Як накопичити на власне житло? Варіанти з реальними цифрами 13/03/2018

До списку новин
Як накопичити на власне житло? Варіанти з реальними цифрами

Згідно з міжнародною статистикою, в Україні 75% молодих людей стурбовані проблемою власного житла. З огляду на жахливу економіку країни, постійні валютні гойдання і відсутність політичної стабільності, покупка квартири або будинку для більшості здається нездійсненною мрією. Майже півмільйона молодих сімей продовжують знімати житло і не бачать можливості придбати власність.

Дров у багаття підкладають і фінансові інститути, не пропонуючи компромісних рішень. Наприклад, іпотека в Україні вважається однією з найдорожчих серед усіх країн Європейської співдружності. Банки видають кредити під 20% річних і ця цифра тримається незалежно від зовнішніх або внутрішніх факторів. Так що навіть парам із середнім достатком не виходить відкласти потрібну суму. По скромним підрахункам, двом молодим людям при постійній економії знадобитися майже 15 років, щоб купити квартиру. При цьому це житло буде економ або комфорту-класу.

Сьогодні ми розглянемо кілька реальних варіантів для тих людей, які прагнуть обзавестися власною житловою площею.

Варіант 1. Первинний ринок і вигідні пропозиції

Складна економічна ситуація і воєнні дії на Донбасі вплинули на всі фінансові інститути в країні. Іпотечне кредитування, яке і раніше було доступне далеко не кожному, після 2015 року практично повністю згорнуто по всій Україні. Банки не готові йти на ризик і давати гроші навіть під великий відсоток і навіть перевіреному клієнту.

Якщо розглядати Київ і великі міста, ринок нерухомості тут жорстко розділений. Величезні елітні будинки, земля та комерційні приміщення під офіси зараз ніхто всерйоз не розглядає. А от ринок первинного житла залишається цікавим інвесторам і бізнесменам. Більше половини всіх угод припадає на новобудови з об'єктами, які мають продумане планування і невелику площу. Навіть незважаючи на суттєве падіння доходів і інфляцію.

У найближчому майбутньому в столиці з'явиться величезна кількість новобудов із квартирами на 25-35 квадратів. Їх вартість буде рости залежно від попиту. При цьому ціна на вторинне житло поступово знижується, але не занадто швидкими темпами. Молодь віддає перевагу своєму житлу в новому будинку. Родини цінують не тільки затишок, але й облагороджену прибудинкову територію, чисті під'їзди та гарні фасади. Експерти заявляють, що зниження цін очікується на рівні до 10%, що практично не вплине на ринок.

Якщо всерйоз розглядати однокімнатну квартиру в Києві, необхідно мати мінімум 30 тисяч доларів. Стара нерухомість залежно від будинку та інфраструктури обійдеться на 33% дешевше, тобто в 20 тисяч доларів. Багато фахівців сходяться в думці, що ринок нерухомості із запізненням реагує на будь-які кризові явища. Зміни починаються не раніше, ніж через 6 місяців. Якщо росте курс долара, то росте вартість квадратного метра на первинному ринку. А на вторинному ринку спостерігається протилежна ситуація.

Окремого слід розглянути передмістя Києва. Наприклад, в Ірпені можна придбати однокімнатну квартиру в новому будинку всього за 10-15 тисяч доларів, тобто за ціною іномарки. При цьому багато забудовників пропонують досить цікаві умови співпраці. Один зі способів отримати потрібну нерухомість – це знайти девелопера із програмою розстрочки. Первісний внесок варіюється залежно від проекту і становить приблизно 30-50%. Але зустрічаються і такі забудовники, які просять усього 10-15% від повної суми. Строк розстрочки становить 1-3 року. Оплата здійснюється згідно з договором рівними частинами. Власником нерухомості інвестор стає тільки тоді, коли виплатить всю належну суму.

Продавці квартир на вторинному ринку подібні умови запропонувати не можуть. От чому новобудови користуються попитом і є більш вигідним вкладенням власних грошей. Але варто пам'ятати, що серед будівельних компаній зустрічаються шахраї і ті, хто постійно водить покупців за ніс. Існує ймовірність віддати гроші та не отримати ніяких гарантій. Щоб не залишитися без нерухомості, слід уважно вивчити всю доступну інформацію про девелопера, замовити юридичну експертизу договорів і документів, почитати відгуки в інтернеті та поспілкуватися на форумах.

Варіант 2. Режим економії

Провідні ріелтори прекрасно розуміють ринок і правдиво малюють портрет покупця квартири на первинному ринку. У випадку якщо молоді люди отримують мінімальну зарплату (3200 гривень на кожного), придбати своє житло неможливо. Навіть якщо доходи будуть становити 30 000 тисяч гривень в місяць на родину, цього буде недостатньо. Експерти відзначають, що необхідно мінімум 3 тисячі доларів на двох, щоб за 5-10 років назбирати на нерухомість. За умови, що пара зможе відкладати 20% від суми.

Таку зарплату, якщо не брати до уваги бізнес, платять керівникам, досвідченим фахівцям, людям з рідкими знаннями і величезним досвідом. Для більшості молоді такі суми просто недосяжні.

Ріелтори відзначають, що змін на ринку в найближчому майбутньому чекати не варто. Підвищення цін на стару нерухомість не передбачається ще кілька років, а ціни на новобудови поступово будуть знижуватися. Причина тому – сьогодні пропозиція перевищує попит. Ще один довід на користь новобудов: договір на придбання житла фіксується в національній валюті, а сталінки і хрущовки продають за долари.

Варіант 3. Депозит і іпотека – чи варта справа заходу?

Щоб примножити свій капітал, необов'язково щороку намагатися заробляти все більше і більше. Можна піти по іншому шляху та спробувати збільшити вже наявну суму. Найпростіший спосіб – це покласти гроші на депозит в один з українських банків (бажано національний). Середня ставка сьогодні становить 6% річних. Зовсім небагато, але якщо продовжувати щорічно відкладати по 20% від зарплати і переводити їх на депозит, можна помітно збільшити суму. При стабільності економічній ситуації в Україні (що малоймовірно) отримати необхідні 30 тисяч доларів можна через 15 років.

Іпотека теж є спірним варіантом. Як ми вже відзначили, людей відлякує висока ставка. Але існують і інші перешкоди, наприклад, занадто жорсткі вимоги до отримувача. Гроші видають далеко не кожній людині. Необхідно мати офіційний високий і стабільний заробіток, бути старше 25 років і вже мати будь яку нерухомість. При цьому щоб придбати житло знову ж потрібно мати перший внесок до 30% від вартості квартири.

Один зі стабільних державних банків видає іпотеку строком до 20 років під 22% річних. У середньому переплата за нерухомість у такому випадку становить 200%. Молоді люди це прекрасно розуміють і відкидають саму ідею звернення до банківської установи. При такій переплаті реально вигідніше знімати житло навіть за високою ціною.

Іпотека, як явище переживає не кращі часи. Згідно із заявами представників державних органів, щоб програма запрацювала на повну силу, необхідні фінансові вливання зі сторони. Так, очікується великий кредит від Китаю в розмірі 1,5 млрд доларів, який планують витратити винятково на розвиток іпотечного ринку України. При цьому необхідно розбудовувати економіку країни і намагатися вийти із кризи з мінімальними втратами.

Варіант 4. Договір довічного утримання

Один з можливих варіантів отримати нерухомість – договір довічного утримання. Він укладається з людьми похилого віку без спадкоємців, які мають у своєму розпорядженні нерухомість, але не можуть доглядати за собою по різним причинам.

Сьогодні в Києві працюють десятки компаній, що знаходять пенсіонерів і людей, готових їм допомагати. Підписується документ, за яким необхідно виплачувати літній людині певну суму щомісяця, купувати продукти і медикаменти, доглядати та оплачувати комунальні послуги. Отримати квартиру можна тільки після смерті пенсіонера.

Більшість молодих людей відмовляються від такого варіанта з етичних міркувань. Родини віддають перевагу розстрочці або чекають матеріальну допомогу від батьків. У такому випадку з'являється мінімальна ймовірність придбати нерухомість. А дозволити собі покупку квартири або будинку «тут і зараз» можуть лише одиниці.

 

Вас також може зацікавити:

Як правильно оформити нерухомість у спадок в 2018 році

Купівля нерухомості в 2018: податкове навантаження і обов'язки продавців

Деталі програми пільгового кредитування молоді

Аналіз ринку столичної житлової нерухомості від інвестиційно-девелоперської компанії UDP

На якому етапі будівництва краще купувати квартиру

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.