Форвардний контракт та його значення 12/11/2019

До списку новин
Форвардний контракт та його значення

На ринку нерухомості України прийнято вважати форвардний контракт одним із найризикованіших способів інвестування в будівництво. Державні урядові органи також вважають, що використання цього інструменту може нанести суттєву фінансову шкоду будь-якій фізичній особі.

У сьогоднішній статті ми розглянемо поняття «форвардний контракт», розберемо його основні недоліки та переваги.

Що говорить українське законодавство

Податковий кодекс України включає пункт, який роз'яснює термін. Під форвардним контрактом передбачається цивільно-правовий договір, за яким продавець повинен передати цінний папір, матеріальний або нематеріальний актив, а покупець повинен цей актив оплатити.

За своєю суттю – це договір купівлі-продажу з відстроченою дією. Предмет і вартість договору визначається в момент підписання. Зазвичай предметом виступають майнові права на певний житловий або нежитловий об'єкт. Контракт підписується між забудовником та інвестиційним фондом.

Головною проблемою документу є ціна відчужуваного майна. Найчастіше сторони навмисно занижують ціну квартири. У деяких випадках, зниження вартості становить 300%. За цих обставин предметом виступає не сама квартира, а майнові права на неї. Після того як будівництво завершене, девелопер підписує з інвестором договір купівлі-продажу майнових прав.

Підводні камені контракту

Найважливіший момент – підписання декількох договорів із різними суб'єктами. Чим більше осіб бере участь в угоді, тим вище ризик, що вони не виконають свої зобов'язання, і покупець залишиться ні з чим. Ще одним спірним моментом є заниження вартості за паперами. Але в дійсності ціна квадратного метра залишається колишньою, просто клієнт «викуповує» право придбати квартиру в інвестиційного фонду. Якщо що-небудь піде не так, інвестор не зможе повернути свої гроші, адже право власності за форвардним контрактом не передається.

Нерідко за допомогою форварда забудовник починає приваблювати інвестиції ще до отримання дозвільних документів на землю та об'єкт. У підсумку, клієнти можуть легко вкласти гроші в довгобуд або навіть віддати заощадження шахраям.

 

Вас може зацікавити:

Інвестиції у нерухомість

Задаток, попередній договір і аванс при оформленні нерухомості

Проблемне будівництво: що робити, якщо ви вже вклали гроші?

Покупка житла в Trade-In

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.