ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові 21/01/2019

До списку новин
ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові

Придбання квартири – це відповідальний і складний крок. Перед тим як віддати значну суму слід переконатися у надійності забудовника та перевірити необхідні юридичні документи. Сам процес оплати також викликає масу питань із боку потенційних інвесторів. Нерідко на фінальному етапі оформлення нерухомості виникають нові сумніви. Щоб угода пройшла успішно необхідно знати про основні способи оплати за нове житло в Україні.

  • Повна оплата вартості квадратних метрів

Використовується у рідких випадках і тільки тими інвесторами, які постійно працюють на ринку нерухомості. Квартира використовується для отримання пасивного доходу і здається на тривалий строк. Повна оплата дозволяє швидко отримати в розпорядження заповітні квадратні метри і відразу ж приступити до ремонту. Основний плюс – це швидкість здійснення угоди. А мінусом виступає те, що інвестору потрібно відразу ж розстатися з великою сумою. Тому рядові клієнти звичайно вибирають інші способи оплати.

  • Розстрочка від забудовника (без відсотків або з переплатою).

Такий спосіб є взаємовигідним і застосовується практично всіма забудовниками. Покупець вносить не повну суму, а гасить заборгованість частинами. Строк безпроцентної розстрочки звичайно становить 1-3 роки. Також девелопер пропонує розстрочку до моменту введення будівлі в експлуатацію або закінчення будівництва. Якщо строк необхідно збільшити, тоді слід заплатити до 10% річних. При оформленні договору девелопер звичайно не вимагає надання довідки про джерела доходу.

Розстрочка має не тільки плюси, але й суттєві мінуси. Наприклад, для отримання квартири буде потрібно заплатити перший внесок. Звичайно він становить 20-30% від загальної суми. Також є ризик підвищення вартості квадрата в національній валюті, якщо вона знеціниться за найближчі пару років. Але у деяких випадках у документі також фіксують вартість квадрата. Після закінчення будівництва підсумкова ціна квартири не міняється. Інвестори можуть отримати назад свої гроші, якщо не в змозі погасити розстрочку.

  • Кредит від банку

Кредит від фінансової установи – це звичайна практика для інвестора і забудовника. Якщо девелопер не дає розстрочку, а житло дуже хочеться купити, можна скористатися таким варіантом оплати. Звичайно, покупець через певний строк повертає всю суму плюс набіглі відсотки по кредиту. До плюсів такого способу відносять відносну простоту в оформленні угоди і можливість придбати житло без повної суми. При цьому банк не вимагає застави, і покупець нерухомості завжди може погасити заборгованість достроково. Суттєвим мінусом є висока процентна ставка, яка іноді досягає 30% річних.

  • Іпотека

Іпотека користується попитом у країнах з розвитою економікою. Більшість нерухомості в США і Європі купується саме за рахунок вигідної іпотеки. У цьому випадку заставним майном виступає саме житло, тому інвестор не ризикує власним майном. Іпотека видається на тривалий строк (20-30 років і більше) і приваблює молодих покупців низкою процентною ставкою. Такий спосіб оплати вибирають люди із середнім достатком. При цьому вартість квадрата фіксується на момент укладання договору і не міняється навіть через 30 років. До недоліків іпотеки варто віднести певні вікові обмеження. Оформити договір можуть тільки громадяни України, які досягли 21-літнього віку і мають достатній рівень доходів.

  • Trade-in

Trade-in – це спеціально розроблена програма по обміну старих квартир на нові. При оформленні угоди укладаються два договори. Один буде регулювати етапи продажу старої квартири, а другий – покупки нової. Не всі забудовники дають можливість покупцеві здійснити трейд ін. Ймовірність оформити угоду зростає, якщо нерухомість знаходиться у гарному районі і має велику площу, а також якісний ремонт. При цьому девелопер бере на себе всі обов'язки по оформленню об'єктів.

Повна оплата підійде тільки професіоналам та дуже забезпеченим людям. При оформленні кредиту від банку зростає ймовірність переплатити за квадратні метри у два або три рази більше. Іпотека лякає високою процентною ставкою і складністю в оформленні. А Trade-in не занадто розповсюджений спосіб на території України. Також розбіжності можуть виникнути на етапі оцінки об'єктів. Тому оптимальний варіант оплати – це розстрочка від забудовника без відсотків. Інвесторам необхідно лише сплатити перший внесок і виплачувати залишок рівними частинами до закінчення будівництва.

 

Вас також може зацікавити:

Правильне оформлення акту-прийому передачі нерухомості

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Що було з ринком нерухомості Києва в 2018

Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів

Держстат розповів про зниження об'ємів будівництва

 

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.