Планування в новобудовах: просто про складне 20/09/2018

До списку новин
Планування в новобудовах: просто про складне

Квартира у новому будинку повинна бути комфортною. Але навіть преміальна жилплоща не задовольнить покупця, якщо обране неправильне планування. Ніякий дорогий ремонт не врятує ситуацію, а лише замаскує проблеми. От чому перед тим як вкладати велику суму у новобудову, важливо підібрати для себе оптимальне планування житла. Розглянемо кілька прикладів, які часто зустрічаються на ринку нерухомості. 

Традиційне планування – раціоналізм і практичність

Девелопери пропонують варіанти із вже зведеними міжкімнатними стінами або без них. Класичне планування передбачає ізольованість кожного приміщення. Це зручно для родин з маленькими дітьми. Малята отримують по вільній кімнаті і зможуть згодом через декілька років облаштувати площу. Звичайно на кухню є двері, що ще більше підвищує комфорт проживання. Молоді батьки можуть займатися готуванням їжі і не заважати іншим членам родини. Якщо квадратура дозволяє, можна організувати кухню-їдальню. Ідеальний варіант для тих, у кого декілька дітей різного віку (наприклад, немовлята та школярі). Снідати і вечеряти можна усім разом, не відчуваючи проблем з вільним місцем. Тут же легко розмістити стільчик для годування та стіл для дорослих. 

Традиційне планування включає одну велику кімнату і декілька малих. Легко організувати вітальню і спальні, а ще невеликий ігровий куточок. Усі кімнати не прохідні, кожна має окремий вхід. Кухня ізольована від вітальні, що важливо під час активних розваг. 

Подібний варіант прийнято вважати самим комфортабельним. Кожний член родини незалежний і не заважає іншим. Можна відпочивати і працювати, займатися своїми справами та при необхідності проводити час разом. Єдиний мінус – квартира повинна бути просторою і мати мінімум 90-100 квадратів для родини з 1-2 дітьми. А якщо малят більше, те цього явно виявиться мало. Плюс частина квадратури віддається під нежитлові приміщення – коридор, комору. 

Однокімнатні варіанти тут програють із тріском. Можна жити в такій квартирі поки дитина не підросте і не піде у школу. Але далі вільного простору буде недостатньо. 

Студія – вибір молодих і прогресивних

Середній вік замужніх жінок, які вирішують народити дитину, тримається на відмітці 20-25 років. При цьому в Європі і Україні все більше пар планують вагітність на вік 30+. Для таких родин відмінним варіантом для життя буде однокімнатна квартира або студія. Сучасні молодята-кар'єристи – прихильники оригінальних дизайнерських рішень. Їхнім не відлякує лофт, мінімалізм або відсутність стіни на кухні. Консервативне планування, де житлова кімната відділена від зони готування їжі їх більше відлякує. 

Студії світліші, ніж стандартні варіанти. Вільні квадрати площі легко використовувати для дизайнерських меблів або сучасної техніки. Діти у таке планування зовсім не вписуються, адже у батьків попросту не залишиться особистого простору.  

Пара для додаткового комфорту повинна максимально використовувати зонування. Для цих цілей підійдуть ширми, компактні перегородки, легкі меблі, правильно підібране світло або книжкові стелажі без задньої стінки.  

Планування типу смарт – раціональне використання простору

Невеликі квартири площею до 30 квадратів користуються попитом у великих містах, де багато ВНЗ і приїжджих студентів. Нерідко на таке планування звертають увагу і самотні інвестори. Смарт передбачає малу квадратуру і мінімум непотрібних дизайнерських рішень. Людина не відчуває проблем у такому просторі і отримує весь необхідний функціонал для комфортного життя. 

Передбачена компактна кухонна зона, місце для роботи і відпочинку, а також сполучений санвузол. Недорога нерухомість такого плану швидко окупається, якщо зробити недорогий ремонт і знайти мешканців. Це непоганий варіант для інвестицій при обмеженому бюджеті.   

Універсальне планування як компромісний крок

Суміжно-роздільне планування (універсальне) об'єднало практичність студії або смарт разом із класичним варіантом. Звичайно тут кухня з'єднана з їдальнею, а 1-2 кімнати є ізольованими. Також є компактний коридор і скрізь встановлені двері. Планування підходить для пари з дитиною, адже у кожного члена родини з'являється свій особистий простір. При цьому обідня зона залишається просторою і світлою, що важливо для молодої мами. На ринку нерухомості універсальний варіант представлений квартирами площею від 40-50 квадратів і більше.  

Щоб отримати максимум від покупки житла, слід дотримуватися простих правил. Від планувань із тісними кухнями потрібно відмовлятися. При можливості краще об'єднати кухню з житловою зоною або зробити їдальню. Коридор важливо зробити світлим і функціональним, але при цьому не занадто великим. Членам родини потрібно надати особистий простір з можливістю усамітнитися. Планування із прохідними кімнатами краще обходити стороною. Також потрібно враховувати кількість дітей та їх вік, а ще робочий ритм дорослих.

 

Вас також може зацікавити:

Смарт-планування: особливості та переваги

Розширюємо простір: 5 способів зробити 1-к квартиру більше

Нові містобудівні норми дозволять кухні-ніші

Які квартири краще – на першому або останньому поверсі

Як правильно вибрати кутову квартиру: переваги і недоліки житла

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.