Що було з ринком нерухомості Києва в 2018 09/01/2019

До списку новин
Що було з ринком нерухомості Києва в 2018

Попередній 2018 рік приніс кілька сюрпризів інвесторам і будівельним компаніям. Були прийняті нові будівельні норми, а також виросла вартість квадратного метра у новобудовах. При цьому зберігся незадовільний стан української економіки, яка от вже кілька років показує падіння або стагнацію.

Ми проаналізували ситуацію на ринку нерухомості протягом всього 2018 року. Про всі основні теми дослідження читайте в нашій статті нижче.

Восени дії забудовників стали регулювати нові норми будівництва. Підвищилися вимоги до компаній, які планують займатися зведенням висотних будинків. Тепер на законодавчому рівні зафіксована максимальна щільність забудови.

Новобудови повинні відповідати наступним параметрам:

  • Будівля на 11-25 поверхів не повинна займати більше 30% площі на 1 Га;
  • Будівля на 5-10 поверхів не повинна займати більше 40% площі на 1 Га;
  • Будівля до 4 поверхів не повинна займати більше 45% площі на 1 Га.

Нові ДБН не дозволяють девелоперу зловживати своїм положенням і максимально ущільнювати забудову. Забудовник тепер не може використовувати доступну ділянку за власним розсудом та будувати нерухомість хаотично. Тепер всередині житлових кварталів необхідно зберігати зелену зону з деревами і чагарниками.

Також обмежили висотність майбутніх будівель. У селах, селищах і містах з населенням до 50 тис. мешканців не можна будувати будинки вище трьох поверхів. Дозволяється займатися висотним будівництвом (будинки до 9 поверхів) тільки в населених пунктах, де проживає мінімум 100 тис. чоловік.

На законодавчому рівні закріпили систему «ліній». Наприклад, з'явилася «блакитна лінія», яка обмежує зовнішній вигляд будівлі та його висоту, якщо новобудова перебуває поруч із пам'ятниками архітектури або культури. «Зелена лінія» покликано знизити ймовірність забудови парків. На думку фахівців така система дозволить змінити зовнішній вигляд мегаполісів і зробити будинки схожими на європейську забудову.

Ще одна тенденція 2018 року – це значне підвищення якості нового житла. Активно пропагують використання енергозберігаючих технологій і матеріалів, а також створення необхідної внутрішньої інфраструктури. На перший план виходить концепція «місто в місті», яка передбачає максимум об'єктів поблизу від новобудови. Мешканець мегаполіса зможе швидко зробити будь-які домашні справи навіть не залишаючи межі району.

У Києві триває реорганізація промислових зон. Частина об'єктів забудовується новобудовами економ рівня. У наступні роки збережеться тенденція по зміні вигляду столиці.

Серед українців найбільше користуються попитом об'єкти класу комфорт. Приблизно 40% від ринку нерухомості займають подібні варіанти. Новобудови бізнес і економ-класу займають по 25% від загального житлового фонду. Інші 10% – це традиційна елітна забудова у престижних районах.

Покупці звертають увагу на однокімнатні варіанти площею до 45 квадратів, а також двокімнатні квартири до 70 квадратів. Цього цілком достатньо для родини з однією дитиною.

Девелопери продовжують підтримувати інвесторів у складній економічній ситуації. Це дозволяє стимулювати попит на квартири всіх доступних класів. Більше 50% усіх об'єктів нерухомості продаються у розстрочку. Інвестори можуть погашати заборгованість частинами кілька років до введення будівлі в експлуатацію.

Аналіз вартості квадратного метра і кількості об'єктів

Київ, Вінниця, Ірпінь і Львів продовжують лідирувати серед міст України. У столиці за звітний рік з'явилося 22 нових об'єкта (всього будівництво ведеться на 220 майданчиках). Загальний житловий фонд включає 125 новобудов комфорт класу, ще 58 об'єктів є будівлями класу бізнес. У Києві будується 20 будинків класу преміум. Найменш численна категорія – це економ (усього 17 будівель).

Середня вартість квадратного метра зросла. Зараз вона становить 23 400 гривень, а рік тому цифра рівнялася 22 200 гривень. На ціну вплинуло падіння гривні, а також здорожчання будівельних матеріалів і робіт. Найдорожчі новобудови знаходяться у Печерському і Шевченківському районі. Недорогі варіанти представлені у Деснянському районі.

Експерти та аналітики дотримуються думки, що вартість квадратного метра житла у 2019 році залишиться на колишньому рівні. Ціна знижуватися не буде, адже в даний момент вона максимально наближена до собівартості будівництва. Деякі учасники ринку напроти стверджують, що інвесторам потрібно приготуватися до нового витка цін на нерухомість.

 

Вас також може зацікавити:

Держстат розповів про зниження об'ємів будівництва

Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів

Управителів багатоквартирних будинків змусять проходити професійну атестацію

3 важливих кроки інвестора при «заморожуванні» будівництва

Мінрегіонбуд дозволив проектувати багаторівневі паркінги у будівлях

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.