Екологічні тренди в новобудовах 2020 року 14/04/2020

До списку новин
Екологічні тренди в новобудовах 2020 року

Темп глобалізації постійно збільшується та більша частина українських девелоперів тепер нічим не відрізняється від забудовників із Китаю, США, Німеччини або інших країн. Тренди в архітектурі, плануваннях, облаштуванні прибудинкової території доповнює світовий екологічний тренд. Сучасне будівництво апріорі повинно завдавати мінімум шкоди. Кожна будівельна компанія у світі тепер замислюється не тільки щодо комфорту мешканців новобудов, але й щодо впливу на навколишнє середовище та природу.

Українські компанії дотримуються загальних тенденцій та навіть стають родоначальниками деяких екологічних тенденцій. Наш портал зібрав найбільш яскраві тренди.

Сертифікація за стандартом BREEAM

BREEAM – це система сертифікації будівельних об'єктів, де на першому місці стоїть саме питання екологічності. Була розроблена в 1990 році у Великобританії та поступово стала впроваджуватися на об'єктах у Європі. В основі лежить прозора система нарахування балів за певні сфери, наприклад, за безпеку, вплив на атмосферу, рівень інсоляції приміщень, рівень шкідливих викидів на території комплексів. Також враховуються різні технічні моменти, наприклад, бали можуть зняти за відсутність датчиків протікання води або погану теплоізоляцію. Позитивно на загальний рейтинг впливає транспортна доступність, наявність паркувань, якісних доріг.

Українські девелопери поки не занадто активно сертифікують свої новобудови згідно системи BREEAM. Проте кілька об'єктів у нашій країні все ж таки сертифікати отримали. Щоправда, це стосується тільки комерційних майданчиків та бізнес-центрів у Києві та Львові.

Заявив щодо свого наміру отримати сертифікат BREEAM забудовник ENSO, який займається житловим комплексом DIADANS. Попередній сертифікат даний об'єкт отримав ще навесні 2019 року.

Будівельний проект перебуває в центральній частині столиці всього в 10 хвилинах ходьби від станції метро «Печерська». Нерухомість класу бізнес відрізняється яскравою архітектурною композицією, панорамним засклінням, просторими холами. Квартири мають унікальне планування з декількома санвузлами, гардеробними та величезними кухнями-вітальнями. Крім того, усі варіанти мають триметрові стелі. Територія житлового комплексу закрита для сторонніх та постійно охороняється. Встановлене відеоспостереження.

Інфраструктура для електромобілів

Кількість автомобілів на «зеленому» паливі зростає через величезне число посередників. Нові машини із салонів продаються вкрай слабко, тому що водії віддають перевагу старому транспорту зі США або Європи. У підсумку в Україну масово завозяться німецькі та американські електрокари, а також японські гібриди. Причому останніх стає все більше.

Автомобілям з електричними силовими установками в будь-якому випадку буде потрібно поповнювати заряд АКБ. Мешканцям простіше та зручніше заряджати автомобіль безпосередньо на підземному паркінгу або охоронюваному паркуванні поруч із будинком. Саме тому все більше число забудовників просто встановлюють кілька станцій на території. Цього цілком достатньо для задоволення попиту. Плюс підвищується лояльність інвестора до девелопера, адже тепер власнику електромобіля немає потреби довго шукати зарядку та витрачати на це свій час.

Варто зазначити, що згідно з новими нормами будівництва, які діють з осені 2018 року, забудовник повинен побудувати не менше 5% паркомісць від загального числа з можливістю зарядити електромобіль.

Яскравий приклад правильного підходу до електрифікації місць продемонстрували девелопери Рив'єра Девелопмент та Megaline. Новий проект компаній перебуває в 5 хвилинах ходьби від пляжу Аркадія. Загальна кількість паркомісць із можливістю зарядити електромобіль тут становить цілих 15% від загального числа.

Ще одним важливим нюансом є наявність під рукою торгово-розважального центру. Мешканці дорогої нерухомості можуть по спеціально обладнаному переходу потрапити в торговельний зал. Цей перехід буде опалюватися в зимовий період та вентилюватися влітку, тому ходити за покупками можна цілий рік.

На даху новобудови в Одесі з'явиться басейн для мешканців, а на перших поверхах відкриється супутня інфраструктура. Тут з'являться салони краси, кафе, спортивний зал та багато іншого.

Будівництво житлових комплексів поруч із транспортними розв'язками

Існує прямий зв'язок між розташуванням ЖК та екологією. Чим ближче буде станція метро або зупинка громадського транспорту, тим менше мешканців буде їздити на особистих авто та забруднювати атмосферу. Прийнято вважати, що новобудови поруч зі зручними транспортними розв'язками сприятливо впливають на загальний рівень загазованості повітря.

Також девелопери роблять ставки на екологічний вид транспорту, та намагаються змусити мешканців користуватися велосипедами для коротких поїздок. Для цього організовують паркування поруч із будинками, та прокладають мережу якісних асфальтованих доріжок. Зазвичай, витрачати додаткові гроші на будівництво подібної інфраструктури готові далеко не всі. Тому поки проектів для велосипедистів навіть у столиці зовсім небагато.

Гарним прикладом проекту з відмінною транспортною доступністю є житловий комплекс Метрополіс у Києві. Він перебуває недалеко від підземки. Пішки можна дістатися станції всього за 10 хвилин. Поруч побудовані зупинки громадського транспорту. Зокрема, можна без особливих проблем доїхати в будь-який куточок столиці на екологічному тролейбусі та навіть виїхати в найближче передмістя.

Проектом передбачене будівництво не тільки житлових об'єктів, але й комерційних площ. Тут з'явиться власний дитячий садок, центр раннього розвитку, безліч магазинів. Поруч із нерухомістю розіб'ють власний ландшафтний парк.

Сортування побутового сміття

У світі гостро стоїть проблема переробки сміття. Величезна кількість відходів, так чи інакше, потрапляє у світовий океан через забруднення великих рік. За найоптимістичнішими прогнозами, до 2050 року кількість пластику в Тихому та Атлантичному океані може зрівнятися з кількістю риби.

Щоби не допустити погіршення екології європейські країни, Росія та США ухвалюють закони, які захищають навколишнє середовище. Зокрема, в Україні діє низка законодавчих актів, які змушують мешканців багатоповерхових будинків та котеджів сортувати сміття. Такий підхід дозволяє ще на етапі споживача відсортувати пластик, який є головною причиною забруднення.

Забудовники все частіше встановлюють поруч із новобудовами спеціальні контейнери для сортування побутових відходів. Мешканці самостійно сортують усе сміття на пластик, скло та папір. Надалі всі матеріали йдуть на переробку.

Ще далі пішла компанія Standard Development, яка займається зведенням житлового комплексу «Кампус». У кожній квартирі забудовник встановлює встаткування для подрібнення побутового сміття. Діспоузери – це невеликий електричний прилад, який монтується під раковину. Він має гострі ножі, які обертаються навколо та які перемелюють будь-які відходи харчових продуктів, наприклад, залишки м'яса, риби, лушпайку, шкірку та інше. Отже, зменшується кількість реального сміття, тому що частина просто перемелюється до дрібного стану. Також девелопер встановив у дворі будинку контейнери для сортування різного типу сміття. Мешканці не оплачують послуги вивозу відходів, тому що вторсировину вивозять безкоштовно.

Житловий комплекс Campus перебуває в Солом'янському районі Києва всього в 5 хвилинах їзди від станції метро. Будівельна компанія планує звести 1 житловий будинок на 3 секції. Передбачено 25 поверхів, компактний паркінг та обладнана територія з дитячими, а також спортивними майданчиками.

Відновлювальні джерела енергії

Тепло землі, вітер або сонце – це нескінченні джерела енергії, які в разі правильного підходу можуть знизити частину витрат. Забудовники по всьому світу використовують поновлювану «зелену» енергію для освітлення території та підземних паркінгів, а також підігріву води. Найбільш простим рішенням є установка сонячних батарей. По-перше, панелі коштують не дуже дорого. По-друге, монтаж займає не більше декількох днів. По-третє, отримувати енергію від сонця в деяких регіонах можна по 200-250 днів на рік.

Сонячні панелі дають енергію для освітлення прибудинкової території, а надлишки накопичуються в спеціальних акумуляторних батареях. Саме так організував роботу забудовник Укрбуд, зайнятий у зведенні житлового комплексу Аристократ. Тут панелі встановлені відразу ж у декількох місцях. А на території змонтовані автоматичні світлодіодні лампи з датчиками руху та освітленості. Встаткування також дозволяє розумно витрачати отриману енергію.

Вирощування екологічно чистих продуктів

Поки ця екологічна тенденція в Україні проявляється слабко. Мало хто з забудовників готовий виділяти територію під теплиці або фруктові сади. Найчастіше цим більше стурбовані власники таунхаусів, дуплексів або компактних котеджних будиночків. А от мешканці багатоквартирних будинків поки продукти не вирощують.

Девелопер SAGA development виділяється на фоні інших будівельних компаній. Забудовник почав будівництво нового житлового комплексу O2 Residence у передмісті Києва з прицілом на еко-активістів. Проектом передбачено 12 невисоких будинків на уніфікованій території, де можна не тільки жити, але і працювати, вчитися, відпочивати. Тут з'явиться власна інфраструктура для інвесторів, наприклад, побутові, торговельні та спортивні об'єкти. Екологічна ферма відкриється відразу ж після введення першої черги будівництва в експлуатацію. Кожний власник нерухомості в новобудові може вибрати для себе ділянку для вирощування продуктів. Безкоштовно консультувати всіх інвесторів буде досвідчений агроном, який розповість щодо особливостей культур, знайде помилки, допоможе з вибором добрив та інше. Планується, що екологічна ферма буде включати кілька теплиць, тому вирощувати свіжі продукти можна буде цілий рік.

Система «розумний будинок»

Smart-house – це низка автоматизованих систем, призначених для підвищення комфорту життя в новобудові. Електронні датчики та цифрові помічники підтримують високий рівень безпеки, допомагають заощаджувати на комунальних послугах та знижують витрати енергії. За допомогою мобільного додатка можна на відстані контролювати температуру всередині квартири, включати або виключати побутові прилади, перекривати комунікації у випадку аварії та ін.

«Розумний будинок» часто використовується девелоперами як одна з конкурентних переваг. Усього в Україні тільки 10% усієї нової нерухомості підключено до цієї системи, тому для більшості клієнтів таке рішення все ще виглядає дивно.

Девелопер ENSO майже в кожному своєму проекті впроваджує Smart-house. Одним із яскравих представників технологічних новобудов є житловий комплекс Поетика. Новобудова розташована в Шевченківському районі Києва та включає 4 багатоповерхових будинки з власною територією, а також продуманою інфраструктурою.

Вертикальне озеленення

Висока нерухомість із вертикальними зеленими «оазисами» виглядає дуже незвичайно. Така прикраса стане доповненням до сучасної архітектури, де вдосталь використовують метал та скло. Зелені зони вигідно доповнюють будинки, а ще підвищують комфорт. Зелень не дає бруду та шуму проникати у квартири у жвавих мікрорайонах. За допомогою вертикального озеленення можна зберегти прохолоду в літню пору та захистити будівлю від додаткових теплових втрат у зимовий період.

Поки проектів із такою цікавою прикрасою в Україні не занадто багато. Яскравим представником нерухомості з вертикальним озелененням є новобудова «Панська Вертикаль» у місті Стрий. Девелопер висадить декоративні чагарники та рослини на кожному балконі, а ще розіб'є велику лаунж-зону на даху новобудови.

Наступне покоління новобудов у столиці та передмісті буде проектувати з урахуванням сучасних тенденцій в еко-сфері. Уже зараз великі забудовники під час підготовки проектів орієнтуються на природу навколо, роблять усе можливе, щоби нерухомість вписалася в ландшафт, планують поліпшувати територію навколо. Зона навколо нерухомості планується так, щоб усі інвестори почували єднання з природою, насолоджувалися відмінним мікрокліматом та свіжим повітрям цілий рік. Найбільше таких комплексних проектів готується в передмісті, де поки що збереглися зелені зони.

 

Вас також може зацікавити:

Список 5 кращих «зелених» житлових комплексів у Києві

Експлуатована покрівля: на даху новобудов Києва (кафе, лаунж, парки)

ЖК у Києві поблизу нових станцій метро

Елітна нерухомість Києва

Аналіз ринку новобудов України

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.