City One Development підбила підсумки діяльності за 2023 рік 26/12/2023

До списку новин
City One Development підбила підсумки діяльності за 2023 рік
City One Development

Інвестиційно-девелоперська компанія City One Development підбила підсумки діяльності за рік. Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва – далі стисло.

У 2023 році компанія продовжила активно будувати всі розпочаті раніше об’єкти, зокрема житловий квартал бізнес-класу «Новопечерські Липки» та житловий комплекс комфорт-класу «Святобор Park Resort. Крім того, девелопер спільно з благодійним фондом Валерія Кодецького «УНІТА» не зупиняється комплексно допомагати ЗСУ та постраждалим громадам.

За рік City One Development разом з БФ «УНІТА» надали напряму цільову допомогу майже 100 різним військовим підрозділам у забезпеченні їхніх нагальних потреб. Було придбано власним коштом та передано: дрони, позашляховики, генератори різної потужності, сонячні панелі, потужні павербанки, будівельні матеріали та інструменти, мобільну пилораму та інше.

City One Development та «УНІТА» самостійно реалізує благодійні ініціативи та використовує для допомоги власні кошти. Та цього року у співпраці з Українським конґресовим комітетом Америки був реалізованих масштабний проєкт із забезпечення українських військових автономним електроживленням: City One Development транспортувала в Україну 2 000 американських генераторів. Завдяки компанії та силами фонду «УНІТА» генератори було переобладнано та адаптовано під нашу електричну мережу та за попередніми заявками від військових частин доставлено та передано до відповідних підрозділів ЗСУ. 

Після підриву росіянами Каховської ГЕС,  вже вдруге після звільнення Херсону, City One Development простягнула руку допомоги жителям постраждалих територій, доставила гуманітарний вантаж і генератори жителям Херсонщини, місцевим підрозділам ДСНС та військовим на прилеглій лінії фронту. 

Попри всі виклики воєнного часу компанія City One Development лишається надійним девелопером, активно будує та продовжує виконувати зобов’язання перед своїми клієнтами. 

Триває будівництво

– 7 черги житлового кварталу бізнес-класу «Новопечерські Липки», що вже навесні 2024 року буде завершено. На фінальній стадії будівництва 4 будинки висотністю 20-24 поверхи. Загальна площа будівель складає 75 222,56 м2, з яких житлова – 51 833,66 м2, комерційна – 1395,36 м2, підземний паркінг на 464 машиномісць. 

– 8 черги кварталу «Новопечерські Липки», що має загальну площу будинків  101 700 м2, підземного паркінгу – 18 925 м2, комерційні приміщення для бізнесу – 11 800 м2. 

– 6 черги житлового комплексу комфорт-класу «Святобор Park Resort». Висотність 26 поверхів, загальна площа складає 48 917,84 м2, з яких житлова – 33560,92 м2, комерційна –  819,99 м2.

– 7 черги житлового комплексу «Святобор Park Resort», загальною площею 35 996,10 м2, з яких 23 576,40 м2 – площа житлових приміщень, 564,20 м2 – площа комерційних приміщень та новий підземний паркінг на 94 машиномісця, спільний з 6 чергою будівництва, площею 1 198,5 м2.

Аналітика ринку

Аналітики компанії City One Development підбили підсумки первинного ринку житлової нерухомості Києва за 2023 рік. Об’єм ринку, динаміка цін по класах житла, тенденції та основні висновки наступні:  

  • 2023 рік став періодом відносної стабілізації та адаптації ринку нерухомості до умов повномасштабної війни в країні. Продовжилось будівництво ліквідних об’єктів, на які зберігся попит покупців. 
  • Приблизно 20% ЖК в Києві не поновили будівництво і продажі після початку війни. Решта об’єктів (десь половина з тих що стартували до війни) перебуває в проміжному стані – продажі ведуться на мінімальному рівні.
  • Курс долара за рік залишився стабільним на рівні 36,6 грн/дол. по курсу НБУ.
  • В кінці 2023 року середня ціна на первинному ринку нерухомості Києва склала $1938/кв.м. 
  • Динаміка цін на первинному ринку нерухомості від початку війни відбувалось наступним чином. Середня ціна по Києву на первинному ринку протягом першого 2022 воєнного року виросла на +4%, курс долара виріс з 27 до 37 грн/дол. за рік. 2023 рік показав, що не всі забудовники можуть зберігати активні темпи будівництва, продажі по ринку суттєво скоротилися порівняно з довоєнним рівнем. За перше півріччя 2023 року ціни відкотилися на -4%, за друге півріччя на -1%. 

Загалом за 2023 рік середня по ринку ціна на первинну нерухомість знизилась на -5%, а в порівнянні з довоєнним рівнем впала на -1,5%.

Зменшення середньої ціни по ринку відбулося в основному за рахунок дорогих сегментів: 

  • Преміум-клас -12% 
  • Бізнес-клас -7%

У бюджетних сегментах в середньому продовжилося невелике зростання цін:

  • Економ-клас +5%
  • Комфорт-клас +2%

Бюджетні сегменти демонструють більшу стійкість і збереження попиту в кризових умовах. Ціна росте в міру підвищення рівня готовності проєктів. А нові об’єкти на рівні будівельного майданчика та котловану майже не виходять на ринок. Переважно продовжують будуватись ті об’єкти, що вже були розпочаті до війни. 

  • Зменшений попит на первинну нерухомість під час війни сконцентрувався на найбільш ліквідних об’єктах, на тих, що активно будуються та по своїм параметрам приваблюють та захоплюють платоспроможних клієнтів, сприймаються вигідною та відносно безпечною інвестицією.
  • Обсяг ринку продовжує скорочуватись. Частина об’єктів так і не поновила будівництво та продажі після початку війни. Деякі об’єкти вже розпродані, а нові не виходять на ринок. Для порівняння, на первинному ринку ЖК у Києві до війни згідно з аналітичною базою компанії були представлені 192 ЖК, а за 2 роки в кінці 2023 року – 147 ЖК. Обсяг пропозиції скоротився на -23%. Скорочення кількості представлених об’єктів відбувається у всіх сегментах первинного ринку.
  • В загальному обсязі пропозицій вже майже половина проєктів позиціонується у класі комфорт (46%). В економ-класі позиціонується лише кожен десятий об’єкт у Києві (10%). Ще у 2014 році економ-клас займав більшу частину ринку. Але з часом все більше забудовників приходять до того, що вигідніше конкурувати не найдешевшою по ринку ціною, а покращувати якість, привабливість, класність створюваних ЖК. Долі бізнес-класу (35%) та преміум-класу (9%) залишаються стабільними.
  • Найбільша кількість і найдорожчі ЖК будуються в Печерському, Шевченківському, Голосіївському, Подільському районах – в правобережних центральних та при центральних районах міста.

Інформаційна довідка

City One Development – інвестиційно-девелоперська компанія, що реалізує комплекс послуг в області створення та розвитку об’єктів нерухомості. Серед проєктів компанії у столиці «Новопечерські Липки», «Бульвар Фонтанів», «Святобор». Портфель реалізованих проєктів налічує понад 900 тис.кв.м, на етапі будівництва – 600 тис.кв.м.

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Невдовзі власники квартир матимуть затишок на березі Дніпра з панорамними краєвидами, насиченою інфраструктурою, індивідуальним газовим опаленням та паркувальним майданчиком.