Як пережити ремонт у сусідів? 24/01/2020

До списку новин
Як пережити ремонт у сусідів?

Частина інвесторів із побоюванням дивляться на нове житло в перші кілька років після здачі будинку в експлуатацію. Можна зрозуміти їх занепокоєння, адже довгий час нерухомість після підключення до комунікацій заселяється новими людьми. Будинки «вирують» від постійної роботи, тому що кожний мешканець бажає швидко закінчити ремонт та відсвяткувати новосілля. Доводиться миритися з постійним дискомфортом та страждати від постійного шуму.

Виправдано буде почекати поки сусіди зверху та на поверсі закінчать облаштовувати власне житло. Однак це вдається не всім інвесторам через занадто високу вартість оренди в столиці та великих містах. І як же бути, якщо сусіди затіяли ремонт та постійно заважають?

Найбільша проблема для мешканця новобудови – потрапляння звуків в усі приміщення та погана шумоізоляція. Особливо від цього страждають панельні будинки з тонкими міжквартирними перекриттями.

У цьому випадку можна чітко чути шум сусідів та розмови, не кажучи вже про шум меблів або будівельних інструментів. Впоратися з такими неприємностями самостійно практично неможливо. Часом не допомагають навіть вушні затички або голосно включена музика в навушниках. Єдиним виходом із ситуації буде якісна звуко- та шумоізоляція.

Розбираємося з основними моментами

Проблема полягає в тому, що передача вібрації та шуму здійснюється не тільки повітрям, але й через перекриття, а також каналізаційними трубами та вентиляцією.

Усі акустичні повітряні шуми виміряються в децибелах. Санітарна норма шуму в денний час становить до 55 дБ. З 9 вечора до 8 ранку нормою вважається шум до 45 дБ. У вихідні дні та свята шуміти забороняється, щоправда, цьому правилу слідує невеликий відсоток мешканців. Так що можна спокійно скаржитися на сусідів, які влаштували ремонт у суботу або неділю.

Як визначити рівень шуму без спеціальних приладів? Можна встановити на смартфон спеціальний додаток та класти телефон у різні точки кімнати для більш точного визначення шуму. Також можна придбати спеціальний шумомір для виміру звукових хвиль. А можна скористатися звичайною таблицею:

  • Шум від польоту літака – 120 дБ;
  • Голосний концерт і ударними та гітарними рифами – 120 дБ;
  • Шум від будівельного встаткування, електричного дриля або перфоратора – 95 дБ;
  • Шум від пилососа та кухонної техніки – 85 дБ;
  • Крик та голосний сміх – 75 дБ;
  • Голосний автомобіль за вікном – 55 дБ;
  • Голосна розмова – 50 дБ;
  • Холодильник або телевізор – 40 дБ;
  • Тиха розмова – 30 дБ.

Після визначення рівня шуму в децибелах можна приступити до підбору шумоізоляційних матеріалів. Вибір системи залежить від типу шумів, від яких необхідно позбутися. Щоб захиститися від голосної музики та розмов, а також працюючого на повну гучність телевізора, будуть потрібні такі матеріали як акустичні мембрани або панелі. У цьому випадку вони будуть виступати в ролі звукового бар'єра та відбивати звукову хвилю від квартири.

Якщо проблема криється у відлунні, то будуть потрібні зовсім інші матеріали. Панелі повинні бути м'які та пористі, що дозволить запобігти відбиттю звукових хвиль.

Звуки ремонту та шум від будівельної техніки гасяться з допомогою спеціальних демпферних матеріалів. Зовні вони м'які та пористі, а всередині мають щільну конструкцію.

Ремонт у сусідів може заважати не тільки через постійний шум будівельного інструмента, але й через неприємний сморід. Будь-які лакофарбові матеріали, штукатурка та шпаклівка, клей та силікон мають яскраво виражений аромат. Це доставляє не тільки дискомфорт, але й може стати причиною розвитку різних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Зі смородом ще якось можна впоратися, якщо ремонт закінчити навесні або влітку. Досить відкривати вікна та провітрювати кімнати час від часу, щоб не страждати від задушливих «пахощів». Водночас в теплу пору року будівельні матеріали висихають швидше, так що ремонт скорочується в декілька разів.

А от взимку, навпаки, немає можливості постійно відкривати вікна та ремонт затягається на кілька місяців. Якщо не пощастило, і сусіди облаштовують житло перед Новим роком, можна скористатися деякими хитрощами.

Непогано справляється з проблемою вологе прибирання з допомогою миючого пилососа з ефектом озонування повітря. Крім того, очистити кімнати від неприємного запаху можна з допомогою кондиціонера в режимі «видалення вологи».

Деревне або активоване вугілля зможе на якийсь час всмоктати в себе неприємні запахи. Нарізаний на часточки лимон або кавова гуща теж працюють як абсорбент. Також можна скористатися ароматичними свічками та ефірними оліями. Свічки запалюють у всіх кімнатах, а олію розбавляють у воді та тримають у коридорі біля вхідних дверей. З приємних ароматів слід звернути увагу на запах м'яти, апельсина або рози.

 

Вас також може зацікавити:

Звукоізоляція квартири

Наскільки вигідно купувати квартиру у новобудові з готовим оздобленням

Недорогий ремонт: можливо чи ні

Як вибрати підходящий момент для придбання квартири

Розумний ремонт в малогабаритній однокімнатній квартирі

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.