Як обрати теплу квартиру 25/10/2019

До списку новин
Як обрати теплу квартиру

Мати власне житло – мрія кожного українця. А мати ще й теплу та комфортну квартиру – це ще приємніше. Особливо з настанням холодів, коли температура на вулиці неухильно знижується, а комунальники лише готуються до опалювального сезону.

У сьогоднішній статті ми розберемо основні моменти при виборі якісної нерухомості зі сторони збереження тепла у холодну погоду. Розберемо основні проблеми, які можуть чекати потенційних покупців і визначимо, на що звертати увагу. Деякі наші поради підходять як для новобудов, так і для квадратних метрів на вторинному ринку.

Чому холодно у квартирі?

Низька температура всередині приміщень звичайно пов’язана відразу з декількома факторами. Основним є тонкі зовнішні стіни. Раніше на будівництві могли заощаджувати та робили кладку не занадто товстою. В результаті, при настанні холодів стіни не могли втримувати оптимальну температуру всередині. Ще одна проблема – утеплення з порушенням технології, а також використання неякісних теплоізоляційних матеріалів.

Кутові квартири на північну сторону вважаються самими холодними. Особливо це актуально для верхніх поверхів і тих будинків, які не захищені іншими висотками, зеленими насадженнями або перебувають у відкритому полі.

  • Утеплення фасаду

У випадку з новими проектами на ринку нерухомості девелопери використовують лише кілька популярних матеріалів. Оптимальним вибором є мінеральна вата. Вона екологічна та довговічна, прекрасно тримає тепло і просто монтується. Бажано, щоб утеплення було не менше 10 см, а щільність становила 120 кг на кубічний метр. Уточнити цю інформацію слід у девелопера в офісі, або просто заїхавши на об'єкт і оглянувши стіни.

Обов'язковий до перегляду і технічний паспорт новобудови. Якщо із проектом усе добре та ніхто не заощаджує, звичайно менеджери надають звіт із вказаними основними будівельними матеріалами. Власники нерухомості на вторинному ринку утеплюють квартири не тільки зовні, але й всередині. Це дозволяє уникнути втрат тепла і захищає від появи конденсату, розвитку грибка і цвілі.

  • Власна вентиляція

При порушенні будівельних норм або неякісному будівництві можуть виникнути проблеми з вентиляцією. Тепле повітря буде залишати квартиру, а його місце буде займати холодне. У цьому випадку холодно буде в кухні, коридорі та у ванній кімнаті. Суміжні із цими приміщеннями стіни теж втратять частину тепла, тому температура впаде у всій квартирі. Вихід з ситуації простий – установка приточно-витяжної вентиляції. Тепле повітря нагріває пластину всередині, а холодне від цієї пластини нагрівається. Це недороге і дуже ефективне рішення.

  • Розташування квартири

Північна сторона вважається найхолоднішою. Для мінімальних тепловтрат краще обирати південну сторону, яка добре освітлена і швидко нагрівається. Від кутових краще відмовитися. Також не обирайте перший та останній поверх. Квартира поруч із підвалом буде холодною в осінній і весняний період. А нерухомість під дахом буде втрачати тепло через близьке розташування покрівлі (якщо немає технічного поверху). Гарним варіантом стане нерухомість у середині будинку на 2-3 поверсі.

  • Металопластикові вікна

Уявити собі новобудову і вторинну нерухомість без пластикових вікон неможливо. Це просте і популярне рішення дозволяє захистити приміщення від холоду, а у теплу пору року зберігає прохолоду. Занадто дешеві вікна не рекомендовано встановлювати у північних регіонах. Вони підходять тільки для південних областей, де взимку температура не занадто низька. Дуже дорогі склопакети також не підходять рядовому покупцеві.

  • Планування

При виборі варіанта слід враховувати кількість суміжних стін. Чим їх більше, тим швидше квартира буде охолоджуватися у зимову пору року. Сходові клітки належним чином не опалюються, тому втрати тепла неминучі.

  • Матеріали будівництва

Монолітно-каркасні будинки не мають стиків між елементами, тому не втрачають тепло і прохолоду. Цегельні стіни між квартирами та кімнатами забезпечують оптимальний мікроклімат. Непогано справляється із цими задачами також газоблок і керамоблок.

  • Сучасні комунікації

Старі чавунні батареї усе ще популярні серед покупців житла. Але забудовники від використання цього матеріалу відмовилися через низьку ефективність і застарілий зовнішній вигляд. Найчастіше монтують алюмінієві або сталеві радіатори, які займають мало місця і виглядають дуже стильно. А квартири із системою «тепла підлога» допомагають уникнути теплових втрат. Це актуально для перших поверхів, де підвальне приміщення може давати холод. Горизонтальна система опалення і тепловий лічильник забезпечить потрібну температуру, а ще економію при оплаті комунальних послуг.

Індивідуальна система опалення за допомогою двоконтурного газового котла також є виходом із ситуації. Правда, отримати дозвіл на установку такого у старому будинку не вийде, тому найчастіше котли монтують у новобудовах.

 

Вас також може зацікавити:

Переваги та недоліки індивідуальної системи опалення

Як заощадити на комунальних послугах у квартирі: 4 лайфхака для власників

На якому поверсі краще жити

https://vn.coЯк правильно вибрати кутову квартиру: переваги і недоліки житла

Які квартири краще – на першому або останньому поверсі

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.