Шумове забруднення та його вплив на підбір житла 13/03/2020

До списку новин
Шумове забруднення та його вплив на підбір житла

На якість життя в новобудовах впливає не тільки місцерозташування, але й екологічна ситуація та рівень шумового забруднення. Безпосередньо акустичний шум впливає на здоров'я, самопочуття та рівень стресу мешканців сучасних комплексів. Покупці новобудов не уявляють наскільки рівень шуму може стати вирішальним чинником під час пошуку нерухомості.

Високе шумове забруднення в європейських країнах є частою причиною розвитку хронічних захворювань та навіть смерті. Шум є головним джерелом роздратування. Особливо гостро проблема стоїть у великих містах, де крім зайвого шуму від автотранспорту, негативно на людину впливає поганий стан атмосфери та забруднене повітря.

Українські реалії поки що далекі від європейських та американських. Рівень шуму в столиці або мегаполісах практично не прораховується. Шумове забруднення зазвичай включає звуки з будівельних об'єктів, а також жвавих транспортних магістралей. Столиця активно забудовується новими об'єктами, але мало хто з девелоперів звертає увагу на рівень шумового забруднення. Майданчики під нові об'єкти підбирають безсистемно, що в майбутньому може стати причиною занадто серйозних проблем зі здоров'ям у мешканців. Але на це ніхто не звертає уваги. Будівельні організації не враховують щільність забудови в районах та наявність поруч жвавих транспортних доріг.

Шумове забруднення в Україні та Японії

У деяких розвинених країнах впроваджені власні унікальні алгоритми оцінювання рівня шуму. Наприклад, у Японії на будівельних майданчиках часто вивішують спеціальні знаки. На них у реальному часі з'являється інформація щодо гучності виконуваних робіт. Якщо рівень шуму перевищує певний показник, можна вимагати компенсацію. В Україні така ситуація може здатися просто фантастичною. Щоб покарати девелопера, буде потрібно не тільки викликати поліцію, але і представників санітарно-епідеміологічної служби. Фахівці підготують відповідні експертні звіти, які можна далі використовувати проти забудовника. Але по факту, окрім штрафу на кілька сотень гривень, девелопер ніяк не буду покараний.

У Японії подібна схема роботи викликана щільною забудовою. Через маленьку територію та велику кількість людей, будинки тут з'являються у вже жвавих та сильно забудованих районах. Дуже часто вони будуються буквально впритул до вже побудованих будівель, які заселені мешканцями різного віку. Влада Японії стежить за рівнем шумового забруднення та комфортом людей. Особливо голосні роботи на будівельному майданчику проводяться строго в обмежений проміжок часу. Звісно, ніхто з японців не буде порушувати закон та виконувати гучні роботи у вихідні дні або вечірній час.

Заміська нерухомість в Україні та Європі

Європейці, нарівні з японцями, інформовані щодо негативного впливу шуму на здоров'я людини. Після досягнення певного статусу або виходу на пенсію мешканці великих європейських міст переселяються за межі мегаполісів. Далекість від жвавих транспортних вузлів, залізничних вокзалів та автостанцій є основним критерієм під час пошуку заміської нерухомості. В Україні, навпаки, у разі підбору житла поза містом головним критерієм є доступність транспортного вузла. Це робить поїздки у справах більш комфортними, тому що мешканці заощаджують свій час. Проте рівень шуму в таких котеджних містечках або житлових комплексах біля доріг залишається дуже високим. Забудовники продовжують освоювати локації, які впритул підходять до жвавих доріг вбік Києва або іншого мегаполіса.

Інтенсивний трафік не лякає будівельні компанії. Навпаки, такі об'єкти на ринку нерухомості мають високий попит, тому багато девелоперів спеціально завищують вартість квадратного метра. Щоб хоч якось знизити градус проблеми забудовники встановлюють спеціальні шумові екрани уздовж доріг. Однак, вони дозволяють захистити тільки перші кілька поверхів новобудов. Починаючи з 3-4 поверху та вище звук поширюється без будь-яких перешкод.

На жаль, впоратися з проблемою шумового забруднення неможливо тільки на державному та регіональному рівні. Головна перешкода – це відсутність чітких стандартів у містобудівних документах. Рівень забруднення ніде не фігурує навіть у порівняно комфортних містах, наприклад, у Вінниці або у Львові.

Щоб впоратися з даною проблемою необхідно підготувати детальний генеральний план міста, розділений на шумові зони. Подібна звукова карта дозволить відразу ж зрозуміти яка локація забруднена найсильніше. Так стане ясно, де будувати зовсім неприпустимо.

Інша проблема – необхідно підіймати рівень усвідомленості кінцевих покупців нерухомості. Клієнти забудовників повинні самостійно враховувати рівень шумової активності поруч із нерухомістю та відмовлятися від покупки, якщо він занадто високий. Для цього можна використовувати сучасні інструменти. В інтернеті є кілька сайтів, де розміщена інформація щодо шумового забруднення міст і є розбивка на райони.

Складна ситуація з апартаментами

Що стосується апартаментів або комерційної нерухомості, яку використовують у якості жилої, тут ситуація неоднозначна. Згідно з законодавством на апартаменти не поширюються правила дотримання тиші після 22 годин та на вихідні. Ці критерії застосовні тільки до житлових об'єктів. Отже, мешканці апартаментів можуть без проблем шуміти та покарати їх за законом не можна. Цей важливий момент потрібно враховувати під час пошуку нерухомості на первинному ринку.

Мешканці мегаполіса страждають від шумового забруднення набагато частіше, ніж мешканці маленьких міст. Проблема ускладнюється іншими чинниками. Наприклад, кияни й так перебувають у режимі постійного стресу та недосипають через ненормовані робочі дні, а ще занадто довгі поїздки на суспільному транспорті. Шумове забруднення напряму впливає на рівень стресу та стає причиною нервових зривів, а також погіршення загального стану здоров'я. Адже будинок для багатьох людей є місцем відпочинку. А гучне житло не дозволяє як слід відпочити та відновитися після напруженого трудового дня.

 

Вас також може зацікавити:

Звукоізоляція квартири

Як пережити ремонт у сусідів?

Переваги і недоліки життя у центрі міста

Чим відрізняються між собою апартаменти і квартира

Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.