Скільки квадратних метрів потрібно для комфортного життя 03/03/2020

До списку новин
Скільки квадратних метрів потрібно для комфортного життя

У кожної людини свої уявлення щодо ідеального та просторого житла. Одні мріють купити квартиру з 5 кімнатами та висотою стелі не менш, ніж 3,5-4 метри. Й обов'язково з панорамними склопакетами. А ще потрібен підігрів підлоги та басейн на експлуатованій покрівлі ЖК. Іншим же досить однокімнатної квартири на 40-42 м2.

Однак чи замислювалися ви хоча б раз, скільки коштує ремонт у суперпросторому житловому об'єкті та у яку суму обійдеться його утримання? А як бути з відновленням комунікацій у старому будинку, побудованому в 60-х роках?

У цій статті обговоримо такі важливі питання:

  • які квартири пропонують інвесторам девелопери;
  • скільки за законом квадратних метрів припадає на одну людину;
  • як підбирати розмір жилплощі для конкретної родини.

Пропозиції забудовників: розміри та планування

Якщо ви вперше стикаєтесь із придбанням нерухомості в багатоквартирному ЖК, то складно визначитися з площею житла. Орендовані квартири або батьківське житло дають занадто мало уявлення щодо того, скільки реально місця вам знадобиться. Адже що в першому, що в другому випадку людині доводиться йти на компроміс. І як у такій ситуації правильно розрахувати, скільки реально простору вам потрібно для комфортного та безпроблемного життя?

Тут усе індивідуально. Як і в багатьох ситуаціях, інвестори зовсім по-різному уявляють свої ідеальні квартири. Самотній людині без другої половинки цілком затишно в смарт-житлі до 25 м2. Пара без дітей цілком нормально себе почуває в однокімнатній квартирі з просторою кухнею. А от родинам з однією дитиною або двома дітьми буде досить 2-3 кімнат та кухні-вітальні.

Головне – не обирати ті варіанти, які зараз для вас занадто просторі. Не варто у 20 років орендувати/купувати трикімнатну квартиру, якщо не плануєте в найближчий рік завести родину. По-перше, заощадите гроші та не будете переплачувати за зайві квадрати. А, по-друге, потім не прийдеться переплачувати за комунальні послуги. Навіть якщо ви витрачаєте мало води, електрики та газу, то за опалення та утримання квартири потрібно буде платити повну вартість. Навіть якщо у квартирі проживає всього 1 людина.

Зазвичай, з урахуванням економічної ситуації в нашій країні, у настільки юному віці лише одиниці можуть купити нерухомість без допомоги батьків. Але однаково, потрібно правильно оцінювати власні можливості та потреби. Якщо в бюджеті немає грошей на три кімнати, то краще вибрати простору однокімнатну квартиру та не брати кредити.

Також оцінюйте те, скільки реально часу проводите вдома. Нема сенсу купувати варіант на 65 м2, коли людина багато працює. Подібні розміри актуальні для людей, що працюють вдома та виховують 1-2 дитини.

Які норми жилплощі на 1 людину прописані в законі

Наша держава теж піклується щодо комфорту українців. Так, у Житловому кодексі України чітко прописані норми, які регулюють квадратуру.

За офіційною інформацією, на 1 члена родини повинно виділятися не менше 13,56 м2 загальної площі. Водночас для житлової площі встановлена мінімальна межа в 9 м2.

Також у законі прописані норми житла, орієнтовані на дітей. Якщо у вашій родині проживає 2 дитини різної статі, то в них повинні бути окремі кімнати. Площа кімнат становить приблизно 15 м2 кожна. Водночас для дітей однієї статі допускається використання загальної кімнати. Тільки її розмір повинен бути не менше 20 м2.

Під час вибору житла ви можете легко керуватися цими цифрами.

Конкретні цифри: оптимальний розмір квартири для вашої родини

Для родини (батько, мати та 2 дитини однієї статі) потрібна квартира мінімум на 85 м2 з 3 кімнатами. Звідки такі цифри?

  1. Батьківська спальня займе приблизно 20 метрів. Тут треба місце для повноцінного ліжка на двох, шафи та інших меблів (туалетний столик, комоди).
  1. Дітям знадобиться кімната практично такого ж розміру. Адже там слід поставити вже 2 ліжка (або 1 двох'ярусне) та 2 столи, шафу-купе для речей, а ще виділити зону для іграшок та особистих книг.
  1. Ще 5-7 квадратів від площі займає ванна та туалет. У просторих квартирах вони, як правило, роздільні.
  1. Також відніміть від 85 м2 десь 12-15 м2 під коридор. Залежно від планування розмір коридору варіюється. Іноді він з’єднаний із передпокоєм.
  1. Розмір кухні віднімає мінімум 8-10 метрів. А якщо кухонна зона об'єднана з вітальнею, тоді площа становить приблизно 25 метрів.

У випадку з різностатевими дітьми знадобиться ще 10-15 м2. Адже в такому випадку в кожного повинна бути власна кімната площею приблизно 15 м2.

Для тих, хто живе один, постійно працює та мало часу проводить вдома, буде досить житла площею від 18 м2. Зазвичай таку площу мають смарт-квартири. Якщо додати ще кілька метрів, то серед пропозицій девелоперів буде багато студій площею від 25 м2. У майбутньому після розширення можна буде вигідно здавати жилплощу, покриваючи витрати на утримання квартири та отримуючи прибуток. У столиці найбільший попит мають компактні варіанти житла.

За аналогією з пунктом вище молодим парам та родинам без дітей цілком достатньо жилплощі від 30 м2. Якщо хтось із пари або двоє працюють вдома, можна обирати квартиру площею від 38 м2. Такого простору цілком достатньо, щоб почувати себе комфортно.

Виняток: люди з величезною зоною комфорту не підходять під описані рамки. Таким людям потрібно мінімум 40 м2. Однак це окремі випадки, а не закономірність і це більше пов’язано з психологічним комфортом.

 

Вас також може зацікавити:

Новобудови, які здали вчасно

Забудова передмістя: перелік нових ЖК, де незабаром почнуть продаж квартир

Які проекти почнуть будувати в Києві у 2020 році

Як оформити право власності на квартиру в новобудові? 2 простих кроки

ТОП-5 висотних ЖК у Києві

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.