Аналіз первинного ринку житлової нерухомості Києва за 1 півріччя 2024 року від City One Development 26/06/2024

До списку новин
Аналіз первинного ринку житлової нерухомості Києва за 1 півріччя 2024 року від City One Development
City One Development

Аналітики інвестиційно-девелоперської компанії City One Development вчергове провели моніторинг цін, виділили тенденції та підбили підсумки первинного ринку нерухомості столиці за перші шість місяців 2024 року.

Курс долара

Курс долара за 1 півріччя 2024 року виріс на 10% – з 36,6 грн/дол. до 40,5 грн/дол. (НБУ)

Середня ціна

Середня ціна на первинну житлову нерухомість станом на червень 2024 року:

  • в доларовому еквіваленті знизилась на -1% і склала $1917/кв.м.
  • ціна в гривні зросла на +9% і склала 77,6 тис.грн/кв.м.

Подорожчання в гривні пов’язано з тим, що долар здорожчав на 10% – відповідно ціни в гривні зросли, натомість в доларах вартість м2 подешевшала на -1%. 

Динаміка цін по класам

В доларовому еквіваленті незначне здешевлення на 1%-2% відбулось майже у всіх сегментах.

  • Економ-клас -2%
  • Комфорт-клас -1%
  • Бізнес-клас 0%
  • Преміум-клас -1%

Загальний рівень зниження середньої ціни від початку активної фази війни за 2,5 роки -2,5% в доларах.

Пропозиції 

Загальний обсяг пропозиції на первинному ринку Києва згідно з аналітичної бази компанії City One Development від довоєнного періоду скоротився з 192 до 147 об’єктів – на 23%. 

Наразі серед представлених на первинному ринку столиці новобудов: 60% ЖК знаходяться на етапі будівництва, майже 30% ЖК вже збудовані чи здані, не будуються – понад 10% ЖК.

Тільки в 60% ЖК в яких продаються квартири, ведуться будівельні роботи в тій чи іншій мірі.

В майже 30% вже побудованих об’єктах первинки ще допродаються залишки квартир. Для порівняння: до повномасштабного вторгнення після завершення будівництва, квартир на продаж від забудовника залишалось менше ніж у 20% ЖК.

Тільки найбільш ліквідні проєкти продовжують розпродаватись ще на етапі будівництва. Так, наприклад, до кінця 2024 року заплановано завершення будівництва 7 черги кварталу бізнес-класу «Новопечерські Липки», де компанія City One Development вже реалізувала 89% квартир. Щодо 8 черги, завершення будівництва якої заплановано на 2025 рік, то вже продано понад 50% квартир. 

У майбутньому періоді обсяг пропозиції по первинці буде мати тенденцію до скорочення: нові об’єкти майже не виходять на столичний ринок, а ті що були розпочаті до війни – добудовуються та допродаються. Потенціал скорочення існуючого обсягу первинного ринку в найближчі рік-два – 40%.

«єОселя»

Державну програму іпотечного кредитування «єОселя» пропонують вже у 48 столичних ЖК із аналітичної бази компанії – і це третина первинного ринку. Переважна більшість з них – на помешкання в добудованих та зданих будинках, або на завершальних етапах будівництва. Здебільшого це масштабні проєкти економ та комфорт-класу.

І лише чверть – 13 ЖК – пропонує скористатися програмою державної іпотеки «єОселя» для придбання квартир на стадії будівництва.

 

Інформаційна довідка:

City One Development – інвестиційно-девелоперська компанія, що реалізує комплекс послуг в галузі створення та розвитку об’єктів нерухомості. Серед проєктів компанії у столиці «Новопечерські Липки», «Бульвар Фонтанів», «Святобор». Портфель реалізованих проєктів налічує понад 900 тис.кв.м, на етапі будівництва – 600 тис.кв.м.

Ми раді повідомити про важливий крок у підвищенні прозорості угод та захисту покупців у ЖК Orange Park.
Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.