Чи можуть відібрати житло за борги з оплати ЖКП 18/03/2019

До списку новин
Чи можуть відібрати житло за борги з оплати ЖКП

Державна служба статистики опублікувало новий документ із цифрами заборгованості українців за ЖКП. На кінець січня 2019 року загальна заборгованість становила 62,6 млрд гривень. За другий місяць зими 30% усіх платежів погашене не було. Найчастіше мешканці країни не в змозі оплатити послуги газопостачання. Борг за газ становить 29,1 млрд гривень. У свою чергу, за послуги централізованого опалення і подачі гарячої води заборгованість становить 20 млрд гривень.

Варто пам'ятати, що у законодавстві закріплена норма про майнову відповідальність за непогашення заборгованості. Згідно із законом якщо борг по ЖКП перевищує 41 730 гривень постачальники енергоносія можуть звернутися до суду з позовом. У цьому випадку саме суд може накласти арешт на майно боржника і навіть винести постанову про відчуження або продаж цього майна.

Міністерство регіонального розвитку не ясно відповідає на всі запити про механізм стягнення боргів. Представники органа виконавчої влади відзначили, що питання заборгованості за житлово-комунальні послуги регулюється Законом України «Про житлово-комунальні послуги». Посилаючись на статтю 20 цього нормативно-правового акту, Мінрегіонбуд наголошує на обов'язку споживача оплачувати всі послуги точно в строк. В іншому випадку постачальник послуг може звернутися до суду для відстоювання своїх інтересів. При цьому представники відзначили, що згідно з діючим законодавством в Україні заборонено відключати житлові приміщення від газо-, водо-, тепло- і енергопостачання, а також виселяти власників квартир або будинків у випадку несплати за комунальні послуги. Це стосується тільки тих випадків, коли несплата прямо пов'язана з невиплатою заробітної плати або пенсії. Також Мінрегіонбуд посилається на діючий Житловий кодекс УРСР. Так одна з норм говорить про те, що ніхто не може бути виселений із займаного житлового приміщення або обмежений у праві його використання без дотримання порядку, який передбачений Законом (стаття 9).

 

Вас також може зацікавити:

ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові

Чи варто купувати житло у панельному будинку

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Як вибрати ідеальну квартиру: практичні поради для родин з дітьми

Як обрати теплу квартиру

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.