Квартира на останньому поверсі: усі за та проти 30/07/2018

До списку новин
Квартира на останньому поверсі: усі за та проти

Інвестори при виборі нерухомості звертають увагу на кожний нюанс майбутнього житла. При цьому не на останньому місці перебуває поверховість будинку і розташування об'єкта. Дотепер існує думка, що перші та останні поверхи не занадто надійні у плані інвестицій, тому покупці обходять такі пропозиції стороною. Чи справді все так погано? Розглянемо плюси і мінуси житла на останніх поверхах.

На що слід звертати увагу

  • Загальний стан будівлі і рік зведення. У випадку якщо будинок старий (сталінка або хрущівка), підвищується ризик купити нерухомість із поганими перекриттями. У непогоду можуть з'явитися мокрі місця на стінах і постраждати електропроводка. При цьому навіть новобудови дев'яностих і нульових можуть мати поганий дах.
  • Наявність технічного поверху. Таке рішення необхідне для того, щоб у літню пору весь будинок не перегрівався, а всередині було прохолодно. Якщо технічного поверха немає, вся духота в пекучі дні залишиться на останньому поверсі, а виходить, і у квартирі.
  • Останній активний ремонт даху. При покупці нерухомості варто уточнити про ремонт перекриття не тільки у продавця, але й у представників ЖЕКа або об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Якщо ремонту не було в найближчі 3-5 років, можуть виникнути серйозні проблеми в осінній період під час дощу або взимку при сильному снігопаді.
  • Мокрі стіни в санвузлі, ванній кімнаті, коридорах, а також на сходовій клітці. Якщо є вихід на дах у вигляді сходів, слід уважно його оглянути. Велика кількість іржі або жовто-зелений колір говорять про те, що з даху постійно стікала вода. Ще одна яскрава ознака – наявність цвілі.

Переваги квартири на останньому поверсі

  • Комфортне життя у тиші. Це особливо сподобається тим людям, які часто залишаються дома (пенсіонери, молоді батьки, ті, хто працює віддалено), яким необхідна тиша. Нерідко сусіди зверху доставляють незручності, особливо родині з маленькими дітьми. При цьому затопити сусід зверху вас теж не зможе, а ще не чутно постійного зливу каналізації. Нижні і середні поверхи часто від цього страждають.
  • Є можливість реалізувати дворівневу квартиру. Мешканці легко погодять усі документи та можуть навіть приватизувати технічний поверх. Таким чином, просто розширити доступний простір і зробити справжній пентхаус.
  • Свіже повітря і чистота. До верхніх поверхів навіть у панельній новобудові на п'ять поверхів не долітає бруд з-під коліс автомобілів, а вихлопні гази осідають значно нижче.
  • При заміні комунікацій можна заощадити. Немає необхідності прокладати комунікації нагору і домовлятися про це із сусідами. Це стосується водопроводу, каналізації та опалення.
  • Можна отримати знижку від продавця. Ріелторські компанії та приватні продавці нерідко знижують ціну за нерухомість саме через верхній поверх.

Недоліки об'єкта на останньому поверсі

  • Зайве фізичне навантаження. Якщо у новобудові немає ліфта, прийдеться долати прольоти пішки. Враховуючи вік і стан здоров'я, для багатьох це буде суттєвою проблемою. Також наверх потрібно затаскувати важкі сумки, коляски і велосипеди.
  • Гроші на ремонт доведеться вимагати самостійно. Плановий ремонт обійдеться у кілька десятків тисяч гривень і більше. Слід доводити доцільність такого ремонту керуючій компанії.
  • Може з'явитися неприємний запах. Неякісно відремонтоване перекриття нерідко зв'язують із вентиляційними проблемами. Утруднений рух повітря часто стає причиною цвілі і запаху з інших квартир.
  • Низький тиск води. У випадку зі старими будівлями такі проблеми практично завжди з'являються у літні місяця. При навантаженні (у ранкові та вечірні години) слабкий тиск води з-під крана доставляє власникам незручності. У новобудовах звичайно встановлені сучасні насоси і навіть насосні станції, тому перебоїв з водопостачанням немає.
  • За верхній поверх слід доплатити. Багатоквартирні будинки у великих міста нерідко будуються у жвавому місці. З верхніх поверхів відкривається чудові панорамні види. А за таку опцію часто вимагають доплату.

 

Вас також може зацікавити:

Інфраструктура в новобудові: на що звернути увагу

Смарт-планування: особливості та переваги

Ініційоване обговорення нового законопроекту про захист прав інвесторів

Дитячі садки дозволять будувати на перших поверхах житлових будинків

Планування в новобудовах: просто про складне

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.