Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів 05/10/2018

До списку новин
Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів

В Україні збираються прийняти закон, який захистить інвесторів нерухомості від протиправних дій третіх осіб. Новий законопроект знизить ризики при інвестуванні у нове житло. З ініціативою виступив Лев Парцхаладзе, який займає посаду заступника міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства.

На вищому рівні збираються обговорити проблеми сучасного будівництва. Особливу увагу приділять безпеці інвестування та захисту прав майбутніх мешканців. Наприклад, на порядку денному поставлені питання, які пов'язані із забороною продажу житла до введення будинку в експлуатацію. Також бажають обмежити деякі способи інвестування і розробити єдину форму інвестиційного договору.

Ще одна ініціатива – це новий порядок страхування об'єкта. Згідно з документом при несвоєчасному введенні будинку до експлуатації інвестори отримають компенсацію. Чиновники обговорять можливу адміністративну і кримінальну відповідальність за неправдиві дані у рекламі нерухомості.

Окремо розглянуть низку питань, пов'язаних із земельними ділянками під будівництво. Ініціатива передбачає деякі плюси і для забудовників. Вони зможуть отримати вільну землю без конкурсу, якщо раніше займалися будівництвом проблемних об'єктів.

Відкрите громадське обговорення торкнеться теми документації майбутніх об'єктів. Розглянуть можливість створення спеціального страхового фонду документації до початку будівельних робіт і впровадження відкритої системи проектної документації.

Нова ініціатива – механізм добудування проблемних об'єктів

Лев Парцхаладзе збирається обговорити із громадськістю проблеми, пов'язані з недобросовісними забудовниками. Розглянуть варіант визнання інвесторів кредиторами у випадку банкрутства девелопера. Також визначать механізм передачі недобудованих об'єктів від однієї компанії іншій. Щоб інвестори могли добудувати проблемну багатоповерхівку дозволять організовувати кооператив. Чиновники розглядають законні можливості передачі об'єкта іншому замовникові, якщо строк здачі новобудови затримується більш ніж на 2 роки.

Законодавча ініціатива торкнеться відповідальності забудовників. Для захисту прав інвесторів створять фонд гарантування. Також зобов'яжуть органи державного архітектурно-будівельного контролю стежити за дотриманням будівельних норм.

Також обговорять ряд інших важливих питань. Наприклад, про заборону вимог додаткової оплати за квадратні метри, якщо фактична площа відрізняється від проектної.

 

Вас також може зацікавити:

ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові

Управителів багатоквартирних будинків змусять проходити професійну атестацію

Що було з ринком нерухомості Києва в 2018

Правильне оформлення акту-прийому передачі нерухомості

3 важливих кроки інвестора при «заморожуванні» будівництва

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.