Оренда виросте! Час купувати: підсумки і прогнози на 2018 рік 07/05/2018

До списку новин
Оренда виросте! Час купувати: підсумки і прогнози на 2018 рік

Кабінет міністрів України розробив новий законопроект, який повинен навести порядок на ринку орендованої нерухомості. Згідно з новим актом, орендодавці повинні будуть сплачувати в скарбницю держави податок на прибуток у розмірі 18% і додатковий 1,5% військовий збір. Експерти вже відреагували на таку ініціативу і представили свої негативні прогнози. Фахівці зійшлися на думці, що ринку таке рішення лише перешкодить і він ще більше відійде у тінь. При цьому може помітно вирости орендна плата для тих, хто знімає житло.

Зараз на ринку новобудов очікувано відбувається зниження вартості квадратного метра. Так що тим, хто замислювався про грамотну інвестицію, слід підбирати підходящий об'єкт, адже зараз саме час вкладати зароблені гроші.

А чи мінявся ринок?

Увесь минулий рік забудовники чекали, коли ринок оживе, тому ціни не росли і не падали. Але при цьому девелопери не сиділи склавши руки, а активно запускали нові проекти. У перші місяці 2018 року така тенденція збереглася. Головна особливість – триває стрімка забудова Києва. За минулий рік кількість новобудов виросла на чверть майже до 200 об'єктів. І це тільки ті будинки, в яких відкриті продажі. За минулі три роки приріст нових ЖК склав більше 50%. 

Після новорічних свят ринок не показував нічого екстраординарного: більшість покупців не проявляла активності і відпочивала. Також завершилися всі акції і передноворічні знижки.

Згідно зі звітами консалтингових компаній, як і раніше попитом користується бюджетне житло. Попит на квартири рівня економ виріс на 53%. Це прямо свідчить про економічні проблеми всередині країни. Падіння купівельної спроможності громадян збігається з ростом інфляції, а також зниженням цінності української валюти.

Помилкові тенденції

Останні кілька років девелопери активно продають на ринку смарт-об'єкти. У більшості покупців склалася неправильна думка про такий вид нерухомості. Не завжди «смарт» означає маленькі квартири з однією житловою кімнатою. У поняття вкладено куди більше: будівельні компанії використовують енергоефективні матеріали, впроваджують нові технології для економії, а ще встановлюють різне обладнання. Наприклад, спеціальні кондиціонерні блоки для очищення повітря і створення сприятливого мікроклімату, відеокамер у квартирах з можливістю моніторити житло віддалено.

Деякі гравці на ринку стали заощаджувати на матеріалах. Але це більше стосується бюджетної нерухомості, а у сегменті бізнес та еліт усе залишається без змін. На кожний будівельний матеріал у надійних забудовників є необхідні сертифікати якості. 

Додаткові послуги

Все частіше девелопери починають пропонувати клієнтам ряд супутніх послуг. Менеджери допомагають із плануваннями, радять компанії, які можуть зробити якісні візуалізації, будівельників з досвідом та інше. Між бізнес-одиницями вибудовуються дружні стосунок і від них виграють усі, включаючи інвестора. Забудовники завжди дорожать своєю репутацією і рекомендують тільки кращих фахівців.

Тенденція, при якій покупець отримує максимум від житла, зберігається. Інвесторам пропонують комплекси зі службою охорони, комфортним підземним паркінгом, власною керуючою компанією. Особливо це стосується нерухомості, де квадрат наближається до відмітки 1500-2000 доларів.

Весь наступний рік необхідно стежити за ситуацією на ринку і шукати надійного забудовника. Якщо економіка буде стагнувати, то обстановка не зміниться.

 

Вас також може зацікавити:

Купівля нерухомості в 2018: податкове навантаження і обов'язки продавців

Як накопичити на власне житло? Варіанти з реальними цифрами

Аналіз ринку столичної житлової нерухомості від інвестиційно-девелоперської компанії UDP

Деталі програми пільгового кредитування молоді

На якому етапі будівництва краще купувати квартиру

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.