Нові технології в будівництві 12/03/2020

До списку новин
Нові технології в будівництві

Більшість українських девелоперів активно використовують програмне забезпечення для проектування та будівництва своїх об'єктів. IT проникло практично в усі сфери діяльності столичних забудовників. Високі технології дозволяють не тільки заощаджувати час та гроші, але і значно поліпшують комфорт мешканців майбутніх новобудов. Інвестори отримують максимальну кількість доступних послуг та заощаджують свої сили. Команда нашого проекту розібрала декілька цікавих IT-рішень, які активно використовуються в нових будівельних об'єктах Києва.

Будівництво згідно зі стандартом WELL

В Україні діє кілька стандартів будівництва, але впроваджують WELL тільки найдосвідченіші забудовники. Зазвичай девелопери застосовують законодавство на рівні країни, і рідко коли переймають досвід із Європи або Америки. У свою чергу, стандарт WELL активно використовується у всьому світі під час будівництва нових об'єктів. Він містить оцінку якості та безпеки об'єкта, а також чинників, які впливають на комфорт мешканців. В WELL є декілька критеріїв оцінки чинників здоров'я та самопочуття. Усього у світі передбачено приблизно 1000 проектів, які будуються згідно з цим стандартом. Крім екологічності, стандарт WELL пропагує етичність. Тут є кілька критеріїв оцінок впливу на навколишнє середовище безпосередньо людьми. Також стандарт призиває до шанобливого ставлення між сусідами.

Технологія «Розумний будинок»

Це одна з найпопулярніших технологій у сфері IT. Навіть регіональні девелопери мають в активі кілька об'єктів, які були побудовані та підключені до технології «Smart House».

«Розумний будинок» – максимальна автоматизація всіх щоденних процесів, які роблять житло комфортним та безпечним. Нерухомість підключена до системи та може контролюватися на відстані через спеціальний додаток. Мешканці онлайн можуть управляти квартирою, перекривати комунікації, стежити за енергоспоживанням, виключати прилади та ін. «Розумний будинок» дозволяє під’єднати до системи відеокамери у всіх кімнатах та цілодобово спостерігати за житлом у період відсутності мешканців. Технологія підвищує комфорт власників нерухомості та знижує витрати на комунальні послуги, а також забезпечує високий рівень безпеки.

Використання 3D-принтерів

Буквально 3 роки тому цю технологію активно рекламували, але поки їй застосування не знайшлося. Тому зараз говорити щодо повсюдного використання принтерів для друку великих об'єктів не доводиться. Але деякі моменти все ж таки варто зазначити.

Частина будівельних компаній використовує 3D-принтери для друку справжніх житлових будинків. Великі принтери здатні побудувати стіну за короткий проміжок часу. Випереджають всіх на планеті китайські девелопери, яким вдалося побудувати цілий квартал усього за тиждень. За різними оцінками будинок, надрукований за допомогою принтера, оцінюється всього в 5 000 доларів. Можливо, у деяких теплих країнах обладнання можна використовувати для будівництва простих будівель або тимчасового житла.

Застосування дронів

Щоб оцінити масштаби будівництва та інфраструктуру навколо об'єкта, нерідко використовують маленькі літальні апарати. Їх запускають для зйомки яскравих роликів, а також підготовки фотографій. У сфері нерухомості дрони забезпечують необхідну відеозйомку. З їх допомогою також можна стежити за будівельним об'єктом за високим парканом. Наприклад, не зовсім зрозуміло йде будівництво на майданчику або припинене, якщо є великий паркан. Для того щоб дізнатися поточний стан будівництва достатньо підняти дрон у повітря та переглянути майданчик із висоти. Крім того, деякі столичні забудовники запевняють покупців у тому, що дрони можна використовувати у якості охорони. Якщо майданчик великий та немає можливості патрулювати його цілодобово, це може стати дієвим рішенням.

Building Information Modeling

BIM – це інформаційне моделювання та пророблення проекту з фінансової точки зору. Використовується для того, щоб прорахувати майбутній прибуток інвестора, а також підготувати необхідний пакет документів. Завдяки BIM можна швидко організувати роботу декількох координаційних відділів та залучити фахівців для будівництва. Згідно Building Information Modeling професіонали, залучені до будівництва проекту, поєднуються в кластери. Так вдається зменшити строк будівництва, а також швидше вводити новобудови в експлуатацію.

 

Вас також може зацікавити:

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Як прорахувати реальні строки будівництва новобудов

Норми житлової нерухомості в Україні

Ринок нерухомості у 2020 році: на що сподіватися забудовникам та інвесторам

Які ризики чекають інвестора, якщо земля під новобудовою в приватній власності

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.