Експлуатована покрівля: на даху новобудов Києва (кафе, лаунж, парки) 14/02/2020

До списку новин
Експлуатована покрівля: на даху новобудов Києва (кафе, лаунж, парки)

2-3 роки тому в Україну нарешті прийшла мода на експлуатовану покрівлю в багатоповерхівках. Українські інвестори все частіше звертають свою увагу на будинки з підготовленим дахом. А українські девелопери, відповідно, зводять усе більше подібних об'єктів.

Однак крім трендовості експлуатована покрівля має ще 3 значних переваги:

  • забудовнику не потрібно переплачувати за землю, щоб облаштувати простору прибудинкову територію;
  • у столиці та великих містах не так багато вільних земельних ділянок, будівельним компаніям доводиться чимось жертвувати;
  • упоряджений дах є перевагою для ЖК та виділяє його на фоні інших, поки ще в країні не так багато комплексів із парком або лаунж-зоною на даху.

У даний момент експлуатована покрівля вважається конкурентною перевагою багатоквартирних будівель. У разі правильного розрахунку навантаження на фундамент девелопери можуть просто створити для мешканців та їх гостей кафе з панорамним краєвидом, спортивну або ігрову зону, куточок для відпочинку в компанії друзів, басейн та ін. Одночасно з цим компанія не витрачає більше грошей на земельну ділянку та може легко будуватися навіть у центрі або жвавому районі.

Наявність сучасних технологій будівництва помітно спростила процес роботи забудовникам. Фірмам необхідно лише правильно реалізувати ідею та не заощаджувати на будматеріалах. У такому випадку каркас та фундамент витримають будь-яке навантаження, а власники нерухомості отримають у розпорядження затишний куточок на покрівлі.

Експлуатована покрівля: що це таке і як вона створюється

 

Під визначення «експлуатована покрівля» підпадає плоский дах частини або цілої будівлі, а також дах стилобату. Зазвичай вона адаптується під зони для пасивного або активного відпочинку, зелені майданчики з клумбами, деревами квітами та лавками. На хмарочосах зазвичай дахи облаштовують під кафе, бари та ресторани. Не так часто покрівлю використовують для господарських приміщень або комерційних потреб.

Відмінність експлуатованої покрівлі від звичайної полягає в тому, що в першої є невеликий нахил у діапазоні 2-15 градусів. Подібне рішення запобігає утворенню калюж після дощу або навесні, коли тане сніг. Також створюють дах із декількох шарів матеріалу. Це дозволяє покрівлі витримувати серйозне навантаження, не руйнуватися під вагою експлуатованих приміщень, предметів меблів, зелені та людей.

Першим шаром обов'язково йде армована основа, потім викладається пароізоляція та утеплювач, а слідом йде стяжка підлоги з ухилом, гідроізоляція та захисно-розділовий шар. Лише після цього на даху з'являється фінішне покриття у вигляді ґрунту, плитки, яка не ковзає, деревини тощо.

Оскільки на експлуатовану покрівлю лягає значне навантаження, то у процессі її створення використовуються винятково довговічні та якісні будівельні матеріали. В іншому разі, дах зруйнується та не зможе витримувати постійний вплив негативних чинників – снігу, дощу, спеки та ін.

По типу покрівлі дах для подальшого використання можна розділити на 2 різновиди.

  • Інверсійна – у неї шар гідроізоляції розташовується під теплоізоляцією. Такий варіант підходить для тих проектів, де на даху планують висадити рослини. У якості додаткового шару будівельники також використовують дренажну профільовану мембрану, родючий та шар, що фільтрує. Це сприяє повноцінному росту квітів, чагарників та дерев, а ще захищає коріння від впливу мінливої погоди;
  • Традиційна – у цієї експлуатованої покрівлі шар гідроізоляції розташовується безпосередньо над шаром теплоізоляції. Даний тип даху простіше реалізувати. Також він не вимагає специфічного обслуговування.

До переваг такого рішення належить те, що кожний девелопер по-своєму організує простір на даху та пропонує власний унікальний проект. Інвесторам не знайти двох абсолютно однакових об'єктів, що робить кожну експлуатовану покрівлю неповторною.

Крім того, у кожній частині Києва свій неповторний краєвид. Якщо в одній частині столиці відкривається панорама центру та жвавих районів, то в іншій можна насолоджуватися масивними зеленими насадженнями, річкою або водоймами. Здебільшого доступ до унікальних лаунж-зон, спортивних та дитячих ігрових майданчиків є тільки в мешканців.

ТОП-4 новобудови Києва з експлуатованою покрівлею

Клубний будинок «Гоголівська, 47» (еліт-клас, Шевченківський район)

Дитячий садок в 120 метрах від комплесу

120 метрів до супермаркету

Підземний паркінг для автомобілів

Цілодобова охорона та відеонагляд

Історичний район у центрі міста

Затишна зона відпочинку на території

 

На даху цієї новобудови облаштували затишну релакс-зону з невеликою кав'ярнею та просторою терасою. У спекотну погоду мешканці зможуть насолоджуватися свіжим повітрям та неймовірним краєвидом центральної частини столиці з висоти 14 поверху. А в прохолодну погоду власники нерухомості можуть укритися від снігу та вітру всередині кав'ярні.

З інших переваг КБ варто виділити наявність гостьового та підземного паркінгу, закрите подвір’я та встановлену систему відеоспостереження. Квартири продаються в стані під ремонт та мають площу до 168 м2. У даний момент у продажу залишилися тільки 3-кімнатні об'єкти та дворівневе житло.

ЖК Edelweiss House (бізнес-клас, Печерський район)

Дитячий садок в 140 метрах від комплексу

1.2 кілометри до супермаркету

Підземний паркінг для автомобілів

Власний дитячий майданчик

Облаштований спортивний майданчик

Затишна зона відпочинку на території

 

Цей багатоповерховий проект отримає експлуатований дах не на останньому 23 поверсі, а на стилобаті. Останній з'єднує між собою дві багатоквартирні будівлі та займає цілих 6 рівнів. Практично весь доступний простір стилобату девелопер віддає під паркування транспортних засобів, автомобільну мийку та під зведення зарядних станцій для електромобілів. А дах планують використовувати для облаштування дитячого та спортивного майданчика, зеленої зони та лаунжа.

ЖК Taryan Towers (еліт-клас, Печерський район)

Наша команда неодноразово включала цей житловий комплекс у різні Топи та рейтинги. І все це тому, що проект відповідає найвищим світовим стандартам, будується з урахуванням інноваційних технологій та кращих будматеріалів. Об'єкт включає 3 хмарочоси, з'єднаних стилобатом та облагороджених експлуатованою покрівлею.

Дитячий садок в 120 метрах від комплексу

430 метрів до супермаркету

Підземний паркінг для автомобілів

Власний дитячий майданчик

Облаштований спортивний майданчик

Затишна зона відпочинку на території

 

Британський архітектор Джон Доуз запропонував для веж нестандартну концепцію. На одній із висоток розташується музей майбутнього, дах іншої облаштують під ресторан високої кухні з авторським меню, а на третій покрівлі з'явиться зимовий сад та повноцінне озеро.

ЖК Obolon Residences (еліт-клас, Оболонський район)

Преміальний проект «Оболонь Резиденс» передбачає будівництво декількох секцій, які будуть об'єднані між собою подіумом. Висота багатоповерхових секцій варіюється від 24 до 26 поверхів. Але навіть з урахуванням цього девелопер планує облаштувати на даху лаунж-терасу для відпочинку. Площа релакс-зони буде займати всі три секції новобудови та буде призначена винятково для мешканців будинку або їх гостей.

Дитячий садок в 90 метрах від комплексу

180 метрів до супермаркету

Підземний паркінг для автомобілів

Власний дитячий майданчик

Облаштований спортивний майданчик

Затишна зона відпочинку на території

 

Оскільки будівля будується в мальовничому районі, то з даху відкривається чудесна панорама столиці. Тут приємно проводити час усією родиною, зустрічатися з друзями, влаштовувати романтичні вечері та ін. Девелопер зробить усе можливе, щоб власникам було комфортно та приємно перебувати нагорі з найближчими людьми.

 

Вас також може зацікавити:

ТОП-5 київських новобудов із просторими терасами

ТОП-5 висотних ЖК у Києві

ТОП-5 кращих проектів Оболонського району

Столичні ЖК зі своїми спортклубами

Список 5 кращих «зелених» житлових комплексів у Києві

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.