Як прорахувати реальні строки будівництва новобудов 29/11/2019

До списку новин
Як прорахувати реальні строки будівництва новобудов

Інвестор перед пошуком житла обов’язково повинен знати скільки триває будівництво. У 95% випадків девелопери затримують строки здачі нерухомості та відходять від своїх же озвучених дат. Для покупця така ситуація автоматично означає втрату грошей.

Якщо здачу будинку затримують на рік і більше, сума витрат перевалює за сотню тисяч гривень. Покупцеві доводиться ще 12 місяців орендувати житло або жити з родичами. А якщо людина купує квартиру для подальшої здачі, тоді в період простою вона не заробляє. Мало кому хочеться втрачати власні гроші, тому потрібно детально розібратися в строках будівництва. Розглянемо ситуацію більш докладно.

Загальні обсяги будівництва

Із самого початку потрібно тверезо оцінити проект. Масштабне будівництво декількох будинків на 9-13 поверхів не може закінчитися через рік. Така інфраструктура як дитячі садки, школи та магазини теж не з'являється через 1-2 року після старту робіт на майданчику. А от малоповерхове будівництво клубних будинків до 4 поверхів цілком може укластися у 12 місяців.

Комплекс новобудов, зазвичай, здається у порядку черги. Поки один будинок вводять в експлуатацію, у другого вже можуть з'явитися стіни. У реальності забудовник може помилитися в строках на 30-50% залежно від економічного, а також політичного стану в країні. Ще вплинути на строки будівництва можуть проблемні об'єкти девелопера. Перед підписанням договору слід подивитися минулі проекти забудовника, а далі підрахувати середній строк затримки перед введенням в експлуатацію. Так можна хоча б приблизно оцінити на скільки будівництво може затриматися.

Технології будівництва та матеріали

Найшвидший спосіб закінчити висотку – це використовувати монолітно-каркасну технологію будівництва, а також готові панелі. Зведення основних конструкцій із цегли займає куди більше часу. На швидкість впливає кількість секцій і під'їздів у будинку, облаштування майданчиків і квадратура майбутніх квартир. Складні схеми розташування нерухомості теж можуть стати причиною затримок. Монтаж ліфтів і підведення комунікацій займає до 6 місяців і більше.

У середньому на панельне будівництво будинку на 12 поверхів потрібно приблизно 7 місяців. Монолітний будинок будуть будувати 9 місяців, а цегельний приблизно на 10% часу більше. Чим більше поверхів у новобудові, тим довше доведеться чекати, поки будинок введуть в експлуатацію. Різниця в строках між панельною та монолітно-каркасною технологією на деяких проектах може досягати 60%.

Вибір майданчика та інші чинники

Новобудова вдалині від спальних районів – проблема для будівельної компанії. Буде потрібен час на підготовку комунікацій, монтаж труб, прокладання нових асфальтованих доріг, установку насосного встаткування, облаштування котелень та ін. Усе це впливає на швидкість будівництва.

Погодні умови теж відіграють важливу роль у процесі зведення будинку. Погана погода у вигляді дощу або сильних морозів може вплинути на строки та відкоригувати їх.

Девелопери передбачили абсолютно різний розвиток подій на майданчику, тому зайвий раз страхуються. Є технічні перерви, щоб якість готового будинку не страждала.

Можна отримати в компанії проектну документацію, де буде вказуватися приблизний строк закінчення будівництва. Але варто пам'ятати, що будь-які зміни в законодавстві та містобудівних нормах можуть повністю змінити ситуацію. Деякі великі забудовники не в змозі швидко реагувати на нові редакції ДБН, тому затримки можуть досягнути 6 місяців та більше.

 

Вас також може зацікавити:

Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Новобудови, які здали вчасно

10 помилок при покупці квартири у новобудові

Переконайтеся в якості на етапі будівництва

Детально про Фонд фінансування будівництва

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.