Правильне оформлення акту-прийому передачі нерухомості 07/12/2018

До списку новин
Правильне оформлення акту-прийому передачі нерухомості

Акт приймання-передачі квартири нарівні з договором купівлі-продажу є найважливішим документом при оформленні угод з нерухомістю. Тому необхідно з усією відповідальністю підходити до складання та підписання такого документа. Адже після його оформлення вже буде неможливо висунути претензії до забудовника і отримати компенсацію за неякісне будівництво.

Акт приймання-передачі представляє собою юридичний документ встановленого зразка, який регулює права та обов'язки сторін при покупці нерухомості. Без нього неможливо зареєструвати право власності на квартиру. Акт регулює передачу об'єкта від забудовника до пайовика (при покупці квартири у новобудові), а також від продавця до покупця (при покупці варіанта у старому будинку).

Документ підтверджує факт отримання майна у забудовника та відсутність претензій до будівельної компанії. Акт пропонують підписати майбутнім власникам тільки після огляду об'єкта. Нерухомість повинна бути здана в експлуатацію, а сама квартира повинна мати технічний паспорт.

На цьому етапі необхідно зіставити фактичний метраж об'єкта із заявленим під час підписання попереднього договору. Якщо різниця становить більше 0,5-1 квадратного метра, то необхідний перерахунок. Якщо площа менша, тоді девелопер зобов'язується виплатити матеріальну компенсацію. Квартира виявилася більшою? Потрібно заплатити за додаткові метри. Ціни у цьому випадку розраховується індивідуально будівельною компанією. Усі маніпуляції із квадратурою необхідно провести до оформлення акту приймання-передачі.

Як прийняти нерухомість від забудовника і не помилитися:

Порада 1. Скористайтеся допомогою досвідченого юриста

Фахівці можна запросити на огляд об'єкта. З його допомогою можна виявити всі недоліки житла і грамотно скласти документи. Згідно із цивільно-правовими договорами девелопер зобов'язується передати квартиру без будь-яких дефектів. При виявленні проблем будівельники усувають їх за свій рахунок. Якщо акт приймання-передачі підписаний і житлоплоща з дефектами передана покупцеві, тоді він усуває їх самостійно. От чому важливо запросити профільного фахівця, які підкаже правильний алгоритм дій.

Порада 2. Перевірте всі роботи, які виконані забудовником

Уважно необхідно звірити інформацію з попереднього договору з реальним станом нерухомості. Потрібно перевірити всі внутрішні та зовнішні роботи девелопера.

Проведіть самостійний огляд житлових і нежитлових кімнат. При найменших сумнівах краще запросити фахівця для повторного вимірювання. Додатково слід перевірити якість і міцність штукатурки, а також відсутність проблем зі стяжкою (порожнечі, тріщини, нерівності). Особливу увагу потрібно приділити якості стиків і укосів, якості дверних полотен і металопластикових вікон, підвіконням. Усі розетки і вимикачі в будинку повинні ідеально працювати. Проводка та каналізація не повинні викликати нарікань.

Будь-які дефекти необхідно спочатку фіксувати на окремому листку. Типова помилка покупців – це ухвалювати об'єкт без необхідних робіт, довіряючи будівельній компанії. Представники девелопера часто поспішають із підписанням документів, уходять від відповіді, змушують чекати і використовують інші психологічні прийоми. У свою чергу інвестори прагнуть швидше отримати папери на квартиру і почати ремонт, тому на багато недоліків закривають очі. Після підписання акту приймання-передачі що-небудь довести буде проблематично. А завершення будівельних робіт доведеться чекати кілька місяців і навіть років.

Порада 3. Не хвилюйтеся, якщо виявилися проблеми

Дефекти зобов'язані виправити будівельники, а не покупці. На даному етапі підписання акту приймання відкладається, а починається оформлення іншого документа. Разом з юристом або самостійно необхідно скласти дефектний акт, в якому у детальній письмовій формі перелічуються всі недоліки. Папір ухвалює представник забудовника, далі йде довгий процес усунення дефектів та знову зустріч із покупцями. Будівельна компанія також може відмовитися виконувати роботи, але у такій ситуації повинна надати обґрунтовану відмову.

Порада 4. Складайте дефектний акт правильно

Дефектний акт є законною підставою для ремонту усіх пошкоджень у квартирі. Девелопер за законом зобов'язується прийняти документ, навіть якщо не згодний з його змістом. Об'єктивність претензій і поточний стан нерухомості оцінює незалежний експерт.

При порушеннях необхідно просити забудовника надати дефектний акт встановленого зразка. Також можна скласти документ у вільній формі, але обов'язково з адресою нерухомості, підставою для оформлення акту, перерахованими дефектами і строками їх виправлення, а також підписами інвестора та представника девелопера. Документ підписується у двох екземплярах, одна з яких залишається у покупця.

Після підпису обома сторонами акт направляється незалежному експерту. Саме цей фахівець вирішує які роботи необхідно провести, а що залишиться у квартирі без змін.

Перед оглядом нерухомості слід проконсультуватися з досвідченим будівельником або запросити майстра на об'єкт. Він допоможе визначити відхилення від норми та усе правильно записати в дефектний акт. Але навіть самостійно легко визначити проблемні ділянки квартири.

Наприклад, стіни повинні бути ідеально рівними (допускається відхилення до трьох міліметрів на один метр по вертикалі або горизонталі). Якщо є фінішна штукатурка, не повинно бути нерівностей. Штукатурку і стяжку уважно потрібно оглянути по всій жилплощі. Будь-які тріщини та пошкодження свідчать про погану якість будівельних матеріалів або порушення технічних норм. Також між несучими конструкціями не повинно бути зазорів. Усі кути у квартирі обов'язково повинні мати 90 градусів.

Після нерухомості можна оглянути інші приміщення, якщо такі передбачені договором. Це можуть бути криті гаражі, господарські будівлі на ділянці (у випадку з покупкою будинку), басейни та інше. Виявлені дефекти також слід зафіксувати. Потрібно максимально точно та детально описувати все, щоб у забудовника і експерта не виникало проблем з розумінням. У майбутньому це дозволить суттєво заощадити час.

Що стосується місць загального користування, вони повинні залишитися без уваги інвесторів, навіть якщо виявлені суттєві дефекти. Холи, під'їзди, ліфти, шахти і горища приймає спеціальна комісія під час введення будинку в експлуатацію.

Порада 5. Вимагайте гарантію на побудоване житло

Як би парадоксально це не звучало, але забудовник зобов'язан надати гарантію на всі будівельні об'єкти. Звичайно строк гарантії становить 5 років, але може бути збільшений залежно від класу житла. Інформація вписується представником будівельної компанії в акт приймання-передачі нерухомості. Гарантія починається з моменту підписання документа обома сторонами. Документ дозволяє захистити інвестора від технічних промахів девелопера, які складно виявити у момент приймання квартири. Наприклад, це може бути погана теплоізоляція, протяги, холодні батареї опалення, низький тиск у системі водопостачання, погана тяга і т.д. При виявленні проблеми слід негайно звертатися до представників забудовника і вимагати усунення дефектів. У випадку відмови необхідно якнайшвидше звернутися по допомогу до юриста та оформити претензію. Захистом інтересів власника житлової площі буде займатися житлова комісія або судові органі.

 

Вас також може зацікавити:

ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Планування в новобудовах: просто про складне

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.