Плюси та мінуси панорамних вікон 08/08/2019

До списку новин
Плюси та мінуси панорамних вікон

Великі вікна завжди були головною прикрасою дорогого житла. У роки активної забудови УРСР квартири з великими лоджіями, еркерами і вікнами 2х3 метра вважалися елітними. І так звані «чешки» з величезними вікнами на всю стіну цінуються покупцями дотепер.

Сучасні забудовники прекрасно розуміють, що житло з гарною природньою освітленістю продається дорожче, тому нерідко використовують великі вікна у своїх проектах. У сьогоднішній статті поговоримо про плюси і мінуси панорамних вікон, а також визначимо, як вибрати житло з таким архітектурним рішенням.

Панорамні вікна звичайно займають більшу частину стіни. Подібні конструкції нерідко встановлюють у заміських будинках, багатоповерхівках і навіть офісних центрах. При підборі нерухомості покупці часто зупиняють свій вибір саме на таких об'єктах через незвичайні віконні конструкції. Дуже часто девелопери обіграють вікна: з них відкривається відмінний вид на озеро, ріку, зелений масив або просто центр міста. Але потрібно пам'ятати, що панорамне заскління рідко коли зустрічається у недорогому житлі. Все-таки це прерогатива новобудов бізнес класу.

Переваги панорамних вікон:

  • Конструкцію можна легко обіграти у будь-якому інтер'єрі

Цей центральний елемент інтер'єру ніколи не залишається без уваги. Біля вікон можна встановити невеликий журнальний столик і пару крісел з дерев'яними ніжками, щоб створити затишну атмосферу для чаювання. Вікна у вітальні легко доповнюються м'якими кріслами і пуфами. Біля панорамних конструкцій доречно буде виглядати робочий стіл із книжковою шафою і навіть ліжко. Якщо квартира перебуває на 5-9 поверсі або вище, те можна спостерігати за околицями прямо не залишаючи постелі. Головне – забезпечити необхідну теплоізоляцію і повісити штори або ролети.

  • Високий рівень освітленості

Великі вікна забезпечують природню інсоляцію, що дуже важливо для будь-якої нерухомості. Це не тільки сприяє збереженню здоров'я, але й піднімає настрій. Світло може підкреслити темний дизайн інтер'єру або темні приміщення, наприклад, передпокій.

  • Візуальне розширення

Через панорамні вікна проникає більше світла, тому простір видається ширшим і вищим. А якщо вигідно підкреслити таку особливість житла, можна і зовсім легко зімітувати триметрові стелі або візуально додати 5-10 квадратів до загальної площі.

Мінуси панорамних вікон:

  • Втрати тепла

Потрібно розуміти, що стекло – це не цегельна стіна в півтори цеглини. Навіть саме круте вікно з п'ятикамерним склопакетом буде втрачати більше тепла, ніж будь-яка капітальна конструкція. Тому при панорамному засклінні власників житла може мучити занадто низька температура. У цьому випадку із цією проблемою можна впоратися за допомогою системи «тепла підлога» або інфрачервоних панелей. Вони створюють невеликий буфер з теплого повітря поруч із вікном і захищають від температурних втрат.

  • Утворення конденсату, грибка та цвілі

Нерідко власники житла скаржаться на утворення мікрочасточок води на склі, рамі, підвіконнях. Особливо помітна проблема в опалювальний період, коли всередині приміщення занадто жарко, а зовні, навпаки, занадто холодно. Впоратися з конденсатом допоможе зовнішнє і внутрішнє утеплення за допомогою пінопластових панелей або мінеральної вати. Мешканці повинні уважно стежити за укосами та не допускати утворення мікротріщин. Це теж сприяє появі цвілі.

  • Погана звукоізоляція

Сучасні склопакети справляються із цією проблемою лише частково. От чому при панорамному засклінні краще вибирати нерухомість вдалині від гучних доріг, гаражних кооперативів з потоком авто, дитячих майданчиків прямо під вікнами, магазинами і т.д. Ідеально щоб віконні конструкції виходили на протилежний будинок або тиху зелену зону.

  • Складність в очистці

Великі по площі вікна дуже складно мити. Особливо, якщо вони глухі або не відкриваються повністю. При двох і більше стулках складно дістатися до самих крайніх, тому часто для миття вікон замовляють професіоналів з альпіністським встаткуванням.

  • Висока ціна конструкції

Девелопер закладає високу ціну у вартість квадратного метра житла, тому в підсумку покупець платить за свою примху. Мати гарну освітленість – це досить дороге задоволення.

  • Кімнату складно меблювати

Щоб не закривати відмінний вид з вікна, доводиться підбирати відповідні меблі. Потрібно вибирати невеликі столи і стільці, позбутися масивних стінок, продумати розташування телевізора та багато чого іншого. У гарну погоду за екраном комп'ютера при яскравому світлі не занадто комфортно працювати. Так що у деяких випадках слід продумати яке-небудь затемнення (рулонні штори, жалюзі та інше).

  • Крихкість конструкції

Якщо в родині є один або декілька дітей, то варіант із панорамними вікнами точно краще не вибирати. Скло легко пошкодити, а заміна обійдеться в круглу суму. Крім того, на верхніх поверхах ушкодження скла далеко не підвищує безпеку. Хоча забудовники враховують різні ситуації та встановлюють товсті конструкції, які витримують удари, покладатися на скло все-таки не варто.

  • Високий ризик злому

Скляні конструкції та ПВХ-вікна легко піддаються злому, якщо працює професіонал. От чому додатково рекомендується встановлювати сигналізацію або підключати нерухомість до пульта охорони. На щастя, більша частина дорогих багатоквартирних будинків має власну систему безпеки. Так що тут ризики теж знижуються.

Гарні дерев'яні або дизайнерські алюмінієві вікна значно перевершують по якості пластикові, але коштують дорожче. Конструкцію можуть неправильно встановити і тоді всі мінуси збільшаться (з'явиться більше цвілі і житло стане втрачати більше тепла). От чому купувати квартиру з великими вікнами слід лише тим людям, для яких усі ці недоліки не мають значення. Перед підбором житла з панорамними вікнами потрібно чітко зрозуміти, що мінусів більше, ніж плюсів.

 

Вас також може зацікавити:

Трендові інтер'єри квартир у новобудовах в 2019 році

ТОП-5 нестандартних рішень у квартирі, які скоро стануть звичними

Наскільки вигідно купувати квартиру у новобудові з готовим оздобленням

Квартира на останньому поверсі: усі за та проти

Переваги і недоліки життя у центрі міста

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.