Як вибрати підходящий момент для придбання квартири 12/09/2019

До списку новин
Як вибрати підходящий момент для придбання квартири

Рішення про покупку нерухомості – одне з найголовніших у житті будь-якої людини. Особливо, якщо квартира купується вперше для власного проживання або під здачу в оренду. У такому питанні необхідно правильно все прорахувати, врахувати непередбачені витрати і підготуватися до можливих проблем, щоб не потрапити у неприємну ситуацію.

Вкрай важливо вибрати правильний час для придбання квартири. Це дозволить уникнути проблем з ремонтом та експлуатацією квартири, а ще в деяких випадках дозволить заощадити гроші. Як вибрати необхідний час для придбання нерухомості, читайте далі в нашій статті.

Коли краще підбирати варіанти нерухомості на вторинному ринку

Тут все залежить від цілей покупця, його бюджету, жвавості ринку нерухомості у місті та економічної ситуації в країні. Головна порада – починайте пошуки якомога раніше. Бажано, щоб у вас був мінімум 1 рік у запасі (а краще навіть 2 роки), щоб розглянути підходящі варіанти, перевірити ринок у різні сезони, знайти адекватних продавців.

Покупка нерухомості для життя, а не інвестицій, є найпоширенішим придбанням. Тут немає ніякої різниці, коли оформляти житло у власність. Потрібно просто знайти підходящу житлову площу, зустрітися із власниками, подивитися документи, поспілкуватися з юристами і нотаріусами. Очікувати падіння цін не слід, особливо, якщо варіант вам дуже сподобався. При цьому варто враховувати, що якщо людина забарилася, гарну квартиру можуть купити інші люди. У цьому випадку прийдеться чекати ще кілька місяців або більше, платити орендну плату за орендоване житло та втрачати власні гроші.

У випадку з інвестиціями ситуація зовсім інакша. Найчастіше для покупця це не перша квартира, тому поспішати з вибором не варто. У середньому прибутковість від здачі житлової площі в оренду становить 5-7% річних залежно від регіону і попиту на квадратні метри. При цьому ніхто не може знати, що стане з національною валютою і доларом США в найближчі 5-10 років. Передбачити виростуть або впадуть ціни на квадрати не може більшість інвесторів. Тому чим раніше купується квартира для інвестицій, тим швидше людина почне заробляти.

Вкладення грошей у нерухомість – непоганий варіант, враховуючи інші фінансові інструменти для заробітку. Наприклад, валютний внесок у перевірений банк дає приблизно 16,5-18% річних. Від отриманої суми прибутку вам необхідно відняти 18% податку на доходи та 1,5% військового збору. А ще відняти ставку інфляції від НБУ, яка на 2019 рік склала близько 9%. Таким чином, внески навіть із капіталізацією допомагають лише зберігати гроші від інфляції та зовсім трохи заробляти. І це при відкритті депозиту у національній валюті, яка за рік може втратити 50-100% і більше. Про депозити в доларах або євро зовсім не варто говорити, адже там реальна річна прибутковість ще нижча.

Коли потрібно купувати житло на первинному ринку

Оптимальним часом для підбору житла від забудовників є період активного будівництва в перші 6-12 місяців від дня оголошення проекту. Також інвестори часто вкладають гроші у новобудови, коли ті побудовані на 25-30% (виритий котлован, вибудувано 1-4 поверха).

Ще непоганий спосіб заробити – це підібрати момент, коли девелопер проводить різні знижки і акції. Звичайно це відбувається в період низької купівельної активності, наприклад, напередодні Нового року. Також деякі компанії надають знижки до якихось значимих державних свят. У цьому випадку потрібно уважно дивитися на пропоновані варіанти. Бувають випадки, коли забудовники продають неліквідні квартири, на останніх поверхах, з поганим видом з вікна, з жахливими плануваннями і т.д. Для життя такі варіанти не підійдуть, але для здачі їх варто розглядати.

У який сезон варто почати шукати житло

Ринок нерухомості живе згідно з певним циклом. Якщо знати його особливості, можна підгадати момент, коли ціни на квадратні метри завмирають або навіть трохи знижуються.

  • Взимку вкрай складно купити варіант на вторинному ринку, але у новобудовах з'являються акційні квартири. Усі роботи на будівельних майданчиках у період холодів завмирають, тому відділу продажу важливо реалізувати частину житла до настання весни. Власники житла на вторинному ринку рідко коли виїжджають взимку зі своїх квартир і не бажають морочити голову із транспортуванням меблів або побутової техніки. Плюс свята, які всі родини прагнуть відсвяткувати у спокійній обстановці. Попит на вторинне житло з боку покупців також низький через холоди, погані погодні умови, засніжені дороги та інші «принади» зими.

Порада для продавця: зняти варіант з продажу та дочекатися весни, а далі знову виставити об'єкт на продаж.

Порада для покупця: пошукати квартиру з тими власниками, які готові виїжджати взимку і прагнуть швидше продати нерухомість. У цьому випадку можна попросити суттєву знижку через низький купівельний попит.

  • Весна – оптимальний час для покупки житла у будь-яких умовах. Ринок нерухомості оживає, попит та пропозицію ростуть із настанням теплих днів. Не так жарко, як влітку, покупці охоче ходять по обраним квартирах і спілкуються із продавцями. Родини вибирають об'єкти, виходячи з кількості дітей, аналізують інфраструктуру. Через півроку після покупки малята зможуть піти в нові школи і дитячі садки, тому не потрібно переводити чадо посеред навчального року. Навесні та влітку можна провести основний ремонт і виконати всі брудні роботи. Оздоблення сохне швидше, плюс є можливість вибрати будівельників.

Порада для продавця: тримати ціну до останнього, адже попит на квартиру залишиться високим.

Порада для покупця: враховуйте прилягаючі об'єкти соціального і побутового значення перед покупкою. Навесні легше розглянути двір, дерева навколо, майданчики не засипані снігом, добре видно всі плюси і мінуси району.

  • Літо для ринку нерухомості представляє собою ту ж зиму, але з декількома застереженнями. У теплу пору року вкрай складно знайти гарну будівельну бригаду, багато виробництв завмирають (доставка вікон або меблів може зайняти до 2 місяців), продавці їдуть відпочивати і знімають варіанти з продажу. Через жару і духоту неможливо організувати перегляд нерухомості, люди неохоче виїжджають за межі офісів або квартир з кондиціонерами. Продати або купити квартиру влітку – це справжня удача.

Порада для продавця: якщо терміново потрібно продати нерухомість слід знизити ціни. Продавайте об'єкти до настання осіни і опалювального сезону. Тоді за дороге опалення буде платити вже майбутній власник житла.

Порада для покупця: торгуйтеся з кожним і вибивайте вигідні умови угоди (наприклад, оформлення 50 на 50% або навіть за рахунок продавця). Краще купити квартиру влітку, тоді є можливість завершити ремонт до опалювального сезону. Після оформлення нерухомості вже не треба буде платити за теплі батареї в орендованій квартирі.

  • Восени знову починаються активні продажі об'єктів. Усі повертаються з відпочинку, тому купівельний попит підвищується. Ринок нерухомості оживає, з'являються об'єкти, які сховали на 3-6 місяців.

Порада для продавця: зараз опускати ціни немає ніякого сенсу. У деяких випадках через підвищений інтерес до об'єкта можна накинути на нього 10-15%.

Порада для покупця: торгуватися восени немає ніякого сенсу. Можна подивитися варіанти і купити об'єкт, що дійсно сподобався. У всіх інших випадках слід відкласти покупку до весни або зими (у випадку з новобудовою).

 

Вас також може зацікавити:

Інвестиції у нерухомість

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Як перевірити надійність компанії-забудовника: ТОП-5 порад від експертів

Як вибрати ідеальну квартиру: практичні поради для родин з дітьми

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.