Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою 18/10/2019

До списку новин
Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Придбання квартири у новобудові – відповідальний крок для будь-якого покупця, незалежно від соціального статусу і бюджету. От чому до покупки необхідно підготуватися як слід: перевірити документи, почитати на форумах про забудовника, подивитися нерухомість, знайти спільну мову з відділом продажу.

Але навіть це не гарантує, що угода пройде гладко, тому потрібно завжди бути готовим до будь-яких проблем. У сьогоднішній статті ми поговоримо про перевірку квартири у новому будинку перед покупкою. Дана інформація дозволить уникнути шахрайських схем і зберегти свої кровно зароблені гроші.

На які аспекти необхідно звертати увагу

  • Документи на землю

Будівництво нового будинку почитається з пошуку відповідного клаптика землі. Девелопер купує його або бере під оренду (частіше друге). Так що кожний потенційний покупець нерухомості зобов'язаний вимагати всі папери на землю. Наприклад, це може бути договір оренди земельної ділянки. Важливо, щоб до кінця будівництва юридичний документ продовжував діяти. Варто пам'ятати, що будівельна компанія, яка зайнята безпосередньо зведенням будинку і девелопер-продавець можуть бути різними юридичними особами. Кожний з них має свої власні задачі та сферу відповідальності. У такому випадку покупець нерухомості має право вимагати офіційного договору між двома компаніями.

Для контролю над дотриманням українського законодавства був створений спеціальний інструмент. Публічна кадастрова карта дозволяє особисто подивитися кожну ділянку в Україні, дізнатися її номер, форму власності, а також цільове призначення і площу. Важливо встановити факт використання землі по прямому призначенню. Це вкрай важливий пункт. Потрібно щоб ділянка була використана тільки під будівництво і обслуговування багатоквартирного будинку. Проблеми можуть початися, якщо призначення не відповідає реальності. Заборонено використовувати ділянки для ведення сільського господарства або городництва під будівництво (тим паче багатоповерхового будинку).

На жаль, сьогодні деякі забудовники продовжують порушувати законодавство і будувати там, де це не дозволено. А своїм клієнтам вони говорять, що документи на землю у процесі отримання та незабаром цільове призначення зміниться. Звичайно відзначають, що документи будуть готові саме до кінця будівництва і можна сміливо вносити аванс. Від такої ризикованої угоди точно варто відмовитися.

Знаючи кадастровий номер ділянки, можна перевірити факт накладання обтяження на нього. Бувають випадки, що майданчик перебуває під арештом або заставою і використовувати його не можна. А щоб отримати важливу інформацію, потрібно отримати довідку з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

  • Інформація про забудовника

Якщо немає бажання витрачати час на перевірку репутації забудовника, можна звернутися до професійних юристів. Вони допоможуть знайти приховану інформацію про компанію, розкажуть про всі судові позови девелопера і підготують пакет документів з потенційними ризиками. Але така послуга обійдеться недешево та буде актуальна тільки покупцям, які інвестують значну суму у будівництво. Щоб заощадити на послугах професіоналів, можна зайнятися пошуком даних про забудовника самостійно.

Наприклад, на сайті Міністерства юстиції України є спеціальний розділ з безкоштовною інформацією про кожного забудовника. А до Реєстру судових рішень вносяться дані про всі дочірні компанії, які були притягнуті до суду. Це буває корисно, коли необхідно перевірити всіх підрядників, проектувальників і будівельників.

Ще один спосіб перевірити добропорядність компаній – отримати виписку з Реєстру юридичних осіб і фізичних-осіб підприємців. Звідси можна витягнути потрібну інформацію про засновників юридичної компанії, факти банкрутства або наявності боргів перед державою.

Для того щоб отримати всі виписки з державних реєстрів без залучення держреєстраторів або нотаріусів, слід оформити електронний цифровий підпис (ЕЦП) і сформувати запит самостійно. Кожна виписка обійдеться в невелику суму і буде доступна для завантаження у вигляді документа або прийде на пошту. При цьому вартість послуг залишається дуже доступною, а дані оновлюються цілодобово.

Репутацію забудовника легко перевірити, використовуючи відкриті джерела інформації. Наприклад, ЗМІ, форуми, соціальні мережі. Головне – це правильно сформувати пошуковий запит і відсортувати інфу по даті. Усі фінансові махінації, проблеми з документами, інвесторами або державними органами відразу ж попадають на сайти, а далі тиражуються по всьому інтернету. Особливо, якщо це стосується якогось великого девелопера. Навіть банальні відгуки в Google дадуть вичерпну інформацію про проект, забудовника, місце майбутнього будівництва і т.д. Збирати дані краще з декількох джерел, видаляючи замовлені. Їх відразу видно по вихвалянню компанії і обіцянкам.

  • Перевірка відділу продажу

В обов'язковому порядку необхідно перевіряти адекватність відділу продажу девелопера. Якщо за якимись причинами покупцеві відмовляються показати документи на будівництво, потрібно кілька раз подумати перед підписанням угоди. Якщо менеджери поводяться гордовито або грубіянять, теж потрібно уникати таких компаній. Забудовники з хорошою репутацією на ринку без особливих проблем дають на руки копії договору купівлі-продажу і попереднього договору.

Отримані папери можна віднести на юридичну експертизу. Послуга коштує не занадто дорого, але вона дозволить заощадити купу часу і грошей. Перед підписанням будь-яких угод з девелопером потрібно уточнити у менеджерів джерела фінансування забудовника. Незайвим буде глянути на проектну документацію і технічні умови підключення нерухомості до основних комунікацій.

 

Вас також може зацікавити:

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Попередній договір купівлі-продажу

Задаток, попередній договір і аванс при оформленні нерухомості

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.