Звукоізоляція квартири 03/01/2020

До списку новин
Звукоізоляція квартири

Якісна звукоізоляція квартири – це не тільки запорука гарного настрою, але і психологічний комфорт для всіх мешканців нерухомості. Так чи інакше, голосний звук впливає на стан здоров'я та організм загалом. Музика, яка розслабляє, допомагає зняти втому після роботи, а шум від перфоратора вранці у вихідний день та інший галас, навпаки, викликає стрес та псує настрій на весь день.

Домогтися ефективної звукоізоляції особливо важливо для покупців нерухомості в новобудовах. Адже клієнти платять значну суму за квадратні метри та прагнуть отримати максимальний комфорт. А це не завжди вдається, особливо в мегаполісах. Занадто гучні сусіди зверху або багатодітні родини на поверсі можуть додавати клопоту. Джерелом шуму часто виступають навіть домашні тварини, які люблять гарцювати по ламінату та паркету, а ще стрибати по меблях або носитися з кімнати в кімнату.

На акустичний комфорт впливають такі характеристики новобудови як товщина стін та плит перекриття, а ще додаткові матеріали для теплоізоляції. Їх основне завдання – зберігати оптимальну температуру всередині приміщень. Водночас мінеральна вата або пінополістирольні панелі теж можуть поглинати частину шуму ззовні.

Якщо інвестору не пощастило та йому дошкуляє постійний галас зверху або збоку, єдиним рішенням буде повна звукоізоляція житла.

На що звертати увагу

Основні проблеми із шумом з'являються через тонкі плити зверху та/або знизу, а ще перегородки між квартирами. Якщо дозволяє бюджет, можна зайнятися звукоізоляцією підлоги самостійно. Щоправда, оцінити всі плюси шару, який поглинає шум, зможуть тільки сусіди знизу.

У даний момент поширено три типи конструкцій звукоізоляційної підлоги:

  • «Плаваюча стяжка»

Представляє собою спеціальну конструкцію, у процесі монтажу якої використовується цементно-піщана суміш. Уперше про плаваючу стяжку заговорили в Європі. Наприклад, у Німеччині її використовують всюди завдяки невисокій вартості та відмінним характеристикам.

Під час монтажу такої конструкції активно використовуються демпферні стрічки поруч зі стінами та в кутах. Вони забезпечують необхідну незалежність стяжки від інших конструкцій у квартирі. Крім того, майстри використовують спеціальний розділовий прошарок між шаром звукоізоляції та цементно-піщаною сумішшю.

Варто звернути увагу на те, що така конструкція досить складно монтується та потребує певних професійних навичок. Встановити «плаваючу стяжку» самостійно без досвіду неможливо. Крім того, для її монтажу буде потрібно виконати вирівнювання поверхні підлоги. Сам матеріал дешевий, але підготовчі роботи обійдуться занадто дорого.

  • Підлога на лагах

Це дерев'яна конструкція з декількома шарами звукоізоляційного матеріалу та спеціальним шаром вібропоглинального матеріалу. А весь доступний простір між лагами заповнюється шумоізоляцією. Таке рішення має кілька переваг у порівнянні з іншими.

Дерев'яну підлогу досить просто змонтувати навіть без величезного бюджету. Крім цього, лаги забезпечують невеликий підпільний простір, куди можна помістити комунікації та тим самим заощадити місце. Суттєвим мінусом є той факт, що дерев'яна підлога значно скрадає простір у приміщенні. Ось чому її зовсім недоречно монтувати у квартирах, де передбачені низькі стелі.

  • ЗІПС-ПІДЛОГА

Це спеціальні сендвіч-панелі для міжповерхового перекриття. Панелі забезпечують практично повний захист від ударного шуму та знижують вірогідність поширення в кімнаті побутових звуків, а також голос людини із сусідньої квартири. Допомагають досягти оптимального захисту від вібрацій та водночас легко монтуються. Мають високу ефективність при загальній дешевині. ЗІПС-ПІДЛОГА не дуже товста та виконана з екологічно чистих матеріалів.

Система включає звукопоглинаючий шар та тверду звукоізоляцію, а ще кілька опорних точок зі спеціального еластомеру. Зазвичай вони розташовані у периметрі та в кутах. Панелі прекрасно справляються з поглинанням таких побутових шумів, як: голосний плач дитини, гавкіт собаки, робота телевізора, холодильника або комп'ютера.

Професіонали монтують звукоізоляційні конструкції товщиною до 120 мм, залежно від потреб конкретного клієнта. У цьому випадку можна досягти ефективного поглинання шуму в діапазоні від 24 до 43 дБ. Оптимальним вибором для новобудови стане цементно-піщана суміш, а також використання звукоізоляційних панельних систем.

Основною перевагою плаваючої стяжки є швидкість монтажу всіх конструкцій та відсутність будь-яких мокрих або брудних процесів. Після установки буде потрібно зачекати лише 24 години, а потім можна переходити до облаштування фінішного покриття.

Ми розібралися зі звукоізоляцією для міжповерхового перекриття. Однак не варто забувати, що шумоізоляція нерухомості теж в обов'язковому порядку повинна включати конструкції на стінах та стелі. Повсюдно в новобудовах використовуються два типи конструкцій – каркасні та безкаркасні. За допомогою каркасної системи можна обладнати перегородку або фальшстелю. А безкаркасна легко монтується, а ще має невелику товщину. Це вкрай важливий чинник для малогабаритних квартир, наприклад, студій.

Сьогодні на ринку поширені безкаркасні системи звукоізоляції з використанням спеціальних панелей. Матеріали мають двошарову структуру, де центральне місце займає спеціальна звукоізоляційна вата. Їй на допомогу приходить шар важкого гіпсоволокнистого листа. Матеріали комбінуються між собою та з'єднані в невелику сендвіч-панель, яка теж кріпиться до стін квартири за допомогою віброізоляційного кріплення. Усі щілини додатково зашпаровуються силіконовим герметиком. Товщина конструкції може становити до 133 мм. Для додаткового захисту зверху панелі можна змонтувати ще один шар гіпсокартону. Так вдасться досягти оптимального поглинання шуму в діапазоні від 9 до 18 дБ. Цього буде цілком достатньо для ізоляції приміщення від будь-яких побутових шумів.

Найчастіше інвестори не витрачають значну суму на звукоізоляцію всієї квартири, а займаються винятково однією кімнатою. Це раціонально, з огляду на вартість усіх матеріалів та роботу майстра акустика.

 

Вас також може зацікавити:

Наскільки вигідно купувати квартиру у новобудові з готовим оздобленням

Ремонт однокімнатної квартири своїми руками

Як вибрати ідеальну квартиру: практичні поради для родин з дітьми

Як перевірити квартиру у новобудові перед покупкою

Як пережити ремонт у сусідів?

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.