Комерційна нерухомість на перших поверхах: головний плюс та мінус 22/01/2020

До списку новин
Комерційна нерухомість на перших поверхах: головний плюс та мінус

Більша частина нерухомості на перших поверхах у нових будинках купується з однією єдиною метою. Інвестори планують відкрити комерційний об'єкт або здати квадратні метри в оренду під будь-який бізнес. Купувати на етапі котловану такі варіанти дуже вигідно. У середньому вартість об'єкта наприкінці будівництва може бути у 2-3 рази вище, ніж спочатку будівництва. Плюс можна отримати річну прибутковість у районі 7-8% від оренди.

Потрібно розуміти, що покупка нежитлового приміщення набагато вигідніша, ніж переоформлення житлової квартири під магазин. Інвестору немає потреби вкладати велику суму в ремонт та робити перепланування, а також воювати із сусідами на сходовій клітці або зверху.

Законодавством України комерційна діяльність об'єктів на перших поверхах допускається. У містобудівних нормах прописані чіткі вимоги до ведення бізнесу в житлових будинках. Якщо дотримуватися основних правил та не суперечити закону, проблем із роботою магазину або кафе виникнути не повинно.

Що заборонено відкривати на першому поверсі:

  • Кафе, буфети, ресторани та інші об'єкти громадського харчування (понад 50 місць);
  • Пункти склотари та приймання вторсировини;
  • Комерційні об'єкти площею понад 1 000 квадратів;
  • Не допускається оформлення комерційної нерухомості під підприємство, робота якого стає причиною галасу, шуму та вібрацій;

  • ДБН забороняє організацію компанії, діяльність якої пов'язана з використанням токсичних та небезпечних для навколишнього середовища, а також людини матеріалів;
  • Заборонено відкривати магазини, що торгують спеціалізованим товаром із яскраво вираженим запахом;
  • Забороняється організація підприємств, на яких використовуються легкозаймисті речовини;
  • Законодавством не допускається оформлення нерухомості під сауну, громадський туалет або похоронне бюро.

Зі сторони інвестора, який прагне збільшити свій капітал, покупка нерухомості на першому поверсі навіть у старому будинку досить вигідна. Але що робити, якщо покупець збирається придбати варіант над комерційним об'єктом (2 поверх) або поруч (суміжні стіни)?

Важливо розглянути комерційні варіанти на перших поверхах із протилежної точки зору. Головною проблемою стане шум. Якщо відкритий магазин або невелике кафе, то цей шум буде постійно заважати в ранковий ра вечірній час. Крім того, комерційні об'єкти стають причиною появи мишей та тарганів. Антисанітарія та велика кількість продуктів харчування сприяють розмноженню шкідників.

Водночас, якщо бізнес-об'єкт перебуває не в дуже популярному місці, можлива часта зміна орендарів. У цьому випадку кожний бізнесмен буде обновляти комерційні майданчики під свої потреби, виконувати ремонт, виносити старі меблі та завозити нове встаткування. Усе це теж може доставляти дискомфорт мешканцям.

 

Вас також може зацікавити:

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Інвестиції у нерухомість

ТОП-5 висотних ЖК у Києві

Які квартири краще – на першому або останньому поверсі

Інфраструктура в новобудові: на що звернути увагу

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.