Країни світу з найвищими і найнижчими податками на нерухомість 09/04/2019

До списку новин
Країни світу з найвищими і найнижчими податками на нерухомість

Традиційно країнами із найнижчими податками на елітну нерухомість залишаються Мальта, ОАЕ, Шрі-Ланка, Ірландія та Монако. При цьому збори продовжують зростати в таких державах, як Великобританія і Канада. Останнім часом їм на п’яти наступають Гонконг та Австралія.

Аналітики International Luxury Property Expo (ILPE) (http://ilpexpo.com/) останні п’ять років відзначають збільшення податків на елітну нерухомість у середньому від 3 до 20% у всьому світі. При цьому ще залишилася низка країн, де податки на нерухомість або відсутні, або мінімальні. Переважно це невеликі острівні держави (Фіджі, острови Кука, Кайманові острови, Домініка, Сейшели, Теркс і Кайкос) та деякі країни Європи (Ірландія, Мальта, Монако), а також Шрі-Ланка та ОАЕ.

ТОП-5 країн із найнижчими податками на елітну нерухомість

  • ОАЕ

Майже не обкладається податками нерухомість у країнах Перської затоки ― Бахрейні, Кувейті, Омані, Саудівській Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратах. Однак серед цих країн інвестори віддають перевагу ОАЕ, а саме Дубай. Дубай ― це місто, де немає податку на нерухомість, хоча при її купівлі стягується одноразова плата. У 2013 році її ставка зросла з 2 до 4%.

  • Монако

Чудова берегова лінія і розкішні будинки однієї з найменших держав Європи приваблюють багатьох успішних підприємців. При цьому відсутність податків на нерухомість робить володіння житлом іще привабливішим. Щоправда, відсутність податків компенсується високою ціною самої нерухомості ― 1 м² в Монако коштує близько $60 тис. Це майже удвічі дорожче, ніж у Лондоні, де 1 м² коштує $30 тис.

  • Мальта

Як і Монако, Мальта дуже популярна серед експатів у всьому світі. Цьому сприяють потужні стимули для власників житла та інвесторів, включаючи відсутність податків на нерухомість та податків на спадщину. Замість них органи влади Мальти стягують гербовий збір і податок на приріст капіталу. Його ставка варіюється від 0 до 35% залежно від доходу.

  • Ірландія

Основні покупці елітної нерухомості в Ірландії ― британці та жителі країн ЄС. При купівлі елітного житла податки в Ірландії становлять не більше 0,5% від вартості об’єкта. Сюди входять податок на землю і будинок, податок на вступ у власність, податок на отримання іпотечного кредиту, а також послуги маклера.

  • Шрі-Ланка

Острівна країна, розташована на південь від Індії, приваблює все більше уваги через туризм, обсяги якого зростають. Тим більше, у Шрі-Ланці немає податків на нерухомість, а також податку на приріст капіталу ― він був скасований понад 10 років тому. Однак у Шрі-Ланці є податок на дохід від оренди, отриманий нерезидентами. Його ставка становить 20%.

ТОП-5 країн із найвищими і такими, що швидко зростають, податками на елітну нерухомість

  • Великобританія 

Уже багато років у світі щодо обкладання податком лідирує Великобританія. Податки на нерухомість тут становлять 12,7% від загального податкового тягаря. Вони включають муніципальний податок, гербовий збір, податки на спадщину та приріст капіталу.

  • Канада

Друге місце щодо зростання податків на елітну нерухомість посідає Канада. Тут ці збори становлять 11,7% від загального обсягу податків. У 2018 році тягар посилився, оскільки Канада ввела 15% податок для покупців нерухомості з-за кордону.

  • Гонконг

На п’яти Великобританії та Канаді щодо зростання податків на елітну нерухомість наступає Гонконг. Найбільше підвищення зборів відбулося в 2010 – 2013 роках. Крім 10% податку для покупців з-за кордону тут діє податок 8,5% на купівлю нерухомості вартістю понад $2 млн.

  • Сінгапур

Одним із піонерів підвищення податків на елітну нерухомість був Сінгапур ― збори тут стрімко пішли вгору ще в 2010 – 2011 роках, коли був уведений 10% податок на купівлю нерухомості іноземцями. У 2013 році цей податок зріс до 15%, а також був введений 3% податок на покупців других будинків.  

  • Австралія

За останні три роки органи влади країни ввели не менше п’яти нових зборів на елітну нерухомість. Найвищим є податок на купівлю нерухомості для іноземців ― 8%.

ТОП-5 країн із найвищими податками на нерухомість

  1. Великобританія ― 12,7%
  2. Канада ― 11,7%
  3. США ― 10,8%
  4. Австралія ― 10,1%
  5. Франція ― 8,5%

Найвищі податки на купівлю нерухомості іноземцями

  1. Британська Колумбія (Канада) ― 20%
  2. Ванкувер і Торонто (Канада) ― 15%
  3. Сінгапур ― 15%
  4. Гонконг ― 15%
  5. Австралія ― 8%

ТОП-5 країн із найнижчими податками

  1. Монако
  2. Мальта
  3. ОАЕ
  4. Шрі-Ланка
  5. Ірландія

ТОП-5 країн, де найбільше зросли податки

  1. Британія
  2. Канада
  3. Гонконг
  4. Сінгапур
  5. Австралія

Довідкова інформація:

International Luxury Property Expo (ILPE) (http://ilpexpo.com/)

Виставки елітної зарубіжної нерухомості у форматі В2С, які проводяться для приватних інвесторів HNWI у всьому світі: в Каннах, Шанхаї, Мумбаї, Москві, Бангкоку та інших містах. Одна з найбільших виставок Monaco International Luxury Property Expo 2019 пройде в Монако 15 – 16 травня в «Гримальді Форум» і збере 200 забудовників та 1000 приватних інвесторів із 80 країн світу.

ILPE безпосередньо працює з приватними інвесторами і аналізує інтерес до елітної нерухомості у всьому світі.

Дані у звіті надані аналітичною службою ILPE. 

 

Вас також може зацікавити:

Які податки слід заплатити при оформленні нерухомості в 2019 році

Як проінвестувати в будівництво нерухомості

Які фактори впливають на формування ціни за 1 м2 у ЖК і КМ

Можливі ризики при інвестуванні в новобудову

Інвестори змінюють пріоритети і вибирають для вкладення коштів у нерухомість ринки, які швидко зростають

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.