити кругленьку суму. Ціна газового лічильника починається з 1-1,2 тисяч гривень, при цьому мешканцям необхідно заплатити за його підключення. Здійснюється процедура через газову службу у вашому місті і цінник у кожного господарства свій. У середньому за все прийдеться заплатити 3-4 тисячі гривень.

Лічильник на воду коштує трохи менше. Його можна купити за 400-500 гривень, підключення так само знаходиться в межах цієї суми.

Утеплення підлоги і стелі

Наявність утеплення для покриття на підлозі та стелі більше позначається на загальній економії. Чим менше точок, через які взимку втрачається тепло, тем менше тепла буде потрібно на обігрів багатоповерхівки. Подібний лайфхак краще працює для ЖК, де встановлений загальний або індивідуальний лічильник на опалення.

Але навіть якщо ви проживаєте у будинку, де лічильник на тепло не встановлений – однаково з утепленням буде набагато приємніше жити в нерухомості. Відсутність протягів дозволить швидко протопити житлові кімнати і нежитлові приміщення, а при підключенні електрообігрівача у весняно-осінній період можна знизити витрати за електроенергію. Тепло повітря не буде переміщуватися в сусідні квартири через підлогу і стелю.

Ціна 1 м2 фольгованого утеплювача коливається в межах 30-35 гривень. Це зовсім недорого, навіть із урахуванням вартості роботи фахівця. Тільки от робити утеплення слід лише на етапі чистового ремонту, зривати готову підлогу і стелю вже не має сенсу. Замінити фольгований утеплювач ще можна пінополістиролом, ціна якого перебуває на рівні 25-20 гривень за 1 м2.

Тепловий лічильник на будинок або індивідуальне опалення

Тут мешканцю не обійтися без допомоги сусідів, адже тепловий лічильник на будинок потрібно буде купувати за гроші всіх власників нерухомості або брати для цього кредит. Зате після проходження необхідної паперової тяганини і установки лічильника, можна значно заощаджувати на рахунках за тепло.

У житлових будинках без такого лічильника плата за тепло непомірно висока і за однокімнатну квартиру площею 30 м2 у теплий місяць прийдеться заплатити не менше 800-900 гривень. Це багато для малогабаритного житла. Рахунок за житло з аналогічною площею в ЖК із лічильником буде на 200-300 гривень менше. І це за умови, що будинок старий, на зовнішніх стінах немає утеплення і т.д.

А якщо немає можливості отримати лічильник, тоді варто подумати про систему індивідуального опалення. Так, прийдеться відразу платити величезну суму. Однак за кілька років установка окремого газового котла значно заощадить сімейний бюджет. Поки що в українців є можливість взяти «теплий кредит» на вигідних умовах. Для уточнення деталей найкраще звертатися в Ощадбанк, Приватбанк або Укргазбанк.

 

Вас також може зацікавити:

Витрати на обігрів багатоповерхових будинків в Україні в 5 раз вище, ніж у Європі

Чи можуть відібрати житло за борги з оплати ЖКП

Переваги та недоліки індивідуальної системи опалення

Як правильно вибрати кутову квартиру: переваги і недоліки житла

Чи варто купувати житло у панельному будинку

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.