Чи варто купувати житло у панельному будинку 06/06/2019

До списку новин
Чи варто купувати житло у панельному будинку

Придбання власної квартири – одна з найбільших покупок у житті людини. От чому до процесу підходять із усією відповідальністю і намагаються уникнути навіть найменших помилок. Покупець відразу вкладає велику суму, робить необхідні ремонтні роботи і дуже ризикує. Якщо допущена хоч одна помилка, власник не зможе насолоджуватися комфортом і бажаним затишком. Причини можуть бути різними – від гучних сусідів і холодної підлоги до нерозвиненої інфраструктури. А от продати неліквідну нерухомість по тій же ціні буде вкрай складно.

Швидко і просто зводити

Забудовникам не потрібно витрачати зайвий час або замовляти додаткові будматеріали. Досить використовувати стандартні панелі, які виготовляють по відповідному стандарту на заводі. Головне завдання компанії після – лише скріпити між собою панелі, забезпечивши монолітність і надійність конструкції.

Спрощений будівельний процес забезпечує панельним будівлям більш низьку вартість, що у підсумку і привертає увагу покупців. А якщо мова йде про покупку житла у новобудові, то людям не потрібно роками чекати здачу проекта та можна швидко заїхати у квартиру. От чому до сих пір девелопери не відмовилися від створення панельних будівель і охоче забудовують ними житлові райони мегаполісів або невеликих населених пунктів.

Які моменти варто враховувати перед придбанням «панельки»

Разом з відносною дешевизною нерухомості на додачу йдуть моменти, які не кожному по душі.

  • Ніякого перепланування

Суттєвим мінусом панельних будинків є те, що в них не можна провести перепланування кімнат. Якщо власник захоче реалізувати незвичайний дизайн-проект, то знести або перенести міжкімнатні перегородки він не зможе. Стіни є частиною панельної конструкції, тому без наслідків для інших приміщень видалити їх не можна. Будь-яке переміщення зрушить навантаження, порушить нормальну геометрію приміщення та чревате руйнуваннями будинку. Прийдеться відразу вибирати таке планування, яке підходить вам найбільше і лише після робити ремонт.

  • Високий рівень шуму

Ще один нюанс – плити мають мінімальну звукоізоляцію. Для вирішення проблеми прийдеться додати шар звукоізоляції, збільшити витрати та трохи пожертвувати вільним простором.

  • Торцеві стіни

Звичайно у панельних будинках є торцеві стіни, що складаються із глухих панелей у передній частині житлової будівлі. Таке конструкторське рішення часто приводить до явища за назвою «точки роси». Якщо пояснювати його простою мовою, то це стан, коли у холодну погоду вода з повітря осідає на теплих стінах. Коли забудовник добре подбав про утеплення, волога утворюється із зовнішньої сторони будинку. А якщо ж у будівлі немає додаткового утеплення, тоді конденсат осідає у квартирі і стіни зсередини покриваються вогкістю. Згодом це приведе до появи грибка, цвілі, а також зіпсує зовнішній вигляд ремонту.

Перед покупкою вам необхідно ретельно перевіряти кожну стіну, особливо у торцевій частині. Не соромтеся прикладати долоні до голих стін. Температура стін відрізняється? Тоді на самій холодній буде збиратися конденсат.

Девелопери борються з «точкою роси» за допомогою якісного оздоблення стиків панелей (у старих будинках) або використовують спеціальний шар вологостійкого утеплювача. Візуально визначити наскільки добре компанія-забудовник впоралася із завданням просто. Треба подивитись на панелі близько вікна: якщо власники житла регулярно проводять косметичний ремонт, то у проблемних місцях оздоблення буде свіжим і це є головним доказом поганого закладення швів.

Категорія покупців, яким підійдуть панельні будинки

  • Молоді родини; 
  • Приїжджі; 
  • Ті, хто живе на арендованій квартирі; 
  • Багатодітні родини; 
  • Люди з обмеженим бюджетом.

Чи слід дивитися на панельні новобудови

У випадку із вже зведеними будівлями у покупців не повинно виникнути яких-небудь проблем з підбором квартири. Але як бути із проектами, які тільки заплановані? Тут потрібно запитати у девелопера технічні допуски і документи, як буде проводитися електрика, газ, каналізація та інші системи.

Ще дивіться на район і те, наскільки швидко місцевість розбудовується. Наявність садків, шкіл, магазинів і зупинок помітно піднімає нерухомість у ціні. А якщо будівельна компанія збирається самостійно облагородити прилягаючу територію (комерційна нерухомість, сквери, дитячі ігрові майданчики), тоді не варто переживати про ліквідність вкладень. Усе перераховане стане значною перевагою новобудови.

Також усунути проблеми з «точкою роси», низькою шумоізоляцією і холодом покупець може самостійно. Для цього варто віддавати перевагу «панелькам» без оздоблення. У такому випадку всередині можна встановити енергозберігаючі склопакети, прокласти шар водо-, тепло- і звукоізоляції на стелі та підлогу. А стіни легко підсилити гіпсокартоном у місцях, де вони граничать із сусідськими і створити ще одну перешкоду для шуму.

Єдиний нюанс – на вирівнювання стін і підлоги піде більше матеріалів, ніж на аналогічні роботи у цегельній будівлі. Неможливо розташувати плити рівно або дотримати ідеального нахилу міжкімнатних перегородок. Так що вам доведеться витратити більше сил і будматеріалів.

Але навіть якщо немає можливості проводити роботи самостійно, тоді можна обійтися чорновими роботами від забудовника. Компанія підготує необхідні комунікації, підключить квартиру до необхідних систем і забезпечить хоча б мінімальний рівень утеплення.

 

Вас також може зацікавити:

Які квартири краще – на першому або останньому поверсі

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Як вибрати ідеальну квартиру: практичні поради для родин з дітьми

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.