Що краще вибрати – споживчий або іпотечний кредит на житло 01/07/2019

До списку новин
Що краще вибрати – споживчий або іпотечний кредит на житло

Далеко не кожний українець може придбати власну нерухомість без сторонньої допомоги. От чому багато інвесторів використовують різні пропозиції від банків, щоб отримати необхідну суму на придбання житла.

Серед позичальників користуються попитом 2 варіанта кредитування – споживчий кредит і іпотека. Кожний варіант припускає, що людині на певних умовах видають потрібну суму коштів, і вона повертає гроші у встановлений термін. Однак незважаючи на схожу схему, ці варіанти серйозно відрізняються один від одного.

Далі докладніше розглянемо сильні і слабкі сторони таких кредитів, а ще торкнемося важливих моментів. Так можна уникнути неприємних ситуацій, суттєвої переплати, штрафів і можливих санкцій з боку банківських структур.

Споживчий кредит і його нюанси

Споживчий кредит – це розповсюджений вид кредитування, коли позичальнику надається невелика або велика сума коштів. Виділяють цільовий споживчий кредит, коли гроші видають на покупку конкретних речей або техніки. А також нецільовий кредит, коли клієнт дістає кошти не для однієї конкретної покупки або послуги.

Видають такий кредит повнолітнім українцям, офіційно працевлаштованим і з українським громадянством. При оформленні договору клієнту потрібно надати трудову книжку, паспорт і довідку про рівень доходів.

До переваг споживчого кредитування відноситься швидка відповідь (протягом 1 робочого дня), мінімальний пакет документів і довідок, можливість дострокового погашення і моментальне отримання коштів на придбання жилплощі, техніки або здійснення ремонту.

Якщо позичальник буде планомірно віддавати невелику суму грошей у рахунок боргу, то переплачує величезні суму та у підсумку втрачає багато власних благ. Також строк споживчого кредиту становить від 6 місяців до 3 років. Ще одна складність – для визначення розміру кредиту враховуються тільки офіційні доходи позичальника, а у випадку навіть невеликого прострочення платежу нараховуються величезні штрафи.

У багатьох банках існують серйозні вікові обмеження для клієнтів. Занадто молодим або людям похилого віку можуть легко відмовити.

От чому оформляти даний тип кредиту слід лише тим, хто на 100% певен у власних силах або закриє борг раніше строку. В інакшому випадку переплата буде непомірно високою та простіше зайняти необхідні засоби у родичів або друзів.

Іпотечне кредитування та його нюанси

Іпотечне кредитування – це тип кредиту, при якому позичальник залишає як заставу нерухомість, землю або будь-який інший тип житлового/нежитлового майна. У випадку з іпотекою людей може значно розтягти час виплат і щорічно переплачує 17,9-24% від суми позики. Умови отримання кредиту у кожного банку свої, що обов'язково варто враховувати під час підписання договору.

Відмінність іпотечного кредитування від споживчого кредиту вкрай велике. Час укладання договору становить від 5-7 років і може досягати до 30-35 років. При цьому позичальник може як рівномірно виплачувати суму боргу із встановленим розміром платежу, так і закрити договір достроково. Однак даний момент необхідно відразу ж уточнювати в співробітників банку, у деяких установах за дострокове погашення із клієнта стягуються додаткові відсотки, нараховуються штрафи і т.д.

Також при ухваленні іпотеки банки ретельно аналізують кредитну історію людини, офіційну заробітну плату, склад родини, вік, щомісячні витрати та інші важливі нюанси. Це необхідно для прорахунку оптимальної суми щомісячного платежу у випадку схвалення кредиту.

Крім того, людині потрібно зібрати значний пакет документів і підтвердити власний фінансовий стан. Ще такий кредит недоступний громадянам інших країн і часто видається тільки для нерухомості у тому регіоні, де прописаний позичальник. Основний критерій для схвалення кредиту – стабільний дохід і перший внесок за нерухомість у розмірі 20-25% від її вартості. Якщо українець відповідає всім або практично всім важливим для банку пунктам, то можна безпроблемно отримати ухвалу по іпотеці.

Головне уважно поставтеся до всіх пунктів договору, запросите письмове підтвердження можливого дострокового погашення боргу та умови даної послуги. Банкам невигідно втрачати гроші, а у випадку передчасного закриття іпотеки – банківська структура втрачає відсотків від позичальника.

Поради для додаткової вигоди і економії

  1. Якщо оформляєте споживчий кредит, беріть його з мінімальним відсотком за користування. У деяких банках є акція, що протягом перших 6 місяців клієнт оплачує тільки тіло кредиту або може достроково розірвати договір, погасивши борг; 
  2. Краще вказувати чітку мету при оформленні споживчого кредиту. Це підвищить шанс, що вам схвалять заявку; 
  3. При оформленні іпотечного кредиту вносіть за житло максимальну суму від ціни квартири або будинку, так можна скоротити час користування іпотекою та знизити переплату. Краще заплатити не 20-25%, а 40-60%; 
  4. Обов'язково уточнюйте можливість дострокового погашення іпотеки в банку та обов'язково вимагайте підтверджувальні документи;
  5. Намагайтеся брати кредит у гривнях без прив'язки до долара, щоб у випадку економічно нестабільної ситуації в Україні не переплачувати за житло в кілька разів.

 

Вас також може зацікавити:

ТОП-5 способів оплати за житло у новобудові

Чи слід достроково погашати іпотечний кредит?

Договір купівлі-продажу: як правильно оформити нерухомість

Задаток, попередній договір і аванс при оформленні нерухомості

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.