Аналіз ринку новобудов України 31/03/2020

До списку новин
Аналіз ринку новобудов України

Останні 5 років ринок новобудов Києва та України переживає вибухове зростання. До президентства Володимира Зеленського минула влада використовувала всі важелі керування та працювала з забудовниками дуже плідно. Земля в центрі столиці, спальних районах та за межею мегаполіса активно забудовувалася столичними компаніями, а також сильними регіональними гравцями. Влада сприяла появі десятків нових новобудов.

Крім того, через військові зіткнення на сході України, багато мешканців Луганської та Донецької області перебралися до Києва. Більшість із них, звичайно ж, не могли дозволити собі придбання житла, але була й частина досить забезпечених людей, які певним чином вплинули на купівельну спроможність і підвищили попит на житло. Усі ці чинники сприяли зростанню продажу квадратних метрів на первинному ринку.

2019 рік показав непоганий результат у плані загальної площі введеного в експлуатацію житла (якщо брати до уваги 2018 рік та розглядати період із січня по вересень). У 2019 році площа новобудов збільшилася на 48% у порівнянні з 2018 роком. Згідно з офіційною статистикою 85% нових будинків у Києві не мають ніяких проблем. Тобто проекти мають бездоганну фінансову та юридичну складову. Забудовники в будь-якому разі такі будинки добудують та здадуть в експлуатацію. За минулі 2-3 роки проблемних новобудов накопичилось не більше 15% від загального числа нового житла.

Наприкінці 2019 року з'явилися цікаві цифри щодо загального стану будівництва в Україні. Усього в нашій країні будується 2 100 нових комплексів. Водночас наприкінці 2018 року житлових комплексів по всій країні налічувалося всього 1 850. Більшість будівельних компаній працюють над великими проектами, які передбачають не будівництво однієї висотки, а зведення відразу ж декількох черг. Такі міні-квартали, всупереч розмірам, прирівнюються до одного ЖК у загальній статистиці.

Традиційна будівельна карта України поступово зміщається зі сторони Києва в регіони. Але лідером усе ж таки залишається столиця. У мегаполісі та області наприкінці 2019 року заплановано 730 житлових комплексів проти 640 комплексів наприкінці 2018 року.

Друге місце займає Львів та область. Тут девелопери збираються ввести в експлуатацію 290 нових будинків, проти 250 проектів наприкінці 2018 року. Одеса та область також не відстають та впевнено тримаються в трійці лідерів. Тут компанії збираються побудувати 198 нових житлових комплексів, проти 180 об'єктів на кінець 2018 року. Крім того, непогану динаміку показує Харківська, Хмельницька, Івано-Франківська, а також Черкаська область та місто Вінниця.

Щоб позитивна тенденція збереглася, 2020 рік повинен бути стабільним у плані економіки та політики. Основна проблема полягає в неконтрольованих стрибках курсу валют. Зберігається ситуація, у якій гривня може за кілька тижнів втратити 7-15%. Крім того, негативно на будівництво може вплинути застаріла законодавча база. Наразі необхідно продовжити її вдосконалення.

Девелопери та консультанти з нерухомості говорять однаково. Якщо економічна ситуація протягом року буде стабільною, рівень цін за квадратний метр у новобудовах виросте на 15%. Зараз мінімальна вартість квадрата в столиці становить 20 тисяч гривень та падати нижче вона навряд чи буде. У цю вартість входить усі роботи з облаштування майданчика, а також розробка проекту, будівельні матеріали, залучення фахівців та ін. Якщо ціна буде нижче, будувати буде просто невигідно. У цей час собівартість квадратного метра в столиці становить 13-14 тисяч гривень без урахування витрат на рекламу та безпосередньо самого прибутку девелопера.

Інвестори сформували дві основні тенденції на ринку нової нерухомості в Україні. По-перше, стабільно має попит житло класу економ та комфорт, які тісно переплітаються один з одним. Покупці віддають перевагу будинкам із закритою територією, охороною, дитячими та спортивними майданчиками, а також зеленим дизайном. Немаловажним для покупців є наявність інфраструктури на території або поблизу. По-друге, у столиці все ще є попит на маленькі однокімнатні квартири та студії. Їх вибирають для подальшої здачі в оренду. У 2020 році тенденція на смарт-квартири збережеться.

 

Вас також може зацікавити:

Ринок нерухомості у 2020 році: на що сподіватися забудовникам та інвесторам

Які проекти почнуть будувати в Києві у 2020 році

Міжнародна будівельна виставка InterBuildExpo - епіцентр будівельного життя країни!

Нові технології в будівництві

Елітна нерухомість Києва

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.